Välj ett bra domännamn

I den här artikeln kan du läsa om hur du väljer ett bra domännamn.

Att välja ett domännamn är ett viktigt steg när du ska etablera dig online. Domännamnet kan forma besökarnas första intryck av företaget eller organisationen. Ett effektivt domännamn kan bidra till att öka användarnas intresse och leda till mer webbtrafik.

Bra metoder

Här följer några riktlinjer som hjälper dig att välja ett bra domännamn:

• Namnets längd: Vi rekommenderar ett kort domännamn, helst mellan tre och fyra ord. Korta domännamn är enklare att komma ihåg och skriva, vilket hjälper besökarna hitta till webbplatsen direkt.
  • Nyckelord: Se till att domännamnet är relevant för innehållet du publicerar. Beskrivande ord gör att förstagångsbesökare direkt kan se vad webbplatsen handlar om. Beskrivande ord kan också öka chansen att webbplatsen visas för användare som söker efter relaterade produkter och tjänster.
  • Plats: Om du riktar dig till en målgrupp i ett särskilt område kan du ta med det i domännamnet. Det kan göra att du filtrerar bort besökare som inte ingår i målgruppen.
  • Varumärkesnamn: Ett varumärke är en unik symbol som kan hjälpa webbplatsen att skilja sig från mängden. I och med att användare snabbt kan känna igen etablerade varumärken gör de att företag kan särskilja sig och etablera sig långsiktigt. Det kan ta ett tag att utveckla ett varumärke, men ett lyckat varumärke kan ge utdelning genom att öka webbplatsens popularitet.
  • Domänändelser: Den populäraste domänändelsen är .com, men Google Domains tillhandahåller en mängd olika ändelser, allt från .academy till .zone. Se hela listan över domänändelser. Mer specifika ändelser kan hjälpa dig att förmedla en tydligare bild av webbplatsens syfte och värde.
    Obs! Alternativa ändelser har ingen negativ påverkan på sökrankningen.

Saker du bör undvika

Nedan följer några element som kan ha en negativ påverkan på hur domännamnet uppfattas:

• Siffror eller bindestreck: Sådana tecken kan göra webbplatsens namn svårare att skriva eller komma ihåg.
  • Felstavningar av befintliga ord eller företagsnamn: Det kan göra att webbplatsen misstänks för spam eller nätfiske.
  • Likheter med ett befintligt varumärke: Om du ger din webbplats ett namn och visar innehåll som påminner om ett befintligt företag kan det leda till att du blir anmäld för intrång i upphovsrätten eller otillåten användning. Det kan i sin tur leda till att domänen stängs av och blir föremål för rättsliga åtgärder.