Pagina-instelling

In Google Documenten heeft u de volledige controle over hoe uw tekst op de pagina wordt geplaatst. Met de liniaal aan de bovenkant van uw document kunt u bepalen waar uw tekst verschijnt. Vanaf de liniaal kunt u marges, inspringingen en tabs aanpassen:

Marges

Marges hebben gevolgen voor de opmaak van een compleet document. U kunt ze aanpassen door het grijze gebied aan weerszijden van de liniaal te verslepen of door Bestand te selecteren en vervolgens te kiezen voor Pagina-instelling.

Instellen van een standaardpagina

Als u uw marges heeft aangepast, kunt u klikken op Instellen als standaard om dit in te stellen als standaard paginaformaat voor alle nieuwe documenten die u maakt. U kunt ook de standaard afdrukstand, papierformaat en paginakleur van uw documenten wijzigen.

Inspringingen

U kunt inspringingen wijzigen op alineaniveau. Als u inspringingen in verschillende alinea's wilt aanpassen, selecteert u de betreffende tekst en past u de relevante inspringing aan.

• Inspringen eerste regel: met deze kleine rechthoek op de liniaal past u de beginpositie van een alinea aan. Deze kan voor elke alinea afzonderlijk worden aangepast.
  • Links inspringen: met de meest linkse inspringing past u de tweede en volgende regels van een alinea aan. Deze inspringing bepaalt u door het naar beneden wijzende driehoekje langs de liniaal te slepen.
  • Rechts inspringen: met deze inspringing, het naar beneden wijzende driehoekje aan de rechterkant, past u aan tot hoe ver aan de rechterzijde van een pagina u een bepaalde alinea wilt laten komen.

Tabs

Net als inspringingen hebben tabs in documenten uitwerking op alineaniveau. Elke tab bepaalt hoe tekst ten opzichte van de tab wordt uitgelijnd: een links uitlijnende tab zorgt ervoor dat tekst tot de tab links wordt uitgelijnd, een tab voor centreren centreert de tekst en een rechts uitlijnende tab lijnt de tekst rechts uit. Als u een tab wilt toevoegen, klikt u op een willekeurige plek op de liniaal en selecteert u een tab. Door op de Tab-toets op uw toetsenbord te drukken kunt u tekst verplaatsen tussen de tabs die effect hebben voor dezelfde regel.

liniaal inspringing tab