Delen

Stapsgewijze instructies over het delen van een item met een andere persoon vanuit uw Google Drive.

Met Google Drive kunt u bestanden, zoals documenten, afbeeldingen en pdf's, delen zonder dat u ze als bijlage hoeft te e-mailen. Delen is zo eenvoudig dat u alleen maar hoeft aan te geven welke e-mailadressen of mailinglijsten toegang hebben tot een bepaald bestand.

Een bestand delen met een e-mailadres of mailinglijst

1. Ga naar drive.google.com.
  2. Schakel het selectievakje in naast het bestand dat u wilt delen.
  3. Klik op het pictogram Delen google drive share icon.

4. Kies een zichtbaarheidsoptie: 'Privé', 'Iedereen met de link' of 'Openbaar op het web'.

Zichtbaarheidsopties

5. Typ in het tekstvak onder 'Mensen uitnodigen' het e-mailadres van de mensen met wie u wilt delen. U kunt één persoon of een mailinglijst toevoegen.
  6. Kies het gewenste toegangsniveau in het dropdown-menu naast elke bijdrager: 'Mag weergeven', 'Mag reageren' of 'Mag bewerken'.

7. Klik op Delen en opslaan.
Hoe kan ik items delen met een mailinglijst? Als u items deelt met een groep met meer dan 200 leden, brengt u deze groep via e-mail op de hoogte of maakt u de link naar het bestand beschikbaar. De andere leden van uw mailinglijst moeten direct op de link klikken, in het e-mailbericht of op een andere locatie, om het bestand weer te geven in hun lijsten op Drive. Het bestand wordt voor de leden van de groep weergegeven in het gedeelte 'Recent' en 'Alle items' van Drive.

Een link naar een gedeeld bestand verzenden

Als u een bestand of map heeft ingesteld op 'Iedereen met de link' of 'Openbaar', kunt u de link naar iemand anders versturen zodat deze er toegang toe heeft.

1. Ga naar drive.google.com.
  2. Schakel het selectievakje in naast het bestand of de map die u wilt delen.
  3. Klik op het pictogram Delen google drive share icon.

4. Kopieer de link boven aan de instellingen voor delen.
  5. Verzend de link via een e-mail- of chatbericht naar iemand anders of een mailinglijst.

Een bestand verzenden als e-mailbijlage

Met Google Drive hoeft u geen bestanden meer als e-mailbijlagen te verzenden. Geeft u hier echter wel de voorkeur aan, volg dan deze instructies:

1. Open het bestand dat u wilt delen.
  2. Ga naar het menu Bestand en selecteer Als bijlage e-mailen...
  3. Selecteer een bestandstype in het dropdown-menu.
  4. Voer de e-mailadressen van de mensen naar wie u het bestand wilt verzenden. U kunt eventueel ook een onderwerp en een begeleidend bericht toevoegen.
  5. Klik op Verzenden. Ontvangers ontvangen het bestand als een downloadbare bijlage in de indeling die u heeft geselecteerd.

Tips voor delen in Google Drive

Melden wanneer u iets met mensen deelt

Wanneer u een item deelt met anderen, ontvangen zij via e-mail een melding dat ze toegang hebben tot een gedeeld item en dit kunnen ophalen wanneer ze weer inloggen op Google Drive. Wilt u deze melding niet verzenden? Schakel het vakje 'Mensen berichten sturen via email' uit.

Snel meerdere bijdragers toevoegen door te delen met een Google Discussiegroep

In plaats van de e-mailadressen van uw bijdragers één voor één te typen, kunt u een hele Google Discussiegroep toevoegen. Elk lid van die Google Discussiegroep heeft toegang tot alle items die u heeft gedeeld. Dit geldt ook voor mensen die aan de groep worden toegevoegd nadat u iets heeft gedeeld. Deze optie is niet beschikbaar voor mailinglijsten die geen Google Discussiegroepen zijn.

Meerdere bestanden tegelijk delen

Als u meerdere items wilt delen met uw bijdragers, verplaatst u de items naar een map en deelt u vervolgens de map met uw bijdragers. Door de map met hen te delen, geeft u hun toegang tot de inhoud ervan. Ze hebben toegang tot alle items die zijn opgeslagen in de map. Wanneer u een item uit de map verwijdert waarvoor ze geen afzonderlijke toegangsrechten hebben, hebben ze geen toegang meer tot dit item.

Heeft u problemen om items te delen? Klik hier om problemen met delen op te lossen.