Radera och återställa filer på Google Drive

Om du vill radera dina Google Drive-filer flyttar du dem till papperskorgen. Filer i papperskorgen raderas automatiskt efter 30 dagar. Du kan återställa filer från papperskorgen innan tidsgränsen på 30 dagar har nåtts. Du kan också radera dem permanent och tömma papperskorgen. Om du tar bort, återställer eller permanent raderar flera filer eller mappar samtidigt, kan det ta tid för dig att upptäcka ändringarna.

Lägga en fil i papperskorgen

Om du vill ta bort en fil från Drive kan du lägga den i papperskorgen. Filen finns kvar i papperskorgen i 30 dagar innan den raderas automatiskt.

Om du är ägare till filen kan andra visa den tills du raderar den permanent. Om du inte är ägare kan andra se filen även om du tömmer papperskorgen.

1. Öppna appen Google Drive på en iPhone eller iPad.
  2. Bredvid den fil du vill ta bort trycker du på Mer Mer.
  3. Längst ned trycker du Ta bort.

Tömma papperskorgen

Du kan permanent radera en enskild fil eller tömma hela papperskorgen. När du har raderat en fil förlorar alla som du har delat filen med tillgång till den. Om du vill att andra fortfarande ska kunna visa filen kan du ge äganderätten till någon annan.

1. Tryck på menyn Meny uppe till höger.
  2. Tryck på Papperskorgen.
  3. Tryck på Mer Mer bredvid den fil du vill ta bort.
  4. Tryck på Ta bort permanent.

Tömma hela papperskorgen

1. Tryck på menyn Meny uppe till höger.
  2. Tryck på Papperskorgen.
  3. Kontrollera att det inte finns några filer som du vill ha senare.
  4. Tryck på Mer Mer uppe till höger.
  5. Tryck på Töm papperskorgen.

Återställa en fil från papperskorgen

Om du lägger en fil i papperskorgen men bestämmer dig för att du fortfarande vill ha den kan du återställa den till din enhet.

1. Tryck på menyn Meny uppe till höger.
  2. Tryck på Papperskorgen.
  3. Bredvid den fil du vill spara trycker du på Mer Mer.
  4. Tryck på Återställ.

Obs! Kontakta ägaren och be henne/honom återställa en fil du inte äger.

Om du inte kan återställa din borttagna fil

Om du tar bort en fil och behöver få tillbaka den kontaktar du en Drive-specialist. Ring eller chatta med oss om du behöver hjälp med att hitta filen.

Du har tagit bort något och vill ha tillbaka det

Om du nyss har tagit bort något med hjälp av Google Drive eller skrivbordsappen för Google Drive kan du kanske återställa filen själv.

Återställa från papperskorgen

1. Öppna Google Drive-appen.
  2.  Tryck på menyn Mer bredvid den fil du vill återställa.
  3. Tryck på Återställ.

Du kan inte hitta en fil, men tror inte att du har tagit bort den

Testa följande

Kontrollera aktivitetspanelen

1. Öppna Google Drive-appen.
  2. Tryck på Filer i det nedre högra hörnet.
  3. Tryck på Min enhet uppe till vänster.
  4. Scrolla ned och leta efter din fil.

Testa en avancerad sökning

1. Öppna Google Drive-appen.
  2. Sök efter filen med hjälp av de avancerade sökalternativen, till exempel Typ: Kalkylark.

Om stegen ovan inte hjälpte kan du testa följande:

Om det var du som skapade filen

Om du skapade filen på Drive men inte kan hitta den igen kan en överordnad mapp ha försvunnit. En fil utan överordnade mappar kallas överbliven. Filen är inte borta, men den blir svårare att hitta.

Så kan en mapp försvinna

• Du skapar en fil i någon annans mapp och hen tar bort den mappen. Filen raderas inte. Den flyttas automatiskt till Min enhet.
    Viktigt! Det är bara du som kan radera filer du äger.
  • Du delar en mapp med någon och tar bort filen från mappen. Filen raderas inte, den flyttas automatiskt till Min enhet.

