Google Drive voor desktop gebruiken

Drive File Stream heet nu Google Drive voor desktop. In Google Drive voor desktop worden ook functies van onze andere synchronisatieclient, Back-up en synchronisatie, opgenomen om de gebruikerservaring te optimaliseren. Bekijk meer informatie over de wijzigingen in Drive voor desktop voor een lijst van deze functies.

Wat bestanden synchroniseren inhoudt en hoe het in zijn werk gaat

Je kunt Drive voor desktop gebruiken om je bestanden in de cloud en op je computer gesynchroniseerd te houden. Synchronisatie is het proces waarbij bestanden uit de cloud worden gedownload en bestanden van de harde schijf van je computer worden geüpload. Na de synchronisatie zijn de bestanden op je computer gelijk aan de bestanden in de cloud. Als je op de ene locatie een bestand bewerkt, verwijdert of verplaatst, wordt dezelfde wijziging ook op de andere locatie doorgevoerd. Hierdoor zijn je bestanden altijd up-to-date en kun je ze op elk apparaat openen.

In Drive voor desktop kun je ervoor kiezen om Mijn Drive-bestanden te streamen of te mirroren. Als je je bestanden mirrort, vind je ze op je computer op een andere plaats dan als je ze streamt.

Wat bestanden mirroren of streamen inhoudt

Met Drive voor desktop heb je op je computer toegang tot bestanden die zijn opgeslagen in Google Drive. Wijzigingen die je in je bestanden aanbrengt, worden gesynchroniseerd. Alle bestanden in gedeelde Drives, in USB-stations en op andere computers worden vanuit de cloud naar je computer gestreamd. Je kunt ervoor kiezen je Mijn Drive-bestanden te mirroren of te streamen.

Als je bestanden mirrort, worden al je Mijn Drive-bestanden opgeslagen in de cloud en op je computer. Dit laatste neemt ruimte in beslag op de harde schijf. Je hebt altijd toegang tot al je bestanden, zelfs als je geen verbinding met internet hebt of de Drive-voor desktop-app niet actief is. Je kunt je bestanden openen via een map op je computer.

Als je bestanden streamt, worden je Mijn Drive-bestanden opgeslagen in de cloud. Je gebruikt alleen ruimte op de harde schijf als je bestanden opent en ze offline beschikbaar maakt. Bestanden die niet offline beschikbaar zijn, zijn alleen toegankelijk als je verbinding hebt met internet. Alle bestanden, ook bestanden die offline beschikbaar zijn, zijn alleen toegankelijk wanneer de app actief is. Je kunt je bestanden openen via een geactiveerde schijf op je computer.

Belangrijk: Deze opties zijn niet van toepassing op mappen op je computer die je synchroniseert met Google Drive. Mappen op je computer worden gesynchroniseerd met het tabblad Computers in Google Drive.

Overschakelen van mirroren naar streamen

Als je overschakelt van Mijn Drive-bestanden mirroren naar Mijn Drive-bestanden streamen, wordt de locatie van de bestanden op je computer gewijzigd. Als je streamt, kun je bestanden openen via een virtuele schijf op je computer. De map waarin je Mijn Drive-bestanden hebt gemirrord, blijft op je computer staan, maar wordt niet meer gesynchroniseerd. Je kunt de map verwijderen om te voorkomen dat je per ongeluk aan een oudere versie van een bestand gaat werken.

In Windows moet je Drive voor desktop afsluiten voordat je de map van je computer verwijdert.

Belangrijk: Drive voor desktop gebruikt een virtuele schijf om bestanden van Google Drive naar je computer te streamen. De grootte van deze virtuele schijf is afhankelijk van de beschikbare ruimte op je computer.

Opties voor mappen op je computer

Je kunt een map synchroniseren met Google Drive of er een back-up van maken in Google Foto's.

• Als je synchroniseert met Google Drive, wordt de volledige inhoud van de map geüpload. Alle wijzigingen worden gesynchroniseerd op je computer en in Google Drive. Je kunt al je bestanden op elk apparaat openen via drive.google.com of in de Google Drive-app.
  • Als je een back-up maakt in Google Foto's, worden alleen foto's en video's geüpload. Wijzigingen worden niet gesynchroniseerd op je computer en in Google Foto's. Je kunt je foto's en video's op elk apparaat bekijken via photos.google.com of in de Google Foto's-app.
Belangrijk: Als je foto's en video's opslaat, raden we je aan alleen een back-up te maken in Google Foto's. Als je ervoor kiest om je bestanden op beide plaatsen op te slaan, worden de foto's en video's in de map 2 keer geüpload, waardoor er meer opslagruimte wordt gebruikt in je Google-account.
Rechten geven in macOS

MacOS vereist dat apps zoals Drive voor desktop toegangsrechten vragen voor bepaalde mappen en apparaten, waaronder je bureaublad, de mappen Documenten en Downloads, verwisselbare volumes, netwerkvolumes en je fotobibliotheek.

Drive voor desktop vraagt alleen toegang tot mappen of apparaten die je wilt synchroniseren met Google Drive, waarvan je back-ups wilt maken in Google Foto's of beide. Drive voor desktop vraagt ook om toegang als je de functie Realtime aanwezigheid of een Bluetooth-sleutel gebruikt om in te loggen.

Fouten oplossen

In Drive voor desktop zie je onder Activiteit mogelijk een banner waarin staat dat er fouten zijn opgetreden. Je kunt de lijst met fouten bekijken door op de link in de banner te klikken, maar je kunt ook op Instellingen en dan Lijst met fouten klikken.

Streamen met FileProvider

FileProvider is een tool waarmee Drive voor desktop bestanden vanuit de cloud naar je computer streamt. FileProvider kiest de locatie op je computer waar gestreamde bestanden worden neergezet. Je kunt deze locatie niet wijzigen.

Synchroniseren met het tabblad Computers in Google Drive

Als je mappen op je computer met Google Drive synchroniseert, zie je ze onder Computers in de webversie van Google Drive (links op de pagina) en in de mobiele Drive-app. Als je op internet of op je mobiele apparaat items toevoegt aan deze mappen, of items bewerkt, verplaatst of verwijdert, worden deze wijzigingen ook doorgevoerd op je computer.

De locatie van de lokale cachemap wijzigen

Wanneer je bestanden vanuit Google Drive naar je computer streamt, wordt er een lokale cachemap gemaakt.

• In deze map worden gegevens opgeslagen over bestanden die je opent en offline beschikbaar maakt.
  • Dankzij de cachemap kan Drive voor desktop je bestanden sneller openen.
  • Als het pad naar de cachemap niet beschikbaar is, kun je Drive voor desktop niet gebruiken.

Doe het volgende als je de locatie van de lokale cachemap wilt wijzigen:

1. Open Drive voor desktop.
  2. Klik op Instellingen Instellingen en dan Voorkeuren.
  3. Klik op Instellingen Instellingen.
  4. Ga naar 'Lokale map met bestanden in cachegeheugen' en klik op Wijzigen.
  5. Selecteer een nieuwe locatie voor de cachemap.
  6. Klik op Wijzigen.
Verwisselbare apparaten

Je kunt een back-up maken van mappen die zijn opgeslagen op een verwisselbaar apparaat, zoals een externe harde schijf.

Een verwisselbaar apparaat kan meerdere mappen bevatten. Als je mappen wilt overzetten, moet je het verwisselbare apparaat koppelen om die mappen te synchroniseren of er een back-up van te maken. Ontkoppel het apparaat pas als alle relevante mappen zijn overgezet.

Belangrijk: De content van USB-apparaten wordt niet overgezet.
Een back-up van mappen maken in Google Foto's

Als je mappen voor meer dan 95% uit foto's en video's bestaan, kun je ervoor kiezen om alleen een back-up van je bestanden in Google Foto's te maken.

• Als je eerder synchroniseerde met Drive en een back-up maakte in Foto's, kun je opslagruimte besparen door foto's en video's naar een enkele locatie te uploaden.
  • Als je eerder alleen met Drive synchroniseerde, kun je alsnog opslagruimte besparen omdat in Google Foto's alleen foto's en video's worden geüpload. In Drive worden alle beschikbare gegevens geüpload, waaronder miniaturen en metadata.
  • Als je eerder synchroniseerde met Drive, blijven je bestanden in Drive staan.

Belangrijk: De content van USB-apparaten wordt niet overgezet.

Wat gebeurt er als je de synchronisatie van een map onderbreekt

Als je de synchronisatie van een map onderbreekt, worden nieuwe of bewerkte bestanden niet gesynchroniseerd tussen je computer en de cloud. Als je dus nieuwe bestanden hebt toegevoegd of bestaande bestanden hebt bewerkt, worden die wijzigingen niet naar de cloud geüpload.

Ga door met het synchroniseren van de map om alles te uploaden.

Tabbladen van Drive voor desktop

Google Drive heeft 3 hoofdlocaties voor opslag: Mijn Drive, gedeelde Drives en Computers. Voor elk van deze locaties zie je in Drive een tabblad.

Op het tabblad Computers vind je de mappen op je computer die met Drive worden gesynchroniseerd. De mappen op het tabblad Computers worden gegroepeerd per computer. Je kunt hier dus ook computers zien waarmee eerder is gesynchroniseerd.

Op het tabblad Mijn Drive vind je mappen die je naar je computer kunt streamen of spiegelen. Je kunt deze mappen openen via de virtuele schijf op je computer.

Apple Foto's-systeemfotobibliotheek

Je kunt alleen een back-up in Google Foto's maken van je systeemfotobibliotheek. Andere Apple-fotobibliotheken kunnen worden gesynchroniseerd met Drive. Als je ervoor kiest een Apple-fotobibliotheek met Drive te synchroniseren, wordt alles in de bibliotheek gesynchroniseerd, inclusief miniaturen en andere metadata. Tijdens het overzetten van je account weet Drive voor desktop mogelijk niet precies hoeveel ruimte je iCloud gebruikt.

Je systeemfotobibliotheek is de enige bibliotheek die kan worden gebruikt met iCloud-foto's, Gedeelde albums en Mijn fotostream. Als je maar één fotobibliotheek hebt, is dat de systeemfotobibliotheek. Anders wordt de 1e fotobibliotheek die je in Foto's maakt of opent de systeemfotobibliotheek. Als je op dit moment MacOS Catalina of hoger gebruikt, wordt tijdelijk ruimte op de harde schijf gebruikt om foto's en video's uit je iCloud te downloaden en vervolgens te uploaden naar Google Foto's.