Fouten oplossen bij het bewerken van Google-documenten, -spreadsheets en -presentaties

Als je de melding 'Er is een fout opgetreden' krijgt, waardoor je geen wijzigingen kunt aanbrengen in een document, presentatie of spreadsheet, kun je het probleem oplossen. Als je dringend toegang nodig hebt tot een bestand en je verder wilt werken, volg je deze stappen om de workflow te hervatten.

Als het document niet wordt geopend, zie je mogelijk deze berichten:

• Er is een fout opgetreden. Probeer deze pagina opnieuw te laden of kom over enkele minuten terug.
  • Er is een serverfout opgetreden. Klik in de browser op Opnieuw laden.

Als je deze berichten krijgt, laad de pagina dan na 5 minuten opnieuw.

Stappen voor probleemoplossing

Extensies uitzetten
Sommige extensies in je browser kunnen de werking van Documenten, Presentaties of Spreadsheets verstoren. Gebruik een privébrowser om in te loggen op je Google-account en je bestand te openen. Als je wilt achterhalen wat de editor blokkeert, kun je extensies één voor één uitzetten.
Tip: Als je een andere browser gebruikt, kun je ook extensies uitzetten in Safari, Firefox en Microsoft Edge.
Browsegegevens wissen
Je kunt je browsegegevens, cookies en gecachete bestanden wissen. Meer informatie over het wissen van het cachegeheugen en het verwijderen van de cookies in Chrome. Nadat je de browsegegevens hebt gewist, moet je misschien opnieuw inloggen op je account.
Tip: Als je een andere browser gebruikt, kun je het cachegeheugen en de cookies ook wissen in Safari, Firefox en Microsoft Edge.
Wacht 5 minuten en laad de pagina opnieuw
Soms krijg je een foutmelding maar wordt de fout vanzelf opgelost. Wacht 5 minuten en laad de pagina opnieuw.
Zorg voor een betere internetverbinding
Als je een slechte internetverbinding hebt, kun je een locatie opzoeken waar het internet betrouwbaarder is. Als dat mogelijk is, kun je ook een bekabelde verbinding gebruiken.
Update verouderde software of apparaatfirmware
Als je een oudere computer of browser gebruikt, voldoet deze misschien niet aan de systeemvereisten voor Documenten, Presentaties of Spreadsheets. Je kunt ook proberen hetzelfde bestand op een ander apparaat te openen. Als je hetzelfde document op een andere computer wel kunt openen, heeft het probleem misschien te maken met je apparaat. Je kunt je browser updaten naar de nieuwste versie.
Je browser slaat de geopende tabbladen en vensters op. Als je de browser opnieuw start, worden deze automatisch weer geopend. Incognitovensters worden niet opnieuw geopend als Chrome opnieuw wordt gestart.
Probeer een andere browser.
Als je regelmatig foutmeldingen bij je vaste browser krijgt, probeer dan een andere browser.
Bewerkingsrechten met een ander account delen
Je kunt de bewerkingsrechten voor je bestand delen met een ander account en het bestand via dat account bewerken. Je kunt het bestand in Google Drive delen zonder het te openen.

Je werk hervatten

Een kopie van het bestand in Drive maken
Belangrijk: Sommige functies, zoals revisiegeschiedenis, gaan verloren in je gekopieerde bestand.
  1. Open Google Drive op je computer.
  2. Klik met de rechtermuisknop op het bestand.
  3. Klik op Een kopie maken.
Tip: Het kan een paar seconden duren voordat je gekopieerde bestand op dezelfde locatie staat als het oorspronkelijke bestand.
Een bestand downloaden en uploaden
Belangrijk: Sommige functies, zoals revisiegeschiedenis, gaan verloren in je gedownloade bestand.
Een bestand downloaden
  1. Open Google Drive op je computer.
  2. Klik met de rechtermuisknop op het bestand.
  3. Klik op Downloaden.
    • Als je ondersteunde software hebt geïnstalleerd, kun je het bestand ook downloaden en lokaal werken.
Een bestand uploaden
  1. Open Google Drive op je computer.
  2. Klik op Nieuw.
  3. Klik op Bestand uploaden.
  4. Upload het bestand.
Gegevens van het bestand via een nieuwe spreadsheet importeren (alleen in Google Spreadsheets)
Belangrijk: Bij het gebruik van IMPORTRANGE() worden formules uit de oorspronkelijke spreadsheet niet in de nieuwe spreadsheet geïmporteerd.
Als je je gegevens in een nieuwe spreadsheet wilt importeren en je gegevens wilt behouden, gebruik je in de volgende gevallen IMPORTRANGE:
  • Het probleem doet zich voor in Google Spreadsheets.
  • Nadat je een kopie van je bestand in Drive hebt gemaakt, werkt het nog steeds niet.
Als je IMPORTRANGE() wilt gebruiken, moet je de URL en de naam van het tabblad van het oorspronkelijke bestand kennen.

Een probleem melden of de community om hulp vragen

Als er nog steeds fouten optreden wanneer je een bestand opnieuw laadt, kun je het probleem melden of hulp vragen.
  • Als je nog vragen hebt, kun je deze stellen in de Help-community voor Editors van Google Documenten.
  • Als je een probleem wilt melden, open je het betreffende bestand in Documenten, Spreadsheets of Presentaties en klik je bovenaan op Help en dan Help ons verbeteren.