Dela filer från Google Drive

Du kan dela filer och mappar som du lagrar på Google Drive med vem du vill.

När du delar från Google Drive kan du styra om andra kan redigera, kommentera eller bara visa filen. När du delar innehåll från Google Drive gäller programpolicyerna för Google Drive.

Steg 1: Hitta filen du vill dela

Dela en enskild fil

1. Öppna Google Drive, Dokument, Kalkylark eller Presentationer på en dator.
  2. Klicka på filen som du vill dela.
  3. Klicka på Dela eller Dela Share.
Dela flera filer
  1. Öppna drive.google.com på en dator.
  2. På tangentbordet håller du Skift nere och väljer två eller fler filer.
  3. Längst upp till höger klickar du på Dela Share.

Läs om hur du lägger till filer i en mapp och delar hela mappen.

Skicka och dela Google Formulär

Google Formulär har andra delningsalternativ än andra filtyper.

Steg 2: Välj vem eller vilka du vill dela med och hur de kan använda din fil

Dela med vissa personer

1. Välj den fil du vill dela.
  2. Klicka på Dela eller Dela Share.
  3. Under Dela med personer och grupper anger du den e-postadress du vill dela med.
  4. Om du vill ändra vad andra kan göra med dokumentet klickar du på nedåtpilen till höger Ned följt av Tittare, Kommentator eller Redigerare.
  5. Välj att avisera personer.
    • Om du vill meddela personer om att du har delat ett dokument med dem markerar du rutan bredvid Avisera personer. Om du aviserar andra inkluderas samtliga e-postadresser du anger att inkluderas i e-postmeddelandet.
    • Om du inte vill avisera personer avmarkerar du rutan.
  6. Klicka på Dela eller Skicka.
Dela en länk till filen

Du kan skicka andra en länk till filen så att alla med länken kan använda den. När du delar en länk till en fil kommer ditt namn att vara synligt som ägare till filen.

1. Välj den fil du vill dela.
  2. Klicka på Dela eller Dela Share följt av Hämta länk.
  3. Klicka på nedåtpilen Ned under Hämta länk.
  4. Välj vem du vill dela filen med.

1. Välj Tittare, Kommentator eller Redigerare om du vill bestämma vad personer kan göra med filen när du delar den.
  2. Klicka på Kopiera länk följt av Klar.
  3. Kopiera och klistra in länken i ett e-postmeddelande eller någon annanstans där du vill dela den.
Dela en fil offentligt
  1. Välj den fil du vill dela.
  2. Klicka på Dela eller Dela Share följt av Hämta länk.
  3. Klicka på Ändra till någon med länken under Hämta länk.
  4. Välj LäsbehörigKommentator eller Redigerare om du vill bestämma vad andra kan göra med din offentliga länk när du delar den.
  5. Klicka på Klar.
  6. Kopiera och klistra in länken i ett e-postmeddelande eller någon annanstans där du vill dela den.

Personer som inte har loggat in på ett Google-konto visas som anonyma djur i filen Läs mer om anonyma djur.

Dela och samarbeta i en fil med fler än 100 personer

Upp till 100 personer med behörighet att visa, redigera eller kommentera kan jobba med en fil i Google Dokument, Kalkylark eller Presentationer samtidigt. Om fler än 100 personer visar en fil är det bara ägaren och vissa användare med redigeringsbehörighet som kan redigera filen.

Om du vill dela och samarbeta i en fil med fler än 100 personer:

Publicera filen

Skapa en Google-webbplats

Samla in feedback med Google Formulär

• Om du behöver samla in mycket information skapar du ett Google-formulär. Svaren registreras i ett Google-kalkylark. Ge redigeringsåtkomst enbart till personer som behöver jobba med svaren. Om du vill låta fler än 100 personer visa svaren publicerar du kalkylarket på webben och skapar en länk att dela med de läsbehöriga. Lär dig att publicera en fil

Åtgärda problem med dokument som delas med många personer

Om dokumentet delas med många personer och det kraschar eller inte uppdateras snabbt testar du följande felsökningstips:

• I stället för att låta andra kommentera ett dokument eller ett kalkylark skapar du ett Google-formulär för att samla in feedback. Läs mer om hur du skapar ett Google-formulär.
  • Om du gör en kopia av ett dokument ska du inte inkludera lösta kommentarer och förslag. Läs om hur du gör en kopia
  • Ta bort äldre information eller flytta data till ett nytt dokument.
  • Be personerna stänga dokumentet när de inte använder det.
  • Inkludera endast den viktigaste informationen i ett publicerat dokument. Det går snabbare att läsa in kortare dokument.
  • Minska antalet personer med redigeringsåtkomst till ett dokument.
  • Om du samlar in information från flera dokument skapar du ett nytt dokument som är skrivskyddat och delar det med ett stort antal personer.

Begränsa hur en fil delas

Välj om andra kan visa, kommentera eller redigera

När du delar en fil med någon kan du välja vad personen kan göra med den.

• Läsbehörig: Personer kan visa, men inte ändra eller dela filen.
  • Kommentator: Personer kan kommentera och lämna förslag, men inte ändra eller dela filen.
  • Redigerare: Personer kan göra ändringar, acceptera eller avvisa förslag och dela filen.
Ändra vilka länken delas med

När du delar en länk till en fil styr du i vilken utsträckning filen delas. Dessa alternativ beror på om du har ditt Google-konto via jobbet, skolan eller Gmail.

• Offentligt: Alla kan söka på Google och få åtkomst till din fil utan att logga in på sitt Google-konto.
  • Alla med länken: Alla som har länken får tillgång till filen, utan att behöva logga in på sitt Google-konto.
  • Begränsad: Det är enbart personer du delar filen med som kan använda den.