Hitta dina överblivna filer

1. Skriv is:unorganized owner:me i sökfältet på Drive.
  2. När du har hittat filen flyttar du den till en mapp på Min enhet så att det blir lättare att hitta den igen.

Sök nu

Om någon annan har skapat filen

När andra skapar en fil kan de ta bort, byta namn på och återställa den. Kontakta personen som skapade filen och be honom/henne att återställa den eller dela den med dig igen.

Om den fanns i en mapp som någon annan har skapat

Om någon har tagit bort mappen ser du den inte på Drive längre.

Hitta filer som du skapat som finns i en borttagen mapp

Hitta alla filer i borttagna mappar

Dra filen till en mapp på Min enhet så att det blir lättare att hitta den i fortsättningen.

Mer om hur du hittar filer

Har du testat med avancerad sökning?

Använd en sökfras med något av följande alternativ när du vill förfina sökningen på Drive:

Sök efter Exempel
Exakt fras

Använd citattecken runt en exakt fras

Ett eller ett annat

tacos ELLER nachos

Uteslut ett ord

Vatten men inte sjöar:

vatten -sjöar

Filägare

Filer som pappa äger:

owner:pappa@gmail.com

Deras delade filer

Filer som mamma har delat med dig:

from:mamma@gmail.com

Dina delade filer

Filer som du har delat med mamma:

to:mamma@gmail.com

Stjärnmärkta objekt

is:starred

Raderade objekt

is:trashed

Typ

Filtypen är kalkylark:

type:spreadsheet

Tidsram

Före eller efter 18 januari 2015.

före:2015-01-18

after:2015-01-18

Titel

title:"Titeln här"

App

Filer som öppnats på Google Drive:

app:”Drive”

Vilka filer kan återställas?

Vi kan under en begränsad tid hjälpa dig att återställa filer som nyss har tagits bort om du använder Google Drive med ett konsumentkonto och något av följande stämmer:

• Du har skapat filen.
  • Du har överfört filen till Google Drive.
  • Du har godkänt äganderätt för filen från någon.

Om du använder ett konto genom arbetet, skolan eller någon annan grupp kontaktar du administratören för att få hjälp.

Om ditt Google-konto har tagits bort kan du kanske inte återställa dina filer.

Om du tror att någon har fått tillgång till din Google Drive utan din tillåtelse bör du agera för att öka säkerheten för ditt konto.

Använda sökbrickor

Du kan använda sökbrickor innan du anger en term i sökfältet för att begränsa listan med filer på Drive. Så här använder du sökbrickor:

1. Öppna Google Drive-appen på en iPhone eller iPad.
  2. Tryck på Sök på enhet högst upp.
  3. Tryck för att välja en sökbricka. Du kan välja:
    • Typ
    • Mappar
    • Ändrades: I dag, i går, senaste sju dagarna.
  4. När du har tryckt på brickan kan du begränsa resultaten ytterligare: Skriv i sökfältet.
  5. Tryck på Sök.

Dessa brickor visas under sökfältet. De söker i alla filer, mappar och undermappar. Om du vill ta bort en sökbricka kan du trycka på till höger om brickan.

När du gör en sökning visas förslag på relevanta brickor som kan minska behovet av att skriva lång text.

Om du behöver återställa e-post från Gmail

Läs mer om hur du återställer e-post från Gmail.

Kontakta oss

Om du vill begära filåterställning måste du använda en dator.

Om du vill kontakta oss loggar du in på ditt Google-konto.

Support för Drive är inte tillgängligt på alla språk. Om du talar engelska kan du ändra språk och kontakta en Drive-specialist.

1. Öppna hjälpcentret för Google Drive på datorn.
  2. Längst ned på sidan klickar du på ditt språk.
  3. Välj engelska.
  4. Klicka på menyn följt av Kontakta oss uppe till vänster.
  5. Välj din fråga och hur du vill kontakta oss.

Obs! När du är klar kan du ändra tillbaka till önskat språk.