Bestanden delen vanuit Google Drive

Je kunt de bestanden en mappen die je opslaat in Google Drive met iedereen delen.

Wanneer je iets in Google Drive deelt, kun je zelf bepalen of andere mensen het bestand kunnen bewerken, erop kunnen reageren of het alleen kunnen weergeven.

Opmerking: Als je samen met anderen Microsoft Office-bestanden wilt bewerken, moet je het bestand eerst omzetten naar een Google Documenten-, Spreadsheets- of Presentaties-bestand.

Stap 1: Zoek het bestand dat je wilt delen

Eén bestand delen

1. Ga op een computer naar Google Drive, Documenten, Spreadsheets of Presentaties.
  2. Klik op het bestand dat je wilt delen.
  3. Klik op Delen of op het deelpictogram Share.
Meerdere bestanden delen
  1. Ga op een computer naar drive.google.com.
  2. Houd Shift ingedrukt op je toetsenbord en selecteer twee of meer bestanden.
  3. Klik rechtsboven op Delen Share.

Meer informatie over hoe je bestanden aan een map toevoegt en de hele map deelt.

Stap 2: Kies met wie je wilt delen en hoe anderen je bestand kunnen gebruiken

Delen met bepaalde mensen

1. Geef bij Mensen het e-mailadres op waarmee je wilt delen.
    • Opmerking: Als je deelt met een e-mailadres dat geen Google-account is, kan de ontvanger het bestand alleen weergeven.
  2. Klik op de pijl-omlaag Down om te kiezen wat iemand met je bestand kan doen.
  3. Als je geen e-mail wilt verzenden naar mensen, klik je op Geavanceerd en verwijder je het vinkje uit het selectievakje Meldingen verzenden. Als deze optie is ingeschakeld, wordt elk opgegeven e-mailadres opgenomen in de e-mail.
  4. Klik op Verzenden.
Een link naar het bestand delen

Je kunt andere mensen een link naar je bestand sturen, zodat iedereen met de link het kan gebruiken. Wanneer je een link naar een bestand deelt, wordt je naam weergegeven als eigenaar van het bestand.

1. Klik rechtsboven op Deelbare link ophalen.
  2. Klik op de pijl-omlaag Down naast 'Iedereen met de link'.
  3. Kopieer en plak de link in een e-mail of op een andere plek waar je de link wilt delen.
Een bestand openbaar delen

Als je wilt dat iedereen op internet het bestand kan zoeken, vinden en openen, kun je het openbaar delen. Wanneer je een bestand openbaar deelt, wordt je naam weergegeven als eigenaar van het bestand.

1. Klik op Deelbare link ophalen.
  2. Klik op de pijl-omlaag Down naast 'Iedereen met de link'.
  3. Klik op Meer en dan Aan - Openbaar op internet.
  4. Klik op Opslaan.
  5. Klik op Gereed.

Mensen die niet zijn ingelogd op een Google-account, worden als anonieme dieren weergegeven in je bestand. Meer informatie over anonieme dieren.

Beperken hoe een bestand wordt gedeeld

Bepaal wat mensen kunnen doen: weergeven, reageren of bewerken

Wanneer je een bestand met anderen deelt, bepaal je zelf wat ze met het bestand kunnen doen.

• Weergeven: Mensen kunnen het bestand wel bekijken, maar niet wijzigen of met anderen delen.
  • Reageren: Mensen kunnen opmerkingen en suggesties plaatsen, maar het bestand niet wijzigen of met anderen delen.
  • Bewerken: Mensen kunnen wijzigingen aanbrengen, suggesties accepteren of afwijzen, en het bestand met anderen delen.
Wijzigen met wie je link wordt gedeeld

Wanneer je een link naar een bestand deelt, kun je zelf bepalen hoe breed het bestand wordt gedeeld. Deze opties zijn afhankelijk van het soort Google-account dat je gebruikt: via je werk, je school of Gmail.

• Aan - Openbaar op internet: Iedereen kan op Google je bestand opzoeken en openen, zonder in te loggen op een Google-account.
  • Aan - Iedereen met de link: Iedereen die de link heeft, kan je bestand openen, zonder in te loggen op een Google-account.
  • Uit - Specifieke mensen: Alleen mensen met wie je het bestand deelt, kunnen het gebruiken.
Met hoeveel mensen kun je delen?
  • Maximaal honderd mensen kunnen tegelijkertijd bewerken en reageren.
  • Een bestand kan door meer dan honderd mensen worden bekeken, maar het is gemakkelijker om het bestand te publiceren en een link te maken. Meer informatie over het publiceren van een bestand.
  • Een bestand kan met maximaal tweehonderd mensen of groepen worden gedeeld. Als je een bestand met meer dan tweehonderd mensen wilt delen, voeg je het toe aan een Google-groep en deel je het bestand met de groep.
  • Als je een map met veel mensen deelt, kan het enige tijd duren voordat iedereen de map kan gebruiken.

Als je een spreadsheet wilt gebruiken om informatie te verzamelen, bekijk je deze informatie over het maken van een Google-formulier. Meer informatie over hoe gegevens worden verzameld.