Het eigendom van een bestand aan iemand anders overdragen

Wil je meer uit Google Drive halen voor werk of school? Meld je kosteloos aan voor een proefperiode voor Google Workspace.

Standaard ben je eigenaar van elk bestand dat je maakt in of uploadt naar Google Drive.

Als je een persoonlijk Google-account gebruikt:

• Je kunt iemand anders met een persoonlijk Google-account uitnodigen om eigenaar te worden van je bestanden en mappen.
  • Gebruikers met een werk- of schoolaccount kun je niet uitnodigen om eigenaar te worden van je bestanden en mappen.
  • Als je iemand uitnodigt om eigenaar van een bestand of map te worden, moet diegene je verzoek accepteren om de overdracht af te ronden.

Voordat je het eigendom overdraagt

Als je het eigendom van een map aan iemand anders overdraagt, blijf je zelf eigenaar van de bestanden in de map. Meer informatie over mappen delen

Tip: Als je het eigendom van veel bestanden en mappen in één keer overdraagt, kan het even duren voordat de wijzigingen zijn doorgevoerd.

Nadat je het eigendom hebt overgedragen

Als je een verzoek voor eigendomsoverdracht stuurt, gebeurt het volgende:

• De beoogde eigenaar krijgt een e-mail waarin staat dat het eigendom van het bestand wordt overgedragen na acceptatie van het overdrachtsverzoek. Tot die tijd blijf jij de eigenaar.
  • De beoogde eigenaar krijgt de rol van bewerker (als dit niet al het geval is).
  • Als de beoogde eigenaar de uitnodiging accepteert, wordt jouw rol gedowngraded naar die van bewerker. De nieuwe eigenaar kan jou verwijderen.
  • Als de beoogde eigenaar de uitnodiging weigert, blijf jij de eigenaar.

Eigendom overdragen

1. Open Google Drive, Google Documenten, Google Spreadsheets of Google Presentaties.
  2. Klik op het bestand waarvan je het eigendom wilt overdragen en dan Delen of Delen Share.
  3. Klik rechts van de naam van iemand met wie je het bestand al hebt gedeeld op de pijl-omlaag Pijl-omlaag.
  4. Klik op Instellen als eigenaaren dan Uitnodiging sturen.

Tip: Als je een verzoek voor eigendomsoverdracht wilt annuleren, klik je naast de naam van degene met wie je het bestand hebt gedeeld op de pijl-omlaag Omlaag en danEigendomsoverdracht annuleren. Als je op de pijl-omlaag Omlaag klikt, kun je de rechten van elke deelnemer wijzigen.

Je blijft eigenaar van het bestand totdat de beoogde eigenaar je uitnodiging heeft geaccepteerd. Nadat je uitnodiging is geaccepteerd, kun je het bestand gewoon blijven bewerken, tenzij de nieuwe eigenaar je toegangsrechten wijzigt.

Een verzoek voor eigendomsoverdracht accepteren of weigeren

Als iemand het eigendom van een bestand aan jou wil overdragen, krijg je per e-mail een uitnodiging. Je kunt de uitnodiging accepteren of weigeren. Je kunt ook in Drive zoeken naar bestanden met een openstaand verzoek voor eigendomsoverdracht.

1. Open Google Drive.
  2. Typ pendingowner:me in de zoekbalk bovenaan.
  3. Klik met de rechtermuisknop op het bestand of de bestanden met een openstaand verzoek waarop je wilt reageren.
  4. Klik op Delen Share en dan Eigendom accepteren? en dan Accepteren of Weigeren.

Belangrijk:

• Je kunt een bestand niet vanuit je persoonlijke Google-account overdragen aan iemand met een werk- of schoolaccount.
  • Als je een verzoek voor eigendomsoverdracht naar een persoonlijk account stuurt en dat account wordt gewijzigd in een werk- of schoolaccount, kan de eigenaar het verzoek niet accepteren.
  • Als je een verzoek voor eigendomsoverdracht stuurt en je persoonlijke account wordt gewijzigd in een werk- of schoolaccount, kan de beoogde eigenaar het verzoek niet accepteren.
  • Je kunt een verzoek annuleren.
  • De beoogde eigenaar kan het verzoek weigeren.