Lägg till textningsspår till dina videofiler

Du kan göra videoinnehållet tillgängligt för en bredare publik genom att lägga till textning. Om du vill nå döva eller hörselskadade tittare eller personer som pratar andra språk, hjälper textning dessa grupper att förstå dina videoklipp.

Du kan använda två typer av textningsfiler:

• Textningsfil (rekommenderas): Den här filen innehåller texten och nödvändig information som synkroniserar textningen med videon.
  • Transkriptionsfil: Den här filen innehåller bara texten. Om du laddar upp en transkription, måste spelaren avgöra när orden visas. Transkriptioner tar extra tid att bearbeta och fungerar enbart för engelska och japanska.
Förbered textningsfilen

Även om du kan ladda upp bildtexter i alla format så finns det enbart stöd för SubRip (*.SRT) och SubViewer (*.SUB).

Så här gör du det lättare att läsa:

• Hjälp personer med hörselnedsättningar genom att placera beskrivningar som [musik] eller [skratt] inom hakparenteser.
  • Indikera byte av talare genom att lägga till >> i början av en ny rad.

Det finns programvara som hjälper dig skapa de här filerna eller också kan du anlita ett företag som gör dem åt dig. Läs om hur du skapar en bildtext och transkriptionsfiler.

Ladda upp textning

När du laddar upp videon kan du lägga till textning i den.

1. Logga in på drive.google.com på datorn.
  2. Klicka på videon som du vill lägga till textning i.
  3. Klicka på Mer Mer följt av Hantera textning.
  4. Klicka på Lägg till nya textningsspår.
  5. Klicka på Välj fil och välj en textnings- eller transkriptionssfil.
  6. Välj textningsspråk och namnge spåret.
  7. Klicka på Överför.
Redigera textningsspår
  1. Logga in på drive.google.com på datorn.
  2. Klicka på videofilen med textningsspåren du vill redigera.
  3. Klicka på Mer Mer följt av Hantera textning.
  4. Klicka på textningsspåret du vill redigera.
  5. Klicka på Redigera.
  6. Du kan redigera namn och språk. Du kan även aktivera eller inaktivera spåret för videon.
  7. Klicka på Spara.
Ta bort textning
  1. Logga in på drive.google.com på datorn.
  2. Klicka på videofilen med textningsspåren du vill ta bort.
  3. Klicka på Mer Mer följt av Hantera textning.
  4. Bredvid textspåret du vill ta bort klickar du på Ta bort Radera.
  5. Klicka på Ta bort.
Översätta textning

När textningsspåren till dina videoklipp har bearbetas kan du översätta dem.

1. Logga in på drive.google.com på datorn.
  2. Öppna videon med rubrikspåret som du vill översätta.
  3. I det nedre högra hörnet klickar du på Inställningar Inställningar.
  4. Längst ned på språklistan klickar du på Översätt automatiskt.
  5. Välj ett språk från listan.
Delningsinställningar för textning

Videons delningsinställningar gäller även textningen. Om någon annan kan redigera video kan de även ladda upp, ladda ned och redigera textning för videon. Läs mer om att dela filer på Google Drive.

Felmeddelanden för textning

Om du ser ett felmeddelande medan du laddar upp filen kontrollerar du att filen är:

• I rätt format, enbart SubRip (*.SRT) och SubViewer (*.SUB).
  • Inte för stor. Textningsfilen måste vara mindre än 2 MB.
  • Inte längre än videon. Om filen är längre än videon kan videon inte synkroniseras automatiskt.