Tiedostojen jakaminen Google Drivesta

Voit jakaa Google Driveen tallentamiasi tiedostoja ja kansioita kenen kanssa tahansa.

Kun jaat tiedoston Google Drivesta, voit valita, saavatko ihmiset muokata, kommentoida vai vain katsoa sitä. Google Driven ohjelmasääntöjä sovelletaan, kun jaat sisältöä Google Drivesta.

Vaihe 1: Etsi tiedosto, jonka haluat jakaa

Yhden tiedoston jakaminen

1. Siirry tietokoneella Google Driveen, Docsiin, Sheetsiin tai Slidesiin.
  2. Valitse tiedosto, jonka haluat jakaa.
  3. Valitse Jaa tai Jaa Jaa.
Usean tiedoston jakaminen
  1. Siirry tietokoneella osoitteeseen drive.google.com.
  2. Pidä näppäimistön Vaihto-näppäintä painettuna ja valitse useampi kuin yksi tiedosto.
  3. Valitse oikeasta yläkulmasta Jaa Jaa.

Lue lisää tiedostojen lisäämisestä kansioon ja koko kansion jakamisesta.

Vaihe 2: Valitse, kenelle jaat ja miten vastaanottaja voi käyttää tiedostoasi

Tiettyjen henkilöiden kanssa jakaminen

1. Kirjoita Henkilöt-kohdan alle sen ihmisen sähköpostiosoite, jolle haluat jakaa tiedoston.
    • Huom. Jos jaat tiedoston sähköpostiosoitteeseen, joka ei ole Google-tili, sen käyttäjä voi ainoastaan nähdä tiedoston.
  2. Klikkaamalla alanuolta Alas voit valita, mitä muut käyttäjät voivat tehdä tiedostollasi.
  3. Jos et halua lähettää sähköpostia ihmisille, valitse Lisäasetukset ja poista valinta Ilmoita henkilöille ‑ruudusta. Jos ilmoitat henkilöille, kaikki kirjoittamasi sähköpostiosoitteet näytetään sähköpostissa.
  4. Valitse Lähetä.
Linkin jakaminen tiedostoon

Voi lähettää muille henkilöille tiedoston linkin, jotta kuka tahansa internetin käyttäjä, jolla on linkki, voi käyttää sitä. Kun jaat tiedoston linkin, muut käyttäjät näkevät, että olet tiedoston omistaja.

1. Valitse oikeasta yläkulmasta Luo jaettava linkki.
  2. Klikkaa Kuka tahansa, jolla on linkki ‑kohdan vierestä alanuolta Alas.
  3. Jaa linkki esimerkiksi kopioimalla ja liittämällä sen sähköpostiviestiin.
Tiedoston jakaminen julkisesti

Jos haluat, että kuka tahansa internetin käyttäjä voi hakea tiedostoa sekä löytää ja avata sen, voit jakaa tiedoston julkisesti. Kun jaat tiedoston julkisesti, muut käyttäjät näkevät, että olet tiedoston omistaja.

1. Valitse Luo jaettava linkki.
  2. Klikkaa Kuka tahansa, jolla on linkki ‑kohdan vierestä alanuolta Alas.
  3. Valitse Lisää ja sitten Päällä - Julkinen verkossa.
  4. Valitse Tallenna.
  5. Valitse Valmis.

Henkilöt, jotka eivät ole kirjautuneet Google-tilille, näkyvät tiedostossa Anonymous animals ‑tunnisteilla. Lue lisää Anonymous animals ‑käyttäjistä.

Tiedoston jakaminen ja yhteiskäyttö yli sadan henkilön kanssa

Jopa 100 henkilöä voi käyttää Google Docs-, Sheets- tai Slides-tiedostoa samanaikaisesti, jos heillä on tiedoston katselu-, muokkaus- tai kommentointioikeudet. Kun tiedosto on avoinna yli sadalla henkilöllä, sitä voi muokata vain sen omistaja ja jotkut käyttäjät, joilla on muokkausoikeudet.

Tiedoston jakaminen ja yhteiskäyttö yli sadan henkilön kanssa:

Tiedoston julkaiseminen

Google Sites ‑sivuston luominen

Palautteen kerääminen Google Formsilla

• Jos sinun on kerättävä runsaasti tietoa, luo lomake Google Formsilla. Vastaukset tallennetaan Google-taulukkoon. Anna muokkausoikeudet vain niille ihmisille, joiden on käsiteltävä vastauksia. Jos haluat antaa yli sadalle henkilölle mahdollisuuden nähdä vastaukset, jaa laskentataulukko julkisena ja luo linkki, jonka jaat katsojille. Katso, miten voit julkaista tiedoston

Useille henkilöille jaetuissa dokumenteissa esiintyvien ongelmien ratkaiseminen

Jos monille henkilöille jaettu dokumentti kaatuu tai päivittyy liian hitaasti, kokeile näitä vianetsintävinkkejä:

• Sen sijaan että antaisit ihmisten lisätä kommentteja dokumenttiin tai laskentataulukkoon, luo palautteen keräämistä varten lomake Google Formsilla. Katso miten lomake luodaan.
  • Jos teet dokumentista kopion, jätä ratkaistut kommentit ja ehdotukset pois. Katso, miten voit tehdä kopion
  • Poista vanha tieto tai siirrä data uuteen dokumenttiin.
  • Pyydä katsojia sulkemaan dokumentti, kun he eivät käytä sitä.
  • Sisällytä julkaistuun dokumenttiin vain tärkeimmät tiedot. Lyhyemmät dokumentit latautuvat nopeammin.
  • Vähennä niiden henkilöiden määrää, joilla on dokumentin muokkausoikeudet.
  • Jos keräät tietoja monista dokumenteista, luo uusi dokumentti, johon jaat suurelle ihmismäärälle vain lukuoikeudet.

Tiedoston jakamisen rajoittaminen

Tiedoston katselu‑, kommentointi‑ ja muokkausoikeuksien jakaminen

Kun jaat tiedoston jollekulle, voit päättää, mitä hän voi sen kanssa tehdä.

• Tarkastelu: Käyttäjä voi nähdä tiedoston, mutta ei muuttaa sitä tai jakaa sitä muille.
  • Kommentointi: Käyttäjä voi kommentoida ja tehdä ehdotuksia tiedostoon, mutta ei muuttaa tiedostoa tai jakaa sitä muille.
  • Muokkaus: Käyttäjä voi tehdä muutoksia, hyväksyä tai hylätä ehdotuksia ja jakaa tiedoston muille.
Linkin vastaanottajien muuttaminen

Kun jaat linkin tiedostoon, päätät, kuinka laajasti tiedostoa jaetaan. Vaihtoehdot riippuvat siitä, onko Google-tilisi peräisin oppilaitokselta, työnantajalta vai Gmailista.

• Käytössä – julkinen verkossa: Kuka tahansa voi hakea tiedoston Googlella ja käyttää sitä ilman, että hänen täytyy kirjautua sisään Google-tililleen.
  • Käytössä – kaikki, joilla on linkki: Kuka tahansa, jolla on linkki, voi käyttää tiedostoa ilman, että hänen täytyy kirjautua sisään Google-tililleen.
  • Pois – Tietyt henkilöt: Ainoastaan henkilöt, joille jaat tiedoston, voivat käyttää sitä.