Iemand anders eigenaar van je bestand maken

Wil je meer uit Google Drive halen voor werk of school?Meld je aan voor een kosteloze proefperiode voor Google Workspace.

Je bent standaard eigenaar van elk bestand dat je maakt in of uploadt naar Google Drive. Je kunt het eigendom van je Google-bestanden en -mappen overdragen aan iemand met een Google-account.

Voordat je het eigendom overdraagt

Je kunt alleen het eigendom van Google-bestanden en -mappen overdragen.Als je iemand anders eigenaar van een map maakt, blijf je zelf eigenaar van de bestanden die in die map zitten. Meer informatie over mappen delen

Opmerking: Als je het eigendom van veel bestanden en mappen in één keer overdraagt, kan het even duren voordat de wijzigingen zichtbaar worden.

Bestanden die je kunt overdragen

• Google Documenten
  • Google Spreadsheets
  • Google Presentaties
  • Google Tekeningen
  • Google My Maps
  • Mappen

Tip: Als je het eigendom van een map overdraagt, geldt deze overdracht alleen voor de geselecteerde map zelf, niet voor de bestanden erin.

Nadat je iemand anders eigenaar van een bestand hebt gemaakt

Als je iemand anders eigenaar van een bestand maakt, kun je de volgende acties niet meer uitvoeren:

• Het eigendom overdragen, ook niet meer terug aan jezelf
  • Het bestand definitief verwijderen uit Google Drive

Eigendom overdragen

1. Open het startscherm van Google Drive, Google Documenten, Google Spreadsheets of Google Presentaties.
  2. Klik op het bestand dat je wilt overdragen aan iemand anders.
  3. Klik op Delen of op het icoon Delen Share.
  4. Klik op de pijl-omlaag Pijl-omlaag rechts naast de naam van een persoon met wie je het bestand al hebt gedeeld.
  5. Klik op Instellen als eigenaar.
  6. Klik op Gereed.

Nadat je iemand anders eigenaar van een bestand hebt gemaakt, kun je het bestand nog steeds bewerken, tenzij de nieuwe eigenaar je toegangsrechten wijzigt.