Stoppa, begränsa eller ändra delning

När du har delat en fil kan du sluta dela den när som helst. Du kan också förhindra att någon som du har delat med ändrar eller delar filen.

Sluta dela en fil

Obs!

• Om du delar en fil med andra kan ägaren eller alla med redigeringsbehörighet ändra delningsinställningarna för filen.
  • Om du inte vill att någon ska få tillgång till filen offentligt slutar du publicera den.
Sluta dela en fil
  1. Öppna startskärmen för Google Drive, Google Dokument, Google Kalkylark eller Google Presentationer.
  2. Välj en fil eller en mapp.
  3. Klicka på Dela eller Dela Share.
  4. Hitta den person du vill sluta dela med.
  5. Klicka på nedåtpilen Ned följt av Ta bort till höger om namnet.
  6. Om du vill spara ändringarna klickar du på Spara.
Begränsa länkdelning för en fil

När du ändrar länkinställningen till Begränsad är de enda personer som fortfarande kan se filen de som du har delat med direkt i avsnittet Dela med personer och grupper.

1. Öppna startskärmen för Google Drive, Google Dokument, Google Kalkylark eller Google Presentationer.
  2. Öppna eller välj en fil.
  3. Klicka på Dela eller Dela Share följt av Hämta länk,
  4. Klicka på nedåtpilen Ned under Hämta länk.
  5. Välj Begränsad.
  6. Klicka på Klar.
Ta bort en delad fil

Om du raderar en delad fil som du äger:

• Personer som kan visa, kommentera eller redigera kan göra en kopia av filen tills du permanent tar bort det.
  • Radera filen permanent genom att klicka på den i papperskorgen och på Radera permanent Delete forever. Läs mer om att ta bort filer.

Om du tar bort en delad fil som du inte äger:

• Filen tas bort från Drive men andra redigeringsbehöriga kan fortfarande få åtkomst till den.
  • Om du vill få tillbaka filen öppnar du en länk till den följt av Arkiv följt avLägg till på min enhet.

Begränsa hur dina filer delas

Tillåt inte andra att ladda ned, skriva ut eller kopiera filen

Personer med redigeringsbehörighet till dina delade filer kan:

• dela en fil med andra
  • lägga till eller ta bort specifika personer från filen
  • kopiera, skriva ut eller ladda ned filen.

Viktigt!    Du kan inte tillämpa den här inställningen på en mapp, men du kan tillämpa den på enskilda filer i mappen.

Så här förhindrar du att läsbehöriga och kommentatorer skriver ut, kopierar eller laddar ned filen:

1. Öppna startskärmen för Google Drive, Google Dokument, Google Kalkylark eller Google Presentationer.
  2. Välj en eller flera filer som du vill begränsa.
  3. Klicka på Dela eller Dela Share.
  4. Klicka på Inställningar Inställningar högst upp.
  5. Avmarkera Användare med läs- och kommentarsbehörighet kan se alternativet för att ladda ned, skriva ut och kopiera.
  6. Klicka på Spara följt av Klar.

Viktigt! Du kan begränsa hur användarna delar, skriver ut, laddar ned och kopierar i Google Drive, Dokument, Arkiv och Presentationer, men du kan inte stoppa hur andra delar filinnehållet på andra sätt.

Hindra andra från att dela dina delade filer

Om du delar en fil kan ägaren eller någon med redigeringsbehörighet ändra delningsinställningarna för den. Gör så att enbart du kan dela:

1. Öppna startskärmen för Google Drive, Google Dokument, Google Kalkylark eller Google Presentationer.
  2. Klicka på Dela eller Dela Share.
  3. Klicka på Inställningar Inställningar högst upp.
  4. Avmarkera kryssrutan Redigeringsbehöriga kan ändra behörigheter och dela.
  5. Klicka på Klar.

Viktigt! Om du förhindrar delning av en mapp gäller det enbart den aktuella mappen. Om du vill aktivera det för filerna i den måste du ändra inställningarna för de aktuella filerna.

Fler alternativ med Google-konton på jobbet eller skolan

Ge någon behörighet till en fil under en begränsad tid

Ange ett utgångsdatum för en fil

1. Öppna startskärmen för Google Drive, Google Dokument, Google Kalkylark eller Google Presentationer.
  2. Klicka på Dela.
  3. Dela filen med en användare eller välj den användare du vill ge tillfällig behörighet till.
  4. Klicka på nedåtpilen Ned följt av Ge tillfällig åtkomst.
  5. Bredvid Åtkomst upphör klickar du på antalet dagar för att ändra förfallodatumet. Välj ett datum inom ett år från dagens datum.
  6. Klicka på Spara.

Ändra delningsinställningar för Google Formulär

Google Formulär har andra delningsalternativ än andra filtyper.