Söka efter en domän

Valet av domännamn kan vara ett av de viktigaste stegen du tar när du ska etablera dig online. Domännamnet visas ofta först och är ofta det som formar användarens första intryck av webbplatsen. Ett väl valt namn kan öka användarnas intresse och leda till mer webbtrafik, medan ett oövertänkt namn kan ha helt motsatt effekt. Därför bör du ta dig ordentligt med tid och verkligen tänka igenom ditt val av domännamn. Här följer några riktlinjer som kan hjälpa dig med det.

Namnets längd

Längden på domännamnet är en viktig faktor för namnets styrka. Kortare namn fungerar ofta bättre än långa. Även om längre namn kan vara mer beskrivande är kortare namn lättare att komma ihåg och skriva. Det gör det inte bara enklare för användarna att ta sig direkt till din webbplats utan minskar även risken för felstavningar. Slutligen är kortare domännamn också lättare att känna igen. Det kan vara en bra idé låta namnet bestå av högst tre eller fyra ord.

Sökord

Du kan öka domännamnets genomslagskraft genom att ta med relevanta sökord i namnet. Domännamn som innehåller beskrivande ord gör att förstagångsbesökare direkt kan se vad webbplatsen handlar om. Det ökar också chansen att webbplatsen visas för användare som söker efter relaterade produkter och tjänster. Om du till exempel driver ett café kan det vara en bra idé att ta med orden ”kaffe” eller ”café” i domännamnet.

Platsen kan också vara en sak att överväga att ta med bland sökorden. Om du riktar dig till en målgrupp inom ett avgränsat område kan du ta med det i domännamnet. Det gör inte bara att din målgrupp får lättare att hitta dig utan filtrerar även bort användare som inte omfattas av ditt syfte.

Varumärken

Ett varumärke är en unik symbol som identifierar en bestämd produkt eller tjänst och som kan hjälpa webbplatsen att skilja sig från mängden. I och med att användare snabbt kan känna igen etablerade och välkända varumärken gör de att företag kan särskilja sig och etablera sig långsiktigt. Det kan ta ett tag att utveckla ett varumärke, men ett lyckat varumärke kan ge utdelning genom att öka webbplatsens popularitet. Det finns många möjligheter när du ska skapa ditt varumärkesnamn, men se upp för befintliga varumärken. Läs mer om det under Saker du bör undvika.

Domänändelser

En viktig faktor att överväga är domänändelsen eller domännamnets toppdomän. Den populäraste toppdomänen är .com, men Google Domains tillhandahåller en mängd olika toppdomäner som passar för olika typer av användning, med allt från .academy till .zone. Du hittar den fullständiga listan här. De här alternativa ändelserna kan hjälpa dig att förmedla en tydligare bild av webbplatsens syfte och värde. Nu kan johnscoffee.com till exempel listas som johns.coffee. Alternativa toppdomäner har dessutom ingen negativ påverkan på sökrankningen.

Saker du bör undvika

Det finns element som kan påverka hur domännamnet uppfattas negativ. Det gäller bland annat:

• Siffror och bindestreck i namnet. De kan minska webbplatsens trovärdighet.
  • Felstavningar av befintliga ord eller företag. Det kan göra att webbplatsen misstänks för webbskräp och nätfiske.

• Likheter med befintliga varumärken. Om du ger din webbplats ett namn och visar innehåll som påminner om ett befintligt företag kan det leda till att någon gör en anmälan om intrång i upphovsrätten eller otillåten användning mot dig. Det kan sedan i sin tur leda till att domänen stängs av och blir föremål för rättsliga åtgärder.