Mappen in Google Drive delen

Wil je meer uit Google Drive halen voor werk of school? Meld je kosteloos aan voor een proefperiode voor Google Workspace.

Dit kunnen mensen doen met een map die je met hen hebt gedeeld:

• Mag organiseren, toevoegen en bewerken: Als mensen zijn ingelogd op een Google-account, kunnen ze alle bestanden in de map openen, bewerken, verwijderen of verplaatsen. Ook kunnen ze bestanden aan de map toevoegen.
  • Mag alleen weergeven: Mensen kunnen de map zien en alle bestanden in de map openen.

Meer informatie over het delen van mappen:

• Als je mappen met veel bestanden of submappen deelt (of het delen ervan ongedaan maakt), kan het enige tijd duren voordat alle rechten zijn gewijzigd. Ook als je veel bewerkings- of weergaverechten in één keer wijzigt, worden de wijzigingen pas na enige tijd zichtbaar.

Tip: Als je in de tussentijd aan nieuwe bijdragers toegang tot mappen wilt geven, kun je de URL voor delen gebruiken van een bestand diep in de mapstructuur.

• De bestandsgrootte telt mee voor de opslaglimiet van degene die het bestand heeft geüpload, niet van de eigenaar van de map.
  • Als je grote mapstructuren beheert, kunnen de rechten voor onderliggende en bovenliggende mappen verschillen.Je kunt overgenomen rechten van onderliggende mappen overschrijven zodat deze anders zijn dan de bovenliggende map. Je kunt de rechten van de bovenliggende map ook verwijderen vanuit een onderliggende map.

Kiezen met wie je wilt delen

Specifieke mensen

Net als bestanden kun je ook mappen alleen met specifieke mensen delen.

1. Ga op je computer naar drive.google.com.
  2. Klik op de map die je wilt delen.
  3. Klik op Delen Add approver .
  4. Typ onder 'Mensen' het e-mailadres of de Google-discussiegroep waarmee je wilt delen.
  5. Klik op de pijl-omlaag Pijl-omlaag om te kiezen hoe iemand de map mag gebruiken.
  6. Klik op Verzenden. Er wordt een e-mail gestuurd naar de mensen met wie je de map hebt gedeeld.
Iedereen met een link naar de map

Je kunt andere mensen een link naar de map geven, zodat je geen e-mailadressen hoeft toe te voegen om de map te delen.

1. Ga op je computer naar drive.google.com.
  2. Klik op de map die je wilt delen.
  3. Klik op Delen Add approver .
  4. Klik rechtsboven op Deelbare link ophalen.
  5. Klik op de pijl-omlaag Pijl-omlaag naast 'Iedereen met de link'.
  6. Kies of mensen mogen bewerken of alleen mogen weergeven.
  7. Kopieer en plak de link in een e-mail of op een andere plek waar je de link wilt delen.
Een groep specifieke mensen

Delen met een Google-groep

Je kunt bestanden en mappen ook met een Google-groep delen in plaats van met afzonderlijke mensen. Zo kun je eenvoudig de toegang beheren tot de bestanden en mappen die de groep kan zien of gebruiken: leden die je toevoegt, krijgen toegang en leden die je verwijdert, raken de toegang kwijt.

1. Maak een Google-groep.
  2. Voeg leden aan de groep toe.
  3. Deel het bestand of de map met de groep.

Opmerking: Groepsleden moeten het bestand of de map via een uitnodiging of link openen voordat het wordt weergegeven in 'Gedeeld met mij'.

Deelrechten van gedeelde mappen wijzigen

Gedeelde bestanden weergeven, bewerken of erop reageren

Wanneer je een map deelt, worden de instellingen voor het delen van de bestanden en submappen in de map geüpdatet. Afhankelijk van hoe je de map hebt gedeeld, kunnen mensen de volgende toegangsrechten tot de bestanden in de map hebben:

• Mag ordenen, toevoegen en bewerken: Mensen kunnen alle bestanden in de map openen, bewerken, verwijderen of verplaatsen. Ook kunnen ze bestanden aan de map toevoegen.
  • Mag alleen weergeven: Mensen kunnen de map zien en alle bestanden in de map openen.

Nadat je de map hebt gedeeld, kun je wijzigen hoe de bestanden in de map worden gedeeld.

Iemand anders eigenaar van een map maken

Wanneer je de eigendom van een map overdraagt, blijven de bestanden in de map eigendom van de oorspronkelijke eigenaar. Je kunt als volgt meerdere mappen een andere eigenaar geven:

1. Ga op je computer naar drive.google.com.
  2. Selecteer de map die je een andere eigenaar wilt geven.
    • Wil je meerdere mappen selecteren, houd dan Shift ingedrukt en klik op de gewenste mappen.
  3. Klik rechtsboven op Delen Add approver .
  4. Klik op Geavanceerd.
  5. Klik op de pijl-omlaag Pijl-omlaag rechts van de naam van de persoon die je eigenaar wilt maken.
  6. Klik op Is eigenaar.
  7. Klik op Wijzigingen opslaan.

Nadat je iemand anders eigenaar van een map hebt gemaakt, kun je de map nog steeds bewerken, tenzij de nieuwe eigenaar besluit jouw toegangsrechten te wijzigen.

Verwijderde bestanden uit gedeelde mappen

Wanneer iemand een bestand uit een gedeelde map verwijdert, heeft alleen de eigenaar nog toegang tot het bestand.

Een verwijderd bestand uit een gedeelde map herstellen:

1. Ga op je computer naar drive.google.com.
  2. Klik bovenaan op Zoeken in Drive.
  3. Typ de naam van het bestand.
  4. Klik met de rechtermuisknop op het bestand.
  5. Klik op Toevoegen aan Mijn Drive Toevoegen aan Mijn Drive.