Dela filer från Google Drive

Du kan dela filer och mappar som du lagrar på Google Drive med vem du vill.

När du delar innehåll från Google Drive gäller programpolicyerna för Google Drive.

Obs! Om du vill redigera Microsoft Office-filer med andra måste du konvertera dem till Google Dokument, Kalkylark eller Presentationer.

Steg 1: Hitta filen du vill dela

Dela en enskild fil

1. Öppna Google Drive, Dokument, Kalkylark eller Presentationer på en dator.
  2. Klicka på filen som du vill dela.
  3. Klicka på Dela eller Dela Share.
Dela flera filer
  1. Öppna drive.google.com på en dator.
  2. På tangentbordet håller du Skift nere och väljer två eller flera filer.
  3. Längst upp till höger klickar du på Dela Share.

Läs om hur du lägger till filer i en mapp och delar hela mappen.

Steg 2: Välj vem du vill dela med och hur de kan använda din fil

Dela med särskilda personer

1. Under Personer anger du e-postadressen som du vill dela med.
    • Obs! Om du delar med en e-postadress som inte är ett Google-konto kan de bara visa filen.
  2. Klicka på nedåtpilen Ned för att välja vad andra kan göra med din fil.
  3. Om du inte vill skicka ett e-postmeddelande klickar du på Avancerat och avmarkerar rutan Meddela personer. Om du meddelar andra inkluderas samtliga e-postadresser du anger att inkluderas i e-postmeddelandet.
  4. Klicka på Skicka.
Dela en länk till filen

Du kan skicka andra en länk till filen så att alla på internet med länken kan använda den. När du delar en länk till en fil kommer ditt namn att vara synligt som ägare till filen.

1. Klicka på Hämta delningsbar länk uppe till höger.
  2. Klicka på nedåtpilen Ned intill Alla med länken.
  3. Kopiera och klistra in länken i ett e-postmeddelande eller någon annanstans där du vill dela den.
Dela en fil offentligt

Om du vill att alla på internet ska söka efter, hitta och öppna filen kan du dela en fil offentligt. När du delar en fil offentligt är ditt namn synligt som ägare till filen.

1. Klicka på Hämta delbar länk.
  2. Klicka på nedåtpilen Ned intill Alla med länken.
  3. Klicka på Mer följt av På – offentligt på webben.
  4. Klicka på Spara.
  5. Klicka på Klart.

Personer som inte har loggat in på ett Google-konto visas som anonyma djur i filen. Läs mer om anonyma djur.

Begränsa hur en fil delas

Välj om andra kan visa, kommentera eller redigera

När du delar en fil med någon, kan du välja vad de kan göra med den.

• Visa: Andra kan visa, men kan inte ändra eller dela filen.
  • Kommentera: Andra kan kommentera och lämna förslag, men inte ändra eller dela filen.
  • Redigera: Andra kan göra ändringar, acceptera eller avvisa förslag och dela filen.
Ändra vilka länken delas med

När du delar en länk till en fil styr du i vilken utsträckning filen delas. Dessa alternativ beror på om du har ditt Google-konto via jobbet, skolan eller Gmail.

• På – offentligt på webben: Vem som helst kan söka på Google och få tillgång till din fil, utan att logga in på sitt Google-konto.
  • På – alla med länken: Alla som har länken kan få tillgång till filen, utan att logga in på sitt Google-konto.
  • Av – specifika personer: Det är enbart personer du delar filen med som kan använda den.
Hur många personer du kan dela med
  • Upp till 100 personer kan redigera och kommentera samtidigt.
  • Fler än 100 personer kan visa en fil, men det är enklare att publicera filen och skapa en länk. Lär dig att publicera en fil.
  • Du kan dela en fil med upp till 200 personer eller grupper. Om du behöver dela en fil med fler än 200 personer lägger du till dem i en Google-grupp och delar sedan filen med gruppen.
  • Om du delar en mapp med många personer kan det ta en stund innan alla kan använda den.

Om du vill använda ett kalkylprogram för att samla in information läser du om att skapa ett Google-formulär. Läs mer om hur data samlas in.