Hitta eller återställa en fil

Här är några tips som hjälper dig att hitta försvunna filer på Google Drive. Välj den situation som bäst motsvarar din.

Du har tagit bort något och vill ha tillbaka det

Om du nyss har tagit bort något med hjälp av Google Drive eller skrivbordsappen för Google Drive kan du återställa filen själv.

Återställa från papperskorgen

1. Öppna papperskorgen för Google Drive på en dator.
  2. Högerklicka på filen du vill återställa.
  3. Klicka på Återställ.
Du kan inte hitta en fil, men tror inte att du har tagit bort den

Testa följande

Kontrollera aktivitetspanelen

1. Öppna Google Drive på en dator.
  2. Klicka på Min enhet till vänster.
  3. Klicka på Information Information uppe till höger.
  4. Rulla ned och leta efter din fil.

Testa en avancerad sökning

1. Öppna drive.google.com på en dator.
  2. Gå till sökfältet högst upp och klicka på nedåtpilen Nedåtpil.
  3. Sök efter filen med hjälp av de avancerade sökalternativen, till exempel ”type:spreadsheets” (för kalkylark)

Om stegen ovan inte hjälpte kan du testa följande:

Om det var du som skapade filen

Om du skapade filen på Drive men inte kan hitta den igen kan en överordnad mapp ha försvunnit. En fil utan överordnade mappar kallas överbliven. Filen är inte borta, men den blir svårare att hitta.

Så kan en mapp försvinna

• Du skapade filen i någon annans mapp. Sedan tog den personen bort mappen. Din fil raderas inte, men den finns inte längre i någon mapp. Det är bara du som kan radera filer du äger.
  • Du delar en mapp med någon, och den personen flyttar ut din fil från mappen. Filen raderas inte, men den finns inte längre i någon mapp.

Hitta dina överblivna filer

1. Skriv is:unorganized owner:me i sökfältet på Drive.
  2. När du har hittat filen flyttar du den till en mapp på Min enhet så att det blir lättare att hitta den igen.

Sök nu

Om någon annan har skapat filen

När någon skapar en fil kan de ta bort, byta namn och återställa den. Kontakta personen som skapade filen och be honom/henne att återställa den eller dela den med dig igen.

Om den fanns i en mapp som någon annan har skapat

Om någon har tagit bort mappen ser du den inte på Drive längre.

Hitta filer som du har skapat i borttagna mappar

Hitta alla filer i borttagna mappar

Dra filen till en mapp på Min enhet så att det blir lättare att hitta den i fortsättningen.

Mer om hur du hittar filer

Har du testat med avancerad sökning?

Tips! Om du vill använda avancerad sökning öppnar du Drive på en dator.

Använd en sökfras med något av följande alternativ när du vill förfina sökningen på Drive:

Sök efter Exempel
Exakt fras

Använd citattecken runt en exakt fras

Ett eller ett annat

tacos OR nachos

Uteslut ett ord

Vatten men inte sjöar:

vatten -sjöar

Ägare till filen

Filer som pappa äger:

owner:pappa@gmail.com

Filer som delas av andra

Filer som mamma har delat med dig:

from:mamma@gmail.com

Dina delade filer

Filer som du har delat med mamma:

to:mamma@gmail.com

Stjärnmarkerade objekt

is:starred

Raderade objekt

is:trashed

Filtyp

Filtypen är kalkylark:

type:spreadsheet

Datum

Före eller efter 18 januari 2015.

before:2015-01-18

after:2015-01-18

Namn

title:”Namnet här”

App

Filer som öppnats på Google Drive:

app:”Drive”

Vilka filer kan återställas?

Vi kan under en begränsad tid hjälpa dig att återställa filer som nyss har tagits bort om du använder Google Drive med ett konsumentkonto OCH något av följande stämmer:

• Du har skapat filen.
  • Du har ladda upp filen till Google Drive.
  • Du har godkänt äganderätt för filen från någon.

Om ditt Google-konto raderats kan du ibland inte återställa dina filer.

Om du tror att någon har fått tillgång till din Google Drive utan din tillåtelse bör du öka säkerheten för ditt konto.

Om du fortfarande inte hittar din fil

Läs mer om vad du behöver göra för att återställa filen.

Om du behöver återställa e-post från Gmail

Läs mer om hur du återställer e-post från Gmail.

Återställa filer som du har tagit bort

Om du nyss har tagit bort något med hjälp av Google Drive eller skrivbordsappen för Google Drive kan du kanske återställa filen själv.

Återställa från papperskorgen

1. Öppna drive.google.com/drive/trash på en dator.
    • Tips!  Du kan sortera papperskorgen efter datum då objekten placerades i den om du vill hitta de äldsta eller senaste filerna.
  2. Högerklicka på filen som du vill återställa.
  3. Klicka på Återställ.

Hitta en fil som du inte tror att du har tagit bort

Testa följande

Kontrollera aktivitetspanelen

1. Öppna drive.google.com på en dator.
  2. Klicka på Min enhet till vänster.
  3. Klicka på Information Info uppe till höger.
  4. Scrolla ned och leta efter din fil.

Använd en avancerad sökning

1. Öppna drive.google.com på en dator.
  2. Klicka på nedåtpilen Nedåtpil högst upp i sökfältet.
  3. Sök efter filen med de avancerade sökalternativen. Om du till exempel vill se kalkylark klickar du på nedåtpilen bredvid Typ och sedan på Kalkylark.

Läs mer om varför filer saknas

Om det var du som skapade filen

Om du inte hittar en fil som du har skapat på Drive kan mappen som den fanns i ha försvunnit. Filen är inte borta, men den blir svårare att hitta.

Så kan en mapp försvinna

• Du skapar en fil i någon annans mapp och tar bort den mappen. Filen raderas inte. Den flyttas automatiskt till Min enhet.
    Viktigt! Det är bara du som kan radera filer du äger.
  • Du delar en mapp med någon och tar bort filen från mappen. Filen raderas inte, den flyttas automatiskt till Min enhet.

Hitta filer som inte är ordnade

1. Öppna drive.google.com på en dator.
  2. Skriv is:unorganized owner:me i sökfältet
  3. När du har hittat filen flyttar du den till en mapp på Min enhet så att det blir lättare att hitta den igen.

Sök nu

Om någon annan har skapat filen

När någon skapar en fil kan de ta bort, byta namn och återställa den. Kontakta personen som skapade filen och be honom/henne att återställa den eller dela den med dig igen.

Om den fanns i en mapp som någon annan har skapat

Om någon har tagit bort mappen ser du den inte på Drive längre.

Hitta filer som du har skapat i borttagna mappar

Hitta alla filer i borttagna mappar

Flytta filen till en mapp på Min enhet så att det blir lättare att hitta den i fortsättningen.

Mer om hur du hittar filer

Testa Avancerad sökning

Använd en sökfras på datorn med något av följande alternativ för att förfina sökningen på Drive:

Sök efter Exempel
Exakt fras

Använd citattecken runt en exakt fras

Uteslut ett ord

Vatten men inte sjöar:

vatten -sjöar

Ägare till filen

Filer som pappa äger:

owner:pappa@gmail.com

Filer som delas av andra

Filer som mamma har delat med dig:

from:mamma@gmail.com

Dina delade filer

Filer som du har delat med mamma:

to:mamma@gmail.com

Stjärnmarkerade objekt

is:starred

Raderade objekt

is:trashed

Filtyp

Filtypen är kalkylark:

type:spreadsheet

Datum

Före eller efter 18 januari 2015.

before:2015-01-18

after:2015-01-18

Namn

title:”Namnet här”

App

Filer som öppnats på Google Drive:

app:”Drive”

Återställda filtyper

För personliga konton: Vi kan hjälpa dig att återställa filer som nyss har tagits bort under en begränsad tid efter att de har tagits bort om du använder Google Drive med ett konsumentkonto och inte ett konto genom ditt arbete, din skola eller annan grupp) och något av följande stämmer:

• Du har skapat filen.
  • Du har ladda upp filen till Google Drive.
  • Du har godkänt äganderätt för filen från någon.

Om ditt Google-konto har tagits bort kan du kanske inte återställa dina filer.

Om du fortfarande inte hittar din fil

Läs om vad som krävs för att återställa filen.

Om du behöver återställa e-post från Gmail

Läs mer om hur du återställer e-post från Gmail.

Kontakta oss

1. Öppna hjälpcentret för Google Drive i en webbläsare som Chrome.
  2. Klicka på menyn följt av Kontakta oss uppe till vänster.
  3. Välj din fråga och hur du vill kontakta oss.

Om du vill kontakta oss loggar du in på ditt Google-konto.

Support för Drive är inte tillgängligt på alla språk. Om du talar engelska kan du ändra språk och kontakta en Drive-specialist.

1. Öppna hjälpcentret för Google Drive på datorn.
  2. Längst ned på sidan klickar du på ditt språk.
  3. Välj engelska.
  4. Klicka på menyn följt av Kontakta oss uppe till vänster.
  5. Välj din fråga och hur du vill kontakta oss.

Obs! När du är klar kan du ändra tillbaka till önskat språk.