Dynaaminen DNS

Dynaamisen DNS:n avulla voit ohjata verkkotunnuksesi tai aliverkkotunnuksesi sellaisen yhdyskäytävän päässä olevaan resurssiin, jolla on dynaaminen IP-osoite.

Jotta voit käyttää DNS:ää Google Domainsin kanssa, sinun on määritettävä dynaamiselle DNS:lle synteettinen tietue. Tämä synteettinen tietue

• määrittää verkkotunnuksella tai aliverkkotunnuksella A-tietueen, joka kertoo Googlen nimipalvelimille, että niiden tulee odottaa dynaamista IP-osoitetta
  • luo käyttäjätunnuksen ja salasanan, jonka avulla isäntä tai palvelin kertoo uuden IP-osoitteen Googlen nimipalvelimille.

Kun olet määrittänyt dynaamisen DNS:n synteettisen tietueen, sinun täytyy perustaa isännälle tai palvelimlle (yhdyskäytävän päässä olevalle resurssille) tai itse yhdyskäytävään asiakasohjelma, joka havaitsee IP-osoitteen muutokset ja ilmoittaa uuden osoitteen Googlen nimipalvelimille luodun käyttäjätunnuksen ja salasanan avulla.

Huom. Dynaanimem DNS toimii vain IPv4-osoitteiden kanssa. IPv6-osoitteita ei yleensä määritetä dynaamisesti.

Dynaamisen DNS:n synteettisen tietueen määrittäminen

1. Valitse navigointipalkista Omat verkkotunnukset ja klikkaa verkkotunnuksen nimeä.
  2. Klikkaa DNS-välilehteä .
  3. Vieritä kohtaan Synteettiset tietueet.
  4. Valitse synteettisen tietueen tyypeistä Dynaaminen DNS.
  5. Kirjoita sen resurssin nimi, jolle aiot määrittää dynaamisen IP-osoitteen. Resurssi voi olla oletusverkkotunnuksesi (pääverkkotunnuksen) @- tai aliverkkotunnus.
  6. Jos valitsit aliverkkotunnuksen, kirjoita sen nimi.
  7. Valitse Lisää.
  8. Dynaamisen DNS:n tietue luodaan synteettisten tietueiden luetteloon. Klikkaa tietueen vasemmalla puolella olevaa laajennuskolmiota ja tarkista sen arvot.
  9. Valitse Näytä kirjautumistiedot, jotta näet tietueelle luodun käyttäjätunnuksen ja salasanan.
  10. Huomaa synteettiselle tietueelle luotu käyttäjätunnus ja salasana. Tarvitset niitä, jotta voit määrittää yhdyskäytävän tai asiakasohjelman ottamaan yhteyttä Googlen nimipalvelimiin.

Voit muokata tietuetta tai poistaa sen, kun klikkaat sen vieressä olevaa Muokkaa- tai Poista-painiketta.

Vinkki: Jokerimerkin (*) ohjaaminen dynaamiseen resurssiin:

Dynaamisen DNS:n tietueessa ei voi käyttää jokerimerkkiä, mutta voit ohjata jokerimerkin pääverkkotunnukseen tai tiettyyn aliverkkotunnukseen CNAME-tietueen avulla.

1. Luo dynaamisen DNS:n tietue pääverkkotunnukselle @-tunnuksen avulla (@.example.com) tai luo tietue sille aliverkkotunnukselle, johon haluat jokerimerkin ohjaavan.
  2. Luo CNAME-tietue, joka ohjaa jokerimerkin (*) pääverkkotunnukseen tai aliverkkotunnukseen. Kohdasta Resurssitietueet saat ohjeita CNAME-tietueen luomiseen.

Asiakasohjelman määrittäminen yhdyskäytävälle, isännälle tai palvelimelle

Käytettävissä on useita suosittuja dynaamisen DNS:n asiakasohjelmia, kuten DDclient ja INADYN. Lisäksi useimmissa reitittimissä on ohjelma, joka havaitsee IP-osoitteen muutokset ja ilmoittaa ne nimipalvelimille.

Huom. Google Domains käyttää dyndns2-protokollaa.

Määritä dynaamisen DNS:n asiakasohjelmasi seuraavasti:

• tarjoaja (tai DNS taiService): DNS-tarjoajasi nimi
  • käyttäjätunnus: dynaamiseen DNS-tietueeseen luotu käyttäjätunnus
  • salasana: dynaamiseen DNS-tietueeseen luotu salasana.

Kun olet luonut tietueen ja määrittänyt asiakasohjelman, kirjoita aliverkkotunnus ja verkkotunnus selaimeen (tai sopivaan asiakasohjelmaan) ja tarkista, että se yhdistää oikeaan resurssiin.

Esimerkkejä

DDclient tukee nyt Google Domainsia.

DDclient (Google Domains ‑tuki)

ddclient.conf-määritelmät:

ssl=yes

protocol=googledomains

login=luotu_käyttäjätunnus

password=luotu_salasana

oma_resurssi.oma_verkkotunnus.tld

Yleisesimerkkejä asiakasohjelman määrityksistä:

DDclient
(ei Google Domains ‑tukea)
INADYN

ddclient.conf-esimerkkimäärityksiä:

protocol=dyndns2

use=web

server=domains.google.com

ssl=yes

login=luotu_käyttäjätunnus

password=luotu_salasana

oma_resurssi.oma_verkkotu.tld

Lisää inadyn.conf-tiedostoon seuraavat:

system default@domains.google.com

username luotu_käyttäjätunnus

password luotu_salasana

alias sub.domain.tld

Sovellusliittymän käyttö dynaamisen DNS:n tietueen päivittämiseen

Dynaamisen DNS:n asiakasohjelma päivittää dynaamisen DNS:n tietueen automaattisesti. Voit tehdä manuaalisia päivityksiä sovellusliittymään kautta tekemällä POST-pyynnön (myös GET käy) seuraavaan osoitteeseen:
https://domains.google.com/nic/update

Sovellusliittymä edellyttää HTTPS-protokollaa. Esimerkkipyyntö:
https://käyttäjätunnus:salasana@domains.google.com/nic/update?hostname=aliverkkotunnus.yourdomain.com&myip=1.2.3.4

Huom. Pyyntöön on määritettävä myös käyttäjäagentti. Verkkoselaimet lisäävät sen yleensä edellä mainitun osoitteen testauksen yhteydessä. Googlen palvelimille lähetettävän lopullisen HTTP-pyynnön pitäisi näyttää suurin piirtein seuraavanlaiselta.

Esimerkki HTTP-pyynnöstä:
POST /nic/update?hostname=aliverkkotunnus.yourdomain.com&myip=1.2.3.4 HTTP/1.1
Host: domains.google.com
Authorization: Basic base64-encoded-auth-string User-Agent: Chrome/41.0 oma_sähköposti@yourdomain.com

Pyynnön parametrit:

Parametri Pakollinen/vapaaehtoinen Kuvaus
käyttäjäjunnus:salasana Pakollinen Päivitettävälle isännälle luodut käyttäjätunnus ja salasana
hostname Pakollinen Päivitettävä isäntänimi
myip Valinnainen
(Pakollinen, jos käytössä on IPv6-osoite)
Se IP-osoite, jolle isäntä määritetään. Jos tätä tietoa ei ilmoiteta, käytetään pyynnön lähettäneen agentin IP-osoitetta.

Huom. Koska osoitteen täytyy olla IPv4-osoite, myip on pakollinen, mikäli agentti käyttää IPv6-osoitetta. Voit tarkistaa agenttisi IP-osoitteen osoitteessa https://domains.google.com/checkip.

offline-tila Valinnainen Määrittää nykyiselle isännälle offline-tilan. Jos päivityspyyntö tehdään offline-isännällä, isäntä poistetaan offline-tilasta.
Sallitut arvot:
  • kyllä
  • ei

Pyynnön käsittelyn jälkeen palautetaan jokin seuraavista vastauksista.

Varmista, että tulkitset vastauksen oikein, Muuten Googlen järjestelmä saattaa estää asiakasohjelmasi.
Vastaus Tila Kuvaus
good 1.2.3.4 Onnistui Päivitys onnistui. Seuraavaksi tulee välilyönti ja päivitetty IP-osoite. Älä yritä uutta päivitystä, ennen kuin IP-osoitteesi vaihtuu.
nochg 1.2.3.4 Onnistui Tälle isännälle on jo määritetty kyseinen IP-osoite. Älä yritä uutta päivitystä, ennen kuin IP-osoitteesi vaihtuu.
nohost Virhe Isäntänimeä ei ole olemassa, tai sille ei ole otettu käyttöön dynaamista DNS:ää.
badauth Virhe Käyttäjätunnuksen ja salasanan yhdistelmä ei kelpaa määritetylle isännälle.
notfqdn Virhe Ilmoitettu isäntänimi ei ole kelvollinen verkkotunnuksen nimi.
badagent Virhe Dynaamisen DNS:n asiakasohjelmasi lähettää virheellisiä pyyntöjä. Varmista, että pyynnön käyttäjäagentti on määritetty ja että yrität määrittää vain IPv4-osoitteen. IPv6-osoitteita ei tueta.
abuse Virhe Dynaamisen DNS:n pääsy isäntänimeen on estetty, koska aiempia vastauksia ei tulkittu oikein.
911 Virhe Googlen päässä tapahtui virhe. Odota 5 minuuttia ja yritä uudelleen.