Delen van bestanden stoppen, beperken of wijzigen

Nadat je een bestand hebt gedeeld, kun je altijd weer stoppen met het delen van het bestand. Je kunt ook voorkomen dat iemand met wie je een bestand hebt gedeeld, wijzigingen in het bestand aanbrengt of het met anderen deelt.

Een bestand niet meer delen

Belangrijk:

Een bestand niet meer delen
  1. Open het startscherm van Google Drive, Google Documenten, Google Spreadsheets of Google Presentaties.
  2. Selecteer een bestand of map.
  3. Klik op Delen of het deelicoon Share.
  4. Zoek de persoon met wie je het bestand niet meer wilt delen.
  5. Klik rechts van de naam op de pijl-omlaag Omlaag en dan Verwijderen.
  6. Klik op Opslaan om de wijzigingen op te slaan.
Het delen van de link beperken voor een bestand

Als je een link instelt als 'Beperkt,' is het bestand alleen zichtbaar voor de mensen met wie je het bestand hebt gedeeld in het gedeelte 'Delen met mensen en groepen'.

1. Open het startscherm van Google Drive, Google Documenten, Google Spreadsheets of Google Presentaties.
  2. Open of selecteer een bestand.
  3. Klik op Delen of het deelicoon Share en dan Link ophalen.
  4. Klik onder 'Link ophalen' op de pijl-omlaag Omlaag.
  5. Selecteer Beperkt.
  6. Klik op Gereed.
Een gedeeld bestand verwijderen

Als je een gedeeld bestand verwijdert waarvan je de eigenaar bent, gebeurt het volgende:

• Mensen die weergave-, reactie- of bewerkingsrechten hebben, kunnen nog steeds een kopie van het bestand maken zolang je het niet definitief verwijdert.
  • Je kunt het bestand definitief verwijderen door het te selecteren in de prullenbak en vervolgens op Definitief verwijderen Delete forever te klikken. Meer informatie over hoe je bestanden verwijdert

Als je een gedeeld bestand verwijdert waarvan je niet de eigenaar bent:

• Het bestand wordt uit je Drive verwijderd, maar is nog steeds toegankelijk voor andere bijdragers.
  • Je kunt het bestand terughalen door te klikken op een link naar het bestand en dan Bestand en dan Toevoegen aan Mijn Drive.

Beperkingen instellen voor hoe bestanden worden gedeeld

Je kunt voorkomen dat mensen je bestand downloaden, afdrukken of kopiëren

Mensen met bewerkingsrechten voor je gedeelde bestanden kunnen het volgende:

• Een bestand delen met anderen.
  • Specifieke mensen toevoegen aan of verwijderen uit het bestand.
  • Het bestand kopiëren, afdrukken of downloaden

Belangrijk: Je kunt deze instelling niet toepassen op een map, maar wel op individuele bestanden in de map.

Ga als volgt te werk om te voorkomen dat kijkers en reageerders een bestand kunnen afdrukken, kopiëren of downloaden:

1. Open het startscherm van Google Drive, Google Documenten, Google Spreadsheets of Google Presentaties.
  2. Selecteer een of meer bestanden waarvoor je beperkingen wilt instellen.
  3. Klik op Delen of het deelicoon Share.
  4. Klik bovenaan op Instellingen Instellingen.
  5. Vink Kijkers en reageerders kunnen de optie zien om te downloaden, af te drukken en te kopiëren uit.
  6. Klik op Opslaan en dan Gereed.

Belangrijk: Je kunt beperkingen instellen voor hoe mensen een bestand delen, afdrukken, downloaden en kopiëren in Google Drive, Documenten, Spreadsheets en Presentaties, maar je hebt geen invloed op eventuele andere manieren waarop ze de bestandsinhoud delen.

Voorkomen dat anderen je gedeelde bestanden delen

Als je een bestand deelt, kan de eigenaar of iemand met bewerkingsrechten de instellingen voor het delen van het bestand wijzigen. Ga als volgt te werk om in te stellen dat alleen jij het bestand kunt delen:

1. Open het startscherm van Google Drive, Google Documenten, Google Spreadsheets of Google Presentaties.
  2. Klik op Delen of het deelicoon Share.
  3. Klik bovenaan op Instellingen Instellingen.
  4. Vink Bewerkers kunnen rechten wijzigen en items delen uit.
  5. Klik op Gereed.

Belangrijk: Als je instelt dat een map niet mag worden gedeeld, geldt dit alleen voor de map. Wil je delen uitschakelen voor de bestanden in de map, dan moet je de instellingen van de bestanden in de map wijzigen.

Meer opties met Google-accounts voor werk of school

Iemand voor een beperkte tijd rechten geven voor een bestand

Een vervaldatum voor een bestand instellen

1. Open een bestand in Google Drive, Google Documenten, Google Spreadsheets of Google Presentaties.
  2. Klik op Delen en dan zoek de gebruiker aan wie je tijdelijke toestemming wilt geven.
    • Als je het bestand nog niet hebt gedeeld met die persoon, voeg je het e-mailadres van de gebruiker toe en klik je op Verzenden of Delen. Klik rechtsboven in het document weer op Delen.
  3. Klik naast de naam van de persoon op de pijl-omlaag Omlaag en dan Tijdelijk toegang geven.
  4. Klik naast 'Toegang vervalt' op een datum die je als vervaldatum wilt instellen. De vervaldatum mag niet meer dan één jaar in de toekomst liggen.
  5. Klik op Opslaan.

Instellingen voor delen van Google-formulieren wijzigen

Google-formulieren hebben vaak andere opties voor delen dan de overige bestandstypen.