Het eigendom van een bestand aan iemand anders overdragen

Wil je geavanceerde Google Workspace-functies voor je bedrijf?

Probeer Google Workspace vandaag nog.

Je bent eigenaar van de bestanden die je maakt of uploadt in Google Drive. Je kunt het eigendom van je bestanden en mappen overdragen aan een ander account.

Voordat je het eigendom overdraagt

Als je een Google-account voor werk of school gebruikt:

• Je kunt het eigendom van bestanden en mappen alleen overdragen aan gebruikers in je organisatie.
  • Het eigendom wordt meteen overgedragen. De nieuwe eigenaar hoeft dus geen uitnodiging te accepteren.

Nadat je het eigendom hebt overgedragen

Als je een verzoek voor eigendomsoverdracht stuurt, gebeurt het volgende:

• De beoogde eigenaar krijgt een e-mail waarin staat dat het eigendom van het bestand wordt overgedragen na acceptatie van het overdrachtsverzoek. Tot die tijd blijf jij de eigenaar.
  • De beoogde eigenaar krijgt de rol van bewerker (als dit niet al het geval is).
  • Als de beoogde eigenaar de uitnodiging accepteert, wordt jouw rol gedowngraded naar die van bewerker. De nieuwe eigenaar kan jou verwijderen.
  • Als de beoogde eigenaar de uitnodiging weigert, blijf jij de eigenaar.

Eigenaren wijzigen in Google Drive

Belangrijk: Je kunt het eigendom van een bestand overdragen aan iemand met wie je het bestand eerder hebt gedeeld. Meer informatie over bestanden delen vanuit Google Drive

1. Open Google Drive op je computer.
  2. Zoek het bestand dat je wilt overzetten en klik met de rechtermuisknop.
  3. Klik op Delen > klik op Delen Share.
  4. Klik naast de naam van de ontvanger op de pijl-omlaag Pijl-omlaag en dan Eigendomsrechten overdragen.

Eigenaren wijzigen in een Documenten-, Spreadsheets- of Presentaties-bestand

Belangrijk:  Je kunt het eigendom van een bestand overdragen aan iemand met wie je het bestand eerder hebt gedeeld. Meer informatie over bestanden delen vanuit Google Drive

Als u bestandseigendom wilt overzetten in Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties:

1. Open Google Drive op je computer.
  2. Open een bestand in Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties.
  3. Klik rechtsboven op Delen.
  4. Klik naast de naam van de ontvanger op de pijl-omlaag Omlaag en dan Eigendomsrechten overdragen.

Een overdracht annuleren

Belangrijk:  Je kunt een overdracht niet meer annuleren nadat de nieuwe eigenaar het verzoek heeft geaccepteerd.

Zo annuleer je de overdracht van bestandseigendom in Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties:

1. Open een bestand op je computer.
  2. Klik rechtsboven op Delen.
  3. Klik naast de naam van de ontvanger op de pijl-omlaag Omlaag en dan  Eigendomsoverdracht annuleren.

Een verzoek voor eigendomsoverdracht accepteren of weigeren

Als iemand het eigendom van een bestand aan jou wil overdragen, krijg je per e-mail een uitnodiging. Je kunt de uitnodiging accepteren of weigeren. Je kunt ook in Drive zoeken naar bestanden met een openstaand verzoek voor eigendomsoverdracht.

1. Open Google Drive.
  2. Typ pendingowner:me in de zoekbalk bovenaan.
  3. Klik met de rechtermuisknop op het bestand of de bestanden met een openstaand verzoek waarop je wilt reageren.
  4. Klik op Delen Share en dan Eigendom accepteren? en dan Accepteren of Weigeren.

Belangrijk:

• Je blijft eigenaar van het bestand totdat de beoogde eigenaar je verzoek heeft geaccepteerd. Na de overdracht kun je het bestand bewerken totdat de rechten wijzigen.
  • Je kunt een bestand niet vanuit je persoonlijke Google-account overdragen aan iemand met een werk- of schoolaccount.
  • Als je een verzoek voor eigendomsoverdracht naar een persoonlijk account stuurt en dat account wordt gewijzigd in een werk- of schoolaccount, kan de beoogde eigenaar het verzoek niet accepteren.
  • Als je een verzoek voor eigendomsoverdracht stuurt en je persoonlijke account wordt gewijzigd in een werk- of schoolaccount, kan de beoogde eigenaar het verzoek niet accepteren.
  • Je kunt een verzoek annuleren.
  • De beoogde eigenaar kan het verzoek weigeren.
  • Als je het eigendom van een bestand overdraagt, bevindt het zich niet meer in Mijn Drive en telt het niet mee voor de gebruikte opslag. Het telt mee voor de opslag van de nieuwe eigenaar.