Google Drive-opslagruimte vrijmaken en uitbreiden

Je opslagruimte in Google Drive wordt gedeeld door Google Drive, Gmail en Google Foto's. Wil je weten waar je de meeste opslagruimte aan kwijt bent, dan kun je dit eenvoudig controleren.

Welke items nemen mijn opslagruimte in beslag?

Deze items nemen ruimte in beslag:
  • Google Drive: De meeste bestanden in 'Mijn schijf', zoals pdf's, afbeeldingen, video's, en items in de prullenbak. Bestanden in de Google Documenten-, Spreadsheets-, Presentaties- en Formulieren-indeling nemen geen opslagruimte in beslag. Meer informatie over het leegmaken van je prullenbak.
  • Gmail: Berichten en bijlagen, zoals items in de mappen Spam en Prullenbak.
  • Google Foto's: Foto's en video's die zijn opgeslagen in het formaat 'Origineel'. (Je kunt een ander formaat kiezen, zodat foto's en video's geen opslagruimte in beslag nemen. Meer informatie over de opslag van foto's.)

Opmerking: Sommige apps slaan 'verborgen gegevens' op in Google Drive. Je kunt als volgt controleren hoe groot de hoeveelheid verborgen gegevens is:

1. Ga naar drive.google.com.
  2. Klik op Instellingen Instellingen.
  3. Klik op Apps beheren.

Als er verborgen app-gegevens zijn, wordt de grootte ervan onder de beschrijving van de app weergegeven. Wil je deze gegevens verwijderen, klik dan op Opties en vervolgens Verborgen appgegevens verwijderen.

Deze items nemen geen ruimte in beslag:
  • Google Drive: Bestanden in de Google Documenten-, Spreadsheets-, Presentaties- en Formulieren-indeling en bestanden in 'Gedeeld met mij'. Opmerking: Bestanden nemen alleen ruimte in op de Google Drive van de eigenaar van het bestand.
  • Google Foto's: Foto's en video's die zijn opgeslagen in het formaat 'Hoge kwaliteit'. Je kunt het formaat wijzigen in Instellingen.
Verschillen in opslag in Google Drive

Wanneer je Google Drive voor je computer gebruikt, valt het je misschien op dat bepaalde items meer of minder ruimte in beslag nemen dan op drive.google.com.

• Items in je prullenbak nemen ruimte in beslag in Google Drive, maar worden niet gesynchroniseerd met je computer.
  • Gedeelde items nemen ruimte in beslag op je computer, maar niet in Google Drive.
  • Items die in meerdere mappen staan, worden meerdere keren met je computer gesynchroniseerd en nemen daardoor meer ruimte in beslag.
  • Als je maar enkele mappen met je computer synchroniseert, wordt er minder opslagruimte op je computer in beslag genomen dan wat wordt weergegeven in Google Drive.
  • Je computer kan een iets andere bestandsgrootte weergeven dan op drive.google.com. Dat komt omdat bestanden op een Mac of pc aan bepaalde vereisten moeten voldoen.

Opslagruimte uitbreiden

Als je meer opslagruimte nodig hebt, kun je een paar grote items verwijderen of meer opslagruimte kopen.

OPTIE 1: ruimte vrijmaken

Je kunt ruimte vrijmaken in Google Drive, Gmail en Google Foto's, zodat er weer plaats is voor nieuwe items. Hier zijn een paar manieren waarop je dat kunt doen.

Google Drive

Je kunt ruimte vrijmaken in Google Drive door grote bestanden te verwijderen die je niet meer nodig hebt. Het is daarbij handig om je bestanden op grootte te sorteren.

1. Gebruik een computer om een lijst van je bestanden te bekijken, gesorteerd van groot naar klein.
  2. Plaats de bestanden die je niet meer nodig hebt in de prullenbak en verwijder ze vervolgens definitief. Meer informatie over het verwijderen van bestanden.
  3. Bekijk je opslagruimte in je Google Drive-account. Binnen 24 uur wordt het effect van de verwijderde items zichtbaar in de grotere hoeveelheid beschikbare opslagruimte.
Gmail

Stap 1: Grote berichten zoeken en verwijderen

Gebruik een computer om de grootste berichten in Gmail te zoeken.

Stap 2: Berichten naar de prullenbak verplaatsen

Klik op het selectievakje naast de berichten die je wilt verwijderen en klik vervolgens op Prullenbak.

Je kunt de berichten ook afzonderlijk openen en vervolgens verwijderen.

Stap 3: items in je prullenbak definitief verwijderen

1. Plaats de muisaanwijzer op de lijst met mappen (zoals 'Verzonden berichten' en 'Concepten') aan de linkerkant van je Gmail.
  2. Klik onder aan de lijst op Meer (misschien moet je een stukje omlaag scrollen).
  3. Klik op Prullenbak.
  4. Kijk de berichten in de prullenbak nog even goed na. Zit er een bericht bij dat je toch maar niet wilt verwijderen, selecteer dan het bericht en klik op Verplaatsen naar.
    • Berichten afzonderlijk verwijderen: selecteer een bericht en klik vervolgens op Definitief verwijderen.
    • Alle berichten verwijderen: klik op Prullenbak leegmaken.

Let op het volgende:

• Als je een bericht verwijdert dat al in de prullenbak zit, kun je het later niet meer herstellen.
  • Berichten in de prullenbak worden na dertig dagen automatisch verwijderd. Ze kunnen daarna niet meer worden hersteld.
Google Foto's

Als je foto's en video's opslaat in het formaat 'Origineel', kun je vaak nog wat ruimte vrijmaken door ongewenste of mislukte foto's en video's te verwijderen. Ook willen we je er nog even op wijzen dat foto's in het formaat 'Hoge kwaliteit' geen opslagruimte in beslag nemen.

Meer informatie over het verwijderen van items in Google Foto's.

OPTIE 2: meer opslagruimte kopen

Je kunt hier een opslagmogelijkheid kopen.

Ben je een beheerder (voor je werk, school of een andere organisatie), bekijk dan deze informatie over het kopen van meer opslagruimte voor je organisatie.

Veelgestelde vragen

Hoeveel ruimte heb ik nog over?

Ga op een computer naar www.google.com/settings/storage om te zien hoeveel opslagruimte je nog over hebt.

Wat gebeurt er als ik geen opslagruimte meer heb?

Als je geen opslagruimte meer hebt, kun je geen nieuwe items meer opslaan. Dit kan de volgende gevolgen hebben:

Google Drive: Je kunt geen nieuwe bestanden meer synchroniseren of uploaden en het synchroniseren tussen je Google Drive-map en 'Mijn schijf' wordt stopgezet. Je kunt nog wel Google-documenten maken, omdat deze geen opslagruimte in beslag nemen.

Google Foto's: Je kunt alleen nog maar nieuwe foto's en video's uploaden die zijn opgeslagen in het formaat 'Hoge kwaliteit'.

Gmail: Je kunt geen berichten van anderen meer ontvangen. De berichten worden naar de afzenders teruggestuurd.

Evan is expert op het gebied van Documenten en Drive en auteur van deze Help-pagina. Kies een van de onderstaande opties om hem te laten weten wat je van deze pagina vindt.