Mappen delen in Google Drive

Wil je meer uit Google Drive halen voor werk of school? Meld je kosteloos aan voor een proefperiode voor Google Workspace.

Dit kunnen mensen doen met een map die je met ze hebt gedeeld:

• Mag bewerken: Als mensen zijn ingelogd op een Google-account, kunnen ze alle bestanden in de map openen, bewerken, verwijderen of verplaatsen. Ook kunnen ze bestanden aan de map toevoegen.
  • Mag alleen bekijken: Mensen kunnen de map zien en alle bestanden in de map openen.

Meer informatie over het delen van mappen:

• Als je mappen met veel bestanden of submappen deelt (of het delen ervan ongedaan maakt), kan het enige tijd duren voordat alle rechten zijn gewijzigd. Ook als je veel bewerkings- of weergaverechten in één keer wijzigt, worden de wijzigingen pas na enige tijd zichtbaar.

Tip: Als je in de tussentijd aan nieuwe bijdragers toegang tot mappen wilt geven, kun je de URL voor delen gebruiken van een bestand dat diep in de mapstructuur staat.

• De bestandsgrootte telt mee voor de opslaglimiet van degene die het bestand heeft geüpload, niet van de eigenaar van de map.
  • Als je grote mapstructuren beheert, kunnen de rechten voor onderliggende en bovenliggende mappen verschillen. Je kunt overgenomen rechten van onderliggende mappen overschrijven zodat ze anders zijn die van dan de bovenliggende map. Je kunt de rechten van de bovenliggende map ook verwijderen vanuit een onderliggende map.

Kiezen met wie je wilt delen

Delen met specifieke mensen
  1. Ga naar drive.google.com.
  2. Selecteer de map die je wilt delen.
  3. Selecteer Delen Add approver .
  4. Typ het e-mailadres of de Google-groep waarmee je de map wilt delen. Als je een werk- of schoolaccount gebruikt, zie je misschien voorgestelde ontvangers om mee te delen.
    • Tip: Als je geen voorgestelde ontvangers wilt zien, ga je naar de Drive-instellingen Instellingen. Haal het vinkje weg voor Voorgestelde ontvangers tonen in het dialoogvenster voor delen.
  5. Bepaal welke rol mensen hebben voor de map door Kijker, Reageerder of Bewerker te kiezen.
  6. Als je een geschikt werk- of schoolaccount gebruikt, klik je op Vervaldatum toevoegen om een vervaldatum toe te voegen.
    • Tip: Vervaldatums voor mappen zijn beschikbaar voor de rollen Kijker en Reageerder in Mijn Drive.
  7. Kies of je mensen op de hoogte wilt brengen.
    • Als je mensen wilt laten weten dat je een item met ze hebt gedeeld, vink je het vakje aan naast Mensen op de hoogte brengen. Als je dit aanvinkt, wordt de e-mail gestuurd naar alle e-mailadressen die je invoert. Haal het vinkje weg als je mensen niet op de hoogte wilt brengen.
  8. Selecteer Sturen of Delen.
Algemene toegang tot de map toestaan

Je kunt zelf bepalen of je map algemeen beschikbaar is of beperkt is tot alleen mensen met toegang tot mappen. Iedereen die toegang heeft via de link kan de map openen.

1. Ga op je computer naar drive.google.com.
  2. Klik op de map die je wilt delen.
  3. Klik op Delen Add approver .
  4. Klik onder Algemene toegang op de pijl-omlaag Pijl-omlaag.
  5. Kies wie toegang heeft tot de map.
    • Tip: Als je een Google-account voor werk of school gebruikt, kun je ervoor kiezen bestanden en mappen alleen te delen met een specifieke doelgroep, zoals je afdeling. Mogelijk zie je een beschrijving van elke doelgroep als je de muisaanwijzer op de groepsnaam plaatst.
  6. Bepaal welke rol mensen hebben voor de map door Kijker, Reageerder of Bewerker te kiezen.
Een groep specifieke mensen

Delen met een Google-groep

Je kunt bestanden en mappen ook met een Google-groep delen in plaats van met afzonderlijke mensen. Zo kun je makkelijk de toegang beheren tot de bestanden en mappen die de groep kan zien of gebruiken. Leden die je toevoegt, krijgen toegang en leden die je verwijdert, raken de toegang kwijt.

1. Maak een Google-groep.
  2. Voeg leden aan de groep toe.
  3. Deel het bestand of de map met de groep.

Opmerking: Groepsleden moeten het bestand of de map via een uitnodiging of link openen voordat deze wordt weergegeven in Gedeeld met mij.

Deelrechten van gedeelde mappen wijzigen

Gedeelde bestanden bekijken, bewerken of erop reageren

Als je een map deelt, worden de bestanden en submappen in de map geüpdatet met de nieuwe instellingen voor delen. Afhankelijk van hoe je de map hebt gedeeld, kunnen mensen de volgende toegangsrechten tot de bestanden in de map hebben:

• Bewerker: Mensen kunnen alle bestanden in de map openen, bewerken, verwijderen of verplaatsen. Ook kunnen ze bestanden aan de map toevoegen.
  • Reageerder: Mensen kunnen reageren of suggesties doen in bestanden in de map, maar kunnen geen items in de map wijzigen of delen met anderen.
  • Kijker: Mensen kunnen de map zien en alle bestanden in de map openen.

Nadat je de map hebt gedeeld, kun je wijzigen hoe de bestanden in de map worden gedeeld.

Een vervaldatum toevoegen
Iemand anders eigenaar van een map maken

Wanneer je de eigendom van een map overdraagt, blijven de bestanden in de map eigendom van de oorspronkelijke eigenaar. Je kunt als volgt meerdere mappen een andere eigenaar geven:

1. Ga op je computer naar drive.google.com.
  2. Selecteer de map die je een andere eigenaar wilt geven.
    • Als je meerdere mappen wilt selecteren, houd je Shift ingedrukt en klik je op de gewenste mappen.
  3. Klik rechtsboven op Delen Add approver .
  4. Klik op de pijl-omlaag Pijl-omlaag rechts van de naam van de persoon die je eigenaar wilt maken.
  5. Klik op Eigendom overdragen.
  6. Klik op Ja.

Nadat je iemand anders eigenaar van een map hebt gemaakt, kun je de map nog steeds bewerken, tot de nieuwe eigenaar besluit jouw toegangsrechten te wijzigen.

Verwijderde bestanden uit gedeelde mappen

Wanneer iemand een bestand uit een gedeelde map verwijdert, heeft alleen de eigenaar nog toegang tot het bestand.

Een verwijderd bestand uit een gedeelde map ophalen:

1. Ga op je computer naar drive.google.com.
  2. Klik bovenaan op Zoeken in Drive.
  3. Typ de naam van het bestand.
  4. Klik met de rechtermuisknop op het bestand.
  5. Klik op Toevoegen aan Mijn Drive Toevoegen aan Mijn Drive.