Google Drive-opslagruimte vrijmaken en uitbreiden

Je opslagruimte wordt gedeeld door Google Drive, Gmail en Google Foto's. Als je wilt controleren hoeveel ruimte je nog over hebt, ga je op een computer naar google.com/settings/storage.

Welke items nemen mijn opslagruimte in beslag?

Deze items nemen ruimte in beslag:
  • Google Drive:
    • De meeste bestanden in 'Mijn Drive', waaronder pdf's, afbeeldingen en video's.
    • Items in de prullenbak. Meer informatie over het leegmaken van de prullenbak.
    • Je opslagruimte wordt niet gebruikt voor Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Formulieren en Sites.
  • Gmail: Berichten en bijlagen, waaronder items in de mappen Spam en Prullenbak.
  • Google Foto's: Foto's en video's die zijn opgeslagen in het formaat Origineel. (Je kunt een ander formaat kiezen, zodat foto's en video's geen opslagruimte in beslag nemen. Meer informatie over de opslag van foto's.)

Verborgen gegevens van apps verwijderen uit Google Drive

Sommige apps slaan 'verborgen gegevens' op in Google Drive. Controleren hoe groot de hoeveelheid verborgen gegevens is:

1. Ga naar drive.google.com.
  2. Klik op Instellingen Instellingen en vervolgens Instellingen.
  3. Klik links op Apps beheren.

Als er verborgen appgegevens zijn, wordt de grootte ervan onder de beschrijving van de app weergegeven. Wil je deze gegevens verwijderen, klik dan op Opties en vervolgens Verborgen appgegevens verwijderen.

Deze items nemen geen ruimte in beslag:
  • Google Drive:
    • Google Documenten, Spreadsheets, Presentaties, Formulieren, Sites en bestanden in 'Gedeeld met mij'.
    • Bestanden nemen alleen bij hun eigenaar ruimte in beslag in Google Drive.
  • Google Foto's: Foto's en video's die zijn opgeslagen in het formaat 'Hoge kwaliteit'. Je kunt het formaat wijzigen in Instellingen.
Verschillen in opslag in Google Drive

Wanneer je Google Drive voor je computer gebruikt, kun je zien dat bepaalde items meer of minder ruimte in beslag nemen dan op drive.google.com.

• Items in de prullenbak nemen ruimte in beslag in Google Drive, maar worden niet gesynchroniseerd met je computer.
  • Gedeelde items nemen ruimte in beslag op je computer, maar niet in Google Drive.
  • Items die in meerdere mappen staan, worden gesynchroniseerd met alle mappen op je computer en nemen daardoor meer ruimte in beslag.
  • Als je maar enkele mappen met je computer synchroniseert, wordt er minder opslagruimte op je computer in beslag genomen dan wat wordt weergegeven in Google Drive.
  • Je computer kan een iets andere bestandsgrootte weergeven dan op drive.google.com als gevolg van vereisten waaraan bestanden op een Mac of pc moeten voldoen.
Wat gebeurt er als ik geen opslagruimte meer heb?

Als je geen opslagruimte meer hebt, blijven al je bestanden veilig bewaard, maar kun je geen nieuwe items meer opslaan. Bijvoorbeeld:

• Google Drive: Je kunt niet synchroniseren of nieuwe bestanden uploaden en de synchronisatie tussen de Google Drive-map op je computer en Mijn Drive wordt gestopt. Je kunt nog wel Google-documenten maken, omdat deze geen opslagruimte in beslag nemen.
  • Google Foto's: Je kunt alleen nog maar nieuwe foto's en video's uploaden die zijn opgeslagen in het formaat 'Hoge kwaliteit'.
  • Gmail: Je kunt geen berichten van anderen meer ontvangen. De berichten worden naar de afzenders teruggestuurd.

Opslagruimte uitbreiden

Als je meer opslagruimte nodig hebt, kun je een paar grote items verwijderen of meer opslagruimte kopen.

OPTIE 1: Ruimte vrijmaken

Je kunt ruimte vrijmaken in Google Drive, Gmail en Google Foto's, zodat er weer plaats is voor nieuwe items. Hier zijn een paar manieren waarop je dat kunt doen:

Google Drive

Je kunt ruimte vrijmaken in Google Drive door grote bestanden te verwijderen die je niet meer nodig hebt. Het is daarbij handig om je bestanden op grootte te sorteren.

1. Gebruik een computer om een lijst van je bestanden te bekijken, gesorteerd van groot naar klein.
  2. Plaats de bestanden die je niet meer nodig hebt in de prullenbak en verwijder ze vervolgens definitief. Meer informatie over het verwijderen van bestanden.
  3. Bekijk je opslagruimte in je Google Drive-account. Binnen 24 uur wordt het effect van de verwijderde items zichtbaar in de hoeveelheid beschikbare opslagruimte.
Gmail

Stap 1: Grote berichten zoeken en verwijderen

Gebruik een computer om de grootste berichten in Gmail te zoeken.

Stap 2: Berichten naar de prullenbak verplaatsen

Klik op het selectievakje naast de berichten die je wilt verwijderen en klik vervolgens op Prullenbak.

Je kunt de berichten ook afzonderlijk openen en vervolgens verwijderen.

Stap 3: Items in de prullenbak definitief verwijderen

• Als je een bericht verwijdert dat al in de prullenbak zit, kun je het later niet meer herstellen.
  • Berichten in de prullenbak worden na dertig dagen automatisch verwijderd. Ze kunnen daarna niet meer worden hersteld.

Meer informatie over het leegmaken van de prullenbak in Gmail.

Google Foto's

Als je foto's en video's opslaat in het formaat 'Origineel', kun je vaak nog wat ruimte vrijmaken door ongewenste of mislukte foto's en video's te verwijderen. Onthoud dat foto's in het formaat 'Hoge kwaliteit' geen opslagruimte in beslag nemen.

Meer informatie over het verwijderen van items in Google Foto's.

OPTIE 2: Meer opslagruimte kopen

Je kunt hier een opslagmogelijkheid kopen.

Ben je een beheerder (voor je werk, school of een andere organisatie), bekijk dan deze informatie over het kopen van meer opslagruimte voor je organisatie.

Evan is expert op het gebied van Documenten en Drive en auteur van deze Help-pagina. Kies een van de onderstaande opties om hem te laten weten wat je van deze pagina vindt.