Je gegevens sorteren en filteren

Wilt u geavanceerde Google Workspace-functies voor uw bedrijf?

Probeer Google Workspace vandaag nog.

Je kunt gegevens in alfabetische of numerieke volgorde weergeven, of filters gebruiken om gegevens te verbergen die je even niet in beeld wilt hebben.

Sort and Filter Your Data

Klik hieronder op 'Een kopie maken' om een voorbeeldspreadsheet te bekijken en de video te volgen.

Kopie maken

Gegevens in alfabetische of numerieke volgorde weergeven

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Markeer de groep cellen die je wilt sorteren.
  3. Als het blad een rij met koppen bevat, zet je de eerste rij vast.
  4. Klik op Gegevens en dan Bereik sorteren en dan Sorteeropties voor geavanceerd bereik.
  5. Klik op Gegevens hebben een rij berichtkoppen als de kolommen een titel hebben.
  6. Selecteer de kolom die je eerst wilt sorteren en kies een sorteervolgorde.
    • Klik op Andere sorteerkolom toevoegen.
  7. Klik op Sorteren.

Een volledig blad sorteren

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Klik bovenaan met de rechtermuisknop op de letter van de kolom waarop je wilt sorteren.
  3. Klik op Blad sorteren A - Z of Blad sorteren Z - A.

Sorteren op kleur

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Selecteer een celbereik.
  3. Klik op Gegevens en dan Een filter maken.
  4. Klik bovenaan het bereik op Filter Filter om de filteropties te zien.
    • Sorteren op kleur: Kies op welke tekst- of opvulkleur je wilt filteren of sorteren. Cellen met de kleur waarop je sorteert, worden bovenaan het bereik weergegeven. Je kunt wel sorteren op kleuren voor conditionele opmaak, maar niet op afwisselende kleuren.
  5. Klik op Gegevens en dan Filter verwijderen om het filter uit te zetten.

Gegevens filteren

Belangrijk: Als je een filter toevoegt, geldt dat filter voor iedereen die toegang tot je spreadsheet heeft. Iemand met bewerkingsrechten voor je spreadsheet kan het filter wijzigen.

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Selecteer een optie om een filter te maken:
    • Selecteer een celbereik en klik op Gegevens en dan Een filter maken.
    • Klik met de rechtermuisknop op een cel of een celbereik en klik dan op Een filter maken.
  3. Klik bovenaan het bereik op Filter Lijst filteren om de filteropties te zien.
    • Filteren op voorwaarden: kies voorwaarden of stel je eigen aangepaste formules op.

Voorbeelden van aangepaste formules

Zoek unieke waarden binnen een gegevensbereik
      • Selecteer Aangepaste formule is
      • Typ =AANTAL.ALS(gegevensbereik, gegevensbereik)=1
      Zoek naar tekst met de woorden "Goed" of "Geweldig" binnen een gegevensbereik
      • Selecteer Aangepaste formule is
      • Typ =OF(REGEXMATCH(gegevensbereik, "Goed"), REGEXMATCH(gegevensbereik, "Geweldig"))
    • Filteren op waarden: Als je gegevenspunten wilt verbergen, haal je het vinkje weg naast het gegevenspunt en klik je op OK.
      • Als je een filter wilt maken en wilt filteren op celwaarde, klik je met de rechtermuisknop op een cel en klik je op Filteren op celwaarde.
    • Zoeken: Zoek naar gegevenspunten door in het zoekvak te typen.
    • Filteren op kleur: Kies op welke tekst- of opvulkleur je wilt filteren. Je kunt wel filteren op kleuren voor conditionele opmaak, maar niet op afwisselende kleuren.
  4. Selecteer een optie om het filter te verwijderen:
    • Klik op Gegevens en dan Filter verwijderen.
    • Klik met de rechtermuisknop op een cel en klik dan op Filter verwijderen.

Als cellen zijn gefilterd, staat voor gebruikers rechtsonder het aantal rijen dat wordt getoond en hoeveel rijen de tabel in totaal heeft.

Tip: Filters zijn ook van toepassing op samengevoegde cellen. Meer informatie over hoe je rijen of kolommen samenvoegt

Een filterweergave maken, opslaan, verwijderen of delen

Belangrijk: Als je alleen rechten hebt om een spreadsheet te bekijken, kun je een tijdelijke filterweergave maken die alleen jij kunt gebruiken. Je filterweergave wordt niet opgeslagen.

Op een computer kun je gegevens filteren zodat de gefilterde gegevens alleen van toepassing zijn op de weergave van de spreadsheet. Wijzigingen in de filterweergave worden automatisch opgeslagen.

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Klik op Gegevens en dan Filterweergaven and then Nieuwe filterweergave maken.
  3. Sorteer en filter de gegevens.
  4. Klik rechtsboven op Sluiten Sluiten om de filterweergave te sluiten.
  5. De filterweergave wordt automatisch opgeslagen.

Je kunt een filterweergave verwijderen of dupliceren door rechtsboven op Opties Instellingen en dan Verwijderen of Dupliceren te klikken.

Als je alle filters wilt verwijderen, ga je naar elke filterweergave en klik je op Opties Instellingen en dan Verwijderen.

Tip: Je kunt de volgorde van filterweergaven niet wijzigen.

Een bestaande filterweergave bekijken

Belangrijk: Je kunt maar 1 filterweergave tegelijk toepassen.

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Klik op Gegevens en dan Filterweergaven.
  3. Selecteer een filterweergave.
  4. Je filter wordt toegepast op de spreadsheet.
  5. Klik rechtsboven op Sluiten Sluiten om de filterweergave te sluiten.

Een filter opslaan als filterweergave

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Pas een filter toe.
  3. Klik op Gegevens en dan Filterweergaven en dan Opslaan als filterweergave.

De naam van een filterweergave wijzigen

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Klik op Gegevens en dan Filterweergaven.
  3. Selecteer een filterweergave.
  4. Klik linksboven in het blad, naast Naam, op de naam van de filterweergave en typ de nieuwe naam.
  5. Druk op Enter.
Een link naar een filterweergave delen of sturen
  1. On your computer, open a spreadsheet in Google Sheets.
  2. Apply the filter view .
  3. Copy the URL.
  4. Share the filter view link.

Meer informatie over filters en filterweergaven

Met filters en filterweergaven kun je een reeks gegevens in een spreadsheet analyseren.

Je kunt filters gebruiken voor het volgende:

• Een specifiek filter weergeven als mensen je spreadsheet openen
  • Je gegevens sorteren nadat je een filter hebt toegepast

Je kunt filterweergaven gebruiken voor het volgende:

• Meerdere filters opslaan
  • Je filter een naam geven
  • Meerdere mensen tegelijkertijd verschillende filterweergaven tonen
  • Verschillende filters met mensen delen
  • Een kopie of andere weergave met vergelijkbare regels maken
  • Een spreadsheet waarvoor je geen bewerkingsrechten hebt, filteren of sorteren (in dit geval wordt er een tijdelijke filterweergave gemaakt)

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.