Administrer filene dine i Gmail-rom

For å bruke rom og filer i Gmail, slår du på Google Chat i Gmail-innstillingene dine. Finn ut hvordan du slår Chat på eller av i Gmail

Se og administrer filer i Gmail-rom

Du kan se en liste over filer, linker og medier som er delt i rom, åpne filer og legge til filer i Disk. Hvis du sletter en chatmelding med en delt fil, slettes filen også fra rommet.

Hvis du sletter en fil i Disk, blir fillinken værende i rommet til du sletter den fra chatmeldingen der den ble delt. Når du sletter filen fra chatmeldingen, fjernes fillinken fra chatten og fra Delt-fanen i rommet.

Attach a file to a discussion.

1. Åpne Gmail.
  2. Velg rommet.
  3. Klikk på Filer -fanen øverst.
    • Tips: Hvis du ikke ser Filer-fanen, kan du prøve å utvide rommet til fullskjerm. Filene sorteres etter dato, og vises når logging er på.
  4. Klikk på filnavnet for å åpne en fil.
    • For Google Dokumenter, Regneark og Presentasjoner: Filen åpnes ved siden av samtalen i chatvinduet.
    • For andre Google-filer: Filen åpnes i en ny nettleserfane.
    • For alle andre typer filer: Filen åpnes som en fullskjermvisning.

Tips:  Hvis en fil ikke er lagt til i Disk, kan du klikke på filnavnet for å laste den ned. PDF-er og videofiler åpnes i nye nettleserfaner.

Samarbeid om eksisterende Google-dokumenter, -regneark og -presentasjoner i et rom

I rom kan du samarbeide direkte med teammedlemmer om delte Google-dokumenter, -regneark og -presentasjoner. Dokumentet eller regnearket åpnes i chatvinduet ved siden av samtalen, der dere kan chatte mens dere samarbeider om filen. Når du samarbeider med teammedlemmene dine, kan du redigere, formatere, dele og gi nytt navn til filer uten å gå ut av Gmail. Åpne filen i en ny fane for å jobbe med kommentarer eller bruke andre funksjoner fra Dokumenter, Regneark eller Presentasjoner.

1. Åpne Gmail.
  2. Velg et rom, og velg fullskjermvisning hvis det ikke allerede er valgt.
    • For å åpne et dokument som allerede er delt, hold markøren over det i chatten og så og klikk på Åpne i chatten . Dokumentet åpnes på høyre side, der du kan gjøre endringer direkte uten å bytte fane.
    • For å opprette et delt dokument i et rom, gå til svarområdet på samtalefanen, klikk på integreringsmenyen og så Google Dokumenter .
    • For å lukke et åpent dokument, klikk på Lukk øverst til høyre.
  3. Valgfritt: For å åpne dokumentet i en ny nettleserfane, klikk på Åpne i ny fane  øverst til høyre i forhåndsvisningen av samtalen.

Tips: Du kan også samarbeide med andre om eksisterende Google-dokumenter, -regneark og -presentasjoner i direktemeldinger.

Legg ved en fil

Du kan legge ved filer på opptil 200 MB i disse formatene:

• .bmp
  • .gif
  • .jpg
  • .png
  • .wbmp
  • .heic

I rom kan du legge ved filer på noen forskjellige måter. Du kan legge ved filer i Chat-fanen eller i Filer-fanen til et rom.

Legg ved en fil fra Chat-fanen

I Chat-fanen kan du enten legge ved en fil fra datamaskinen din eller fra Google Disk.

Legg ved en fil fra datamaskinen din

1. Click Upload .
  2. Select the file you want to send og så click Send .

Tip: The file is not added to Drive. Other participants get the file directly in the message.

Legg ved en fil fra Google Disk

1. Klikk på Google Disk .
  2. Velg filen du vil sende. Dette kan være en fil fra Disk, eller en fil du laster opp fra datamaskinen din eller nedlastingene dine.

Tips: Når du har valgt filen som skal legges til i rommet, blir du bedt om å velge tilgangsinnstillinger for medlemmene i rommet. Hvis du kan redigere filen, ser du et alternativ for å gi lese-, kommentar- eller redigeringstilgang til alle i rommet. Hvis du gir alle i et rom tilgang til filen, gjelder dette også for personer som blir med i dette rommet senere.

1. Klikk på Send Send Arrow.

Legg ved en fil fra Filer-fanen

Du kan legge til filer direkte i Filer-fanen for et rom.

1. Klikk på Legg til fil .
  2. Velg filen du vil legge til i rommet.

Tips: Når du sender filen, får du varsel hvis rommet eller noen i rommet ikke har tilgang. Hvis du kan redigere filen, ser du et alternativ for å gi lese-, kommentar- eller redigeringstilgang til alle i rommet. Hvis du gir alle i et rom tilgang til filen, gjelder dette også for personer som blir med i rommet senere.

1. Når du har valgt en fil du vil legge til på Filer-fanen, opprettes det en utkastmelding med filen i chatvinduet. Du kan legge til en melding med dokumentlinken før du sender den.
  2. Klikk på Send .

Filer som blokkeres i Chat

Det finnes flere grunner til at opplastingsfeil kan oppstå i Google Chat. Chat blokkerer filer eller linker som potensielt kan spre virus, for eksempel kjørbare filer. For å holde tritt med skadelig programvare oppdaterer Chat jevnlig listen over filtyper som ikke er tillatt.

Du kan ikke legge ved bestemte typer filer. Disse omfatter følgende:

• ADE, ADP, APK, BAT, CAB, CHM, CMD, COM, CPL, DLL, DMG, EXE, HTA, INS, ISP, JAR, JS, JSE, LIB, LNK, MDE, MSC, MSI, MSP, MST, NSH, PIF, SCR, SCT, SHB, SYS, VB, VBE, VBS, VXD, WSC, WSF og WSH
    (Denne listen omfatter også alle komprimerte versjoner, for eksempel GZ- eller BZ2-filer, eller filer i arkiver, for eksempel ZIP- eller TGZ-filer.)
  • dokumenter med skadelige makroer
  • passordbeskyttede arkiver som inneholder arkiver

Hvis en blokkert fil ikke står oppført ovenfor, og du er sikker på at den er trygg, kan du laste opp filen til Disk og sende den som Disk-vedlegg.

Fjern filer

1