Del filer fra Google Disk

Du kan dele filene og mappene du lagrer i Google Disk, med hvem som helst.

Når du deler filer fra Google Disk, kan du bestemme om de du deler med, skal få redigerings-, kommentar- eller lesetilgang. Når du deler innhold fra Google Disk, gjelder programretningslinjene for Google Disk.

Trinn 1: Finn filen du vil dele

Del én fil

Tips: Hvis du har en ventende forespørsel om å dele et åpent dokument, ser du en prikk ved siden av Del Del øverst til høyre.

1. Gå til Google Disk, Dokumenter, Regneark eller Presentasjoner på en datamaskin.
  2. Klikk på filen du vil dele.
  3. Klikk på Del Del.
Del flere filer
  1. Gå til drive.google.com på en datamaskin.
  2. Hold Shift-tasten nede og velg to eller flere filer.
  3. Øverst til høyre klikker du på Del Del.

Finn ut hvordan du legger til filer i en mappe og deler hele mappen.

Send og del Google-skjemaer

Trinn 2: Velg hvem du skal dele med, og hvordan de kan bruke filen din

Del med bestemte personer
Viktig: Hvis du bruker en Google-konto som er tilknyttet jobben eller skolen din, kan det hende du ikke kan dele filer utenfor organisasjonen.
  1. Gå til Google Disk på en datamaskin.
  2. Velg filen du vil dele og så Del Legg til godkjenner.
  3. Skriv inn e-postadressen du vil dele med. Hvis du bruker en jobb- eller skolekonto, kan du dele den med foreslåtte mottakere.
    • Tips: For å slå av foreslåtte mottakere, gå til Innstillinger Innstillinger i Disk. Fjern avmerkingen for «Vis foreslåtte mottakere i dialogboksen for deling».
  4. Bestem hvordan andre skal kunne bruke filen. Velg ett alternativ:
    • Bruker som har lesetilgang
    • Bruker som kan kommentere
    • Redigerer
  5. Hvis du bruker en kvalifisert jobb- eller skolekonto, klikker du på Legg til en utløpsdato for å legge til en utløpsdato.
  6. Når du deler filen, mottar hver e-postadresse en e-post.
    • Valgfritt: Legg til en melding i e-postvarselet.
    • Hvis du ikke vil varsle folk, fjerner du avmerkingen.
  7. Klikk på Send eller Del.

Tips: Når du oppdaterer tillatelsene for en fil du deler fra Min disk, og personen du deler med, ikke har tillatelser, kan du oppdatere tillatelsene for

• mappen som inneholder filen
  • bare selve filen
Del med en gruppe med bestemte personer

Del med Google-grupper

Du kan dele filer med Google-grupper i stedet for bestemte personer. Du kan gjøre dette:

• Legg til medlemmer i en gruppe: Personer du legger til, får tilgang til filene og mappene i gruppen.
  • Fjern medlemmer fra en gruppe: Personer du fjerner, mister tilgangen til filene og mappene i gruppen.

Slik deler du filer med Google-gruppen din:

1. Opprett en Google-gruppe.
  2. Legg til medlemmer i gruppen din.
  3. Del filen med gruppen.

Tips: Før en fil vises i «Delt med meg»-mappen, må du åpne den bestemte filen via en invitasjon eller link.

Del i chatrom

Hvis du vil dele filer med et chatrom, kan du legge til filene du vil dele, i det aktuelle chatrommet.

Slik legger du til Disk-filer i chatrom:

Alternativ 1:

1. Gå til Google Chat på en datamaskin.
  2. Velg chatrommet du vil dele filen i.
  3. Nederst til venstre klikker du på integreringsmenyen  > Disk .
  4. Velg filen du vil dele i chatrommet.
  5. Klikk på Sett inn.

Alternativ 2:

1. Gå til Google Disk på en datamaskin.
  2. Høyreklikk på filen du vil dele i chatrommet.
  3. Klikk på Del  > Kopier linken .
  4. Gå til Google Chat.
  5. Velg chatrommet du vil dele filen i.
  6. Lim inn linken du kopierte, i meldingsfeltet.

Tips:

• Når du sender filer i chatrom, bes du om å gi tilgang.
    • Hvis du gir tilgang til det aktuelle chatrommet, får personer som blir med i rommet senere, også tilgang til de delte filene.
  • Når noen forlater et chatrom, mister de tilgangen til filene i det aktuelle chatrommet, med mindre de har delingstilgang:
    • Som enkeltperson
    • Som medlem av en annen gruppe
  • For å gi tilgang til filer du vil dele, må du ha redigeringstilgang til den aktuelle filen.

Finn ut mer om hvordan andre ser, kommenterer eller redigerer filer.

Del med møtedeltakere

Du kan dele filer med møtedeltakere hvis du er fileieren eller har redigeringstilgang.

1. Gå til Google Disk på en datamaskin.

2. Velg den aktuelle filen og klikk på Del.
  3. Skriv inn navnet på møtet du vil dele med.
  4. Bestem hvilken filtilgang du vil gi. Velg ett alternativ:
    • lesetilgang
    • kommentartilgang
    • redigeringstilgang
  5. Velg om filen skal legges ved møteinvitasjonen.
  6. Når du deler filen, får hver e-postadresse en e-post.
    • Valgfritt: Legg til en melding i e-postvarselet.
    • Hvis du ikke vil varsle folk, fjerner du avmerkingen.
  7. Klikk på Send eller Del.
Legg til en utløpsdato

Funksjonen for utløpsdato er bare tilgjengelig for kvalifiserte jobb- eller skolekontoer.

Du er ikke pålogget.

Logg på jobb- eller skolekontoen din

Gi generell tilgang til filen

Du kan velge om filen skal være tilgjengelig for alle, eller om den bare skal være tilgjengelig for personer med tilgang. Hvis du gir tilgang til alle som har linken, er det ingen begrensninger på hvem som har tilgang til mappen.

1. Velg filen du vil dele.
  2. Klikk på Del eller deleikonet Del.
  3. Under «Generell tilgang» klikker du på nedoverpilen Ned.
  4. Velg hvem som skal ha tilgang til filen.

1. Velg Bruker som har lesetilgang, Bruker som kan kommentere eller Redigerer for å bestemme hvilken rolle folk skal ha i filen.
  2. Klikk på Ferdig.
Del filer offentlig
  1. Velg filen du vil dele.
  2. Klikk på Del eller deleikonet Del.
  3. Under «Generell tilgang» klikker du på nedoverpilen Ned.
  4. Velg Alle med linken.
  5. Velg Bruker som har lesetilgang, Bruker som kan kommentere eller Redigerer for å bestemme hvilken rolle folk skal ha.
  6. Klikk på Kopiér linken.
  7. Klikk på Ferdig.
  8. Lim inn linken i en e-post eller der du vil dele den.

Personer som ikke er logget på noen Google-konto, vises som anonyme dyr i filen din.Finn ut mer om anonyme dyr.

Del filer og samarbeid om dem med mange andre

Viktig:

• En Google Dokumenter-, Regneark- eller Presentasjoner-fil kan redigeres på maksimalt 100 åpne faner eller enheter samtidig. Hvis mer enn 100 forekomster av en fil er åpne, er det kun eieren og enkelte brukere med redigeringstilgang som kan redigere filen.
  • Hver enkelt fil kan deles med opptil 600 individuelle e-postadresser.

Slik kan du dele en fil og samarbeide om den med et høyt antall brukere:

Publiser filen

• Hvis du vil at flere personer skal kunne åpne en fil, må du publisere filen og så opprette en link du kan dele med de som har tilgang. Du kan gi redigeringstilgang til brukere som trenger å redigere eller kommentere filen. Finn ut hvordan du publiserer filer
  • Avhengig av kontoinnstillingene dine fører publisering av en fil til at den blir synlig for alle på nettet, alle i organisasjonen din eller en gruppe i organisasjonen din. Vær forsiktig med å publisere privat eller sensitiv informasjon.
  • Hvis du vil fjerne en fil fra nettet, må du slutte å publisere den. Finn ut hvordan du slutter å publisere filer.
  • Hvis du vil slutte å dele filer med personer som har redigeringstilgang, kan du finne ut hvordan du endrer delingstillatelser.

Opprett et Google-nettsted

Samle inn tilbakemeldinger med Google Skjemaer

• Hvis du trenger å samle inn mye informasjon, kan du opprette et Google-skjema. Svarene registreres i et Google-regneark. Gi redigeringstilgang kun til personer som skal håndtere svarene. Hvis du vil la mer enn 100 personer åpne svarene, kan du publisere regnearket på nettet og opprette en link du kan dele med de som har tilgang. Finn ut hvordan du publiserer filer

Løs problemer knyttet til dokumenter som deles med mange personer

Hvis dokumentet ditt deles med mange personer, og det krasjer eller ikke oppdateres raskt, kan du prøve disse feilsøkingstipsene:

• I stedet for å la andre kommentere dokumenter eller regneark, kan du opprette et Google-skjema for å samle inn tilbakemeldinger. Finn ut hvordan du oppretter Google-skjemaer.
  • Hvis du lager en kopi av et dokument, bør du ikke inkludere kommentarer eller forslag som er merket som oppklart. Finn ut hvordan du lager kopier
  • Slett eldre informasjon eller flytt data til et nytt dokument.
  • Be folk med tilgang om å lukke dokumentet når de ikke bruker det.
  • Ta kun med den viktigste informasjonen i dokumentene du publiserer. Kortere dokumenter lastes inn raskere.
  • Reduser antallet personer med redigeringstilgang til et dokument.
  • Hvis du samler inn informasjon fra flere dokumenter, kan du opprette et nytt dokument med kun tilgang for å dele det med et stort antall personer.

Begrens hvordan filer deles

Velg om andre skal kunne se, kommentere eller redigere

Når du deler en fil med noen, kan du velge vedkommendes tilgangsnivå:

• Lesetilgang: De du deler med, kan se filen, men ikke endre den eller dele den med andre.
  • Kommentartilgang: De du deler med, kan legge inn kommentarer og forslag, men ikke endre filen eller dele den med andre.
  • Redigerer: De du deler med, kan gjøre endringer, godta eller avvise forslag og dele filen med andre.
Endre den generelle tilgangen for filen

Du kan gi omfattende tilgang til filen. Disse alternativene avhenger av om Google-kontoen din er tilknyttet jobben, skolen eller Gmail.

• Offentlig: Alle kan søke på Google og få tilgang til filen din uten å logge på noen Google-konto.
  • Alle med linken: Alle som har linken, kan bruke filen uten å logge på noen Google-konto.
  • Begrenset: Kun personer med tilgang kan åpne filen.