Integratie met Google Sites

Google Sites is een tool waarmee u eenvoudig websites kunt maken op basis van gestructureerde templates. U kunt sites die zijn ontwikkeld met Google Sites gebruiken voor uw domein of een subdomein.

Voordat u begint: Uw domein laat zich het makkelijkst met Google Sites opzetten als het inlogadres van uw Google Domains-account ook eigenaar van uw Google-site is. Als dit niet het geval is, moet u het inlogadres van uw Domains-account toevoegen als gebruiker van uw site en deze ID op siteniveau de rechten van 'is eigenaar' geven. Zie Uw site delen met anderen in het Helpcentrum van Google Sites voor meer informatie.

Aangepaste domeinen en Google Sites

Deze functie is alleen beschikbaar voor sites die zijn gemaakt in de klassieke versie van Google Sites. Als u de nieuwe versie van Google Sites gebruikt en een aangepaste URL wilt toewijzen, moet u eerst op Back to Classic Sites klikken om terug te gaan naar de klassieke versie van Google Sites.

Als u uw domein wilt doorsturen naar een site die is gemaakt in de nieuwe versie van Google Sites, gebruikt u Domein doorsturen.

Uw domein gebruiken als aangepaste URL voor uw Google-site

Hiervoor moet u zowel in Google Domains als in Google Sites een aantal stappen uitvoeren:

Bepaal welk subdomein u wilt gebruiken als aangepaste URL voor uw Google-site, bijvoorbeeld examplesite.documentationexample.com.

In Google Domains:

1. Klik in de navigatiebalk op Mijn domeinen en klik vervolgens op de domeinnaam.

2. Klik op het tabblad DNS .
  3. Scrol omlaag naar de aangepaste bronrecords.
  4. Maak een nieuw CNAME-record:
    • Naam: het subdomein dat u naar de site doorstuurt (voer geen '@' in).
    • Type: CNAME
    • TTL: 1 uur
    • Gegevens: GHS.GOOGLEHOSTED.COM

5. Klik op Toevoegen om de record op te slaan.

In Google Sites:

1. Log in bij Google Sites en ga naar de site die u wilt integreren in uw domein.
  2. Klik op het menu Meer acties in de rechterbovenhoek.

3. Selecteer Site beheren.
  4. Klik aan de linkerzijde van de pagina Site beheren op Webadres.

5. Voer bij Een webadres toevoegen het adres in van het subdomein dat u wilt gebruiken, bijvoorbeeld examplesite.documentationexample.com.

6. Klik bovenaan de pagina op Toevoegen om uw adres toe te voegen.

Uw adres wordt weergegeven in een lijst onder het Google Sites-adres.

7. Bekijk het Helpcentrum van Google Sites voor hulp met Google Sites.

Foutmelding 'Domein is niet geverifieerd' bij het toewijzen

Uit veiligheidsoverwegingen moet u verifiëren dat u de eigenaar bent van het webadres dat u wilt gebruiken om het te kunnen toewijzen in Google Sites. U doet dit door een DNS TXT- of CNAME-record toe te voegen met Google Search Console:

In Google Search Console:

1. Ga naar de homepage van Google Search Console.
  2. Als het domein of webadres dat u aan uw site wilt toewijzen nog niet in de lijst staat, klikt u op Website toevoegen. Als u een subdomein wilt toewijzen (bijvoorbeeld subdomain.example.com), moet u het domein (example.com) verifiëren en niet het subdomein (subdomain.example.com).
  3. Selecteer in het scherm Verifiëren dat u eigenaar bent van <uw domein> het tabblad Alternatieve methoden.
  4. Selecteer in het tabblad Alternatieve methoden de lijst Domeinnaamprovider.
  5. Selecteer in de lijst Domeinnaamprovider de optie Overig onderaan de lijst.
  6. In het scherm wordt een waarde voor een TXT-record weergegeven. Dit is een lange tekenreeks die begint met 'google-site-verification…'. Selecteer en kopieer deze waarde naar het klembord. U kunt deze het best even in een tekstvenster plakken om ervoor te voorkomen dat u hem kwijtraakt.

In Google Domains:

1. Ga terug naar het browsertabblad of -venster waarin u Google Domains heeft geopend of open Google Domains opnieuw. Het tabblad of venster met het scherm Eigendom verifiëren van Search Console mag nu niet worden gesloten.
  2. Log zo nodig in bij Google Domains met het account dat eigenaar is van het domein.
  3. Scrol in het tabblad DNS omlaag naar Aangepaste bronrecords.
  4. Maak een nieuwe TXT-record:
    1. Naam: @
    2. Type: TXT
    3. TTL (Time to Live): 1 uur
    4. Gegevens: plak de waarde die u in Google Search Console heeft gekopieerd hier.

5. Klik op Toevoegen om de record op te slaan. Het kan een paar seconden duren voordat de wijzigingen zijn doorgevoerd.

In Google Search Console:

1. Ga terug naar het browsertabblad of -venster waarin u het scherm Eigendom verifiëren van Search Console heeft geopend.
  2. Klik op de knop Verifiëren om uw domein te verifiëren.
  3. U ziet nu een scherm met de mededeling dat u het domein heeft geverifieerd.

Bekijk het artikel 'Uw domein verifiëren voor G Suite' in het Helpcentrum van G Suite voor meer informatie over het verifiëren van uw domein.