Delen van bestanden stoppen, beperken of wijzigen

Wil je meer uit Google Drive halen voor werk of school? Meld je kosteloos aan voor een proefperiode voor Google Workspace.

Nadat je een bestand hebt gedeeld, kun je altijd weer stoppen met het delen ervan. Je kunt ook bepalen of mensen met wie je een bestand hebt gedeeld, het bestand kunnen wijzigen of delen.

Een bestand niet meer delen

Als je een bestand deelt, kan de eigenaar of iemand met bewerkingsrechten de rechten wijzigen en het bestand delen.

Delen van een bestand of map ongedaan maken
  1. Open de Google Drive-app.
  2. Selecteer een bestand of map.
  3. Tik op Toegang beheren.
  4. Zoek de persoon met wie je het bestand niet meer wilt delen.
  5. Tik op de persoon en dan Verwijderen.
Algemene toegang tot een bestand of map beperken

Als je de algemene toegang van een item wijzigt naar Beperkt, kunnen alleen mensen met toegang het bestand openen.

1. Open de Google Drive-app.
  2. Open of selecteer een bestand.
  3. Tik op Toegang beheren.
  4. Tik onder Algemene toegang op Wijzigen.
  5. Tik op de doelgroep die toegang heeft.
  6. Selecteer Beperkt.
Een gedeeld bestand verwijderen

Als je een gedeeld bestand verwijdert waarvan je de eigenaar bent, gebeurt het volgende:

• Mensen die weergave-, reactie- of bewerkingsrechten hebben, kunnen nog steeds een kopie maken totdat je het bestand definitief verwijdert.
  • Als je het bestand definitief wilt verwijderen, ga je naar het bestand in de prullenbak en tik je op Meer Meer en dan Definitief verwijderen.

Als je een gedeeld bestand verwijdert waarvan je niet de eigenaar bent, gebeurt het volgende:

• Het bestand wordt uit je Drive verwijderd, maar is nog steeds toegankelijk voor andere bijdragers.
  • Je kunt het bestand terughalen door een link naar het bestand te openen. Het bestand verschijnt vervolgens in de weergave 'Gedeeld met mij'.

Instellingen voor delen van Google-formulieren wijzigen

Google-formulieren hebben vaak andere opties voor delen dan de overige bestandstypen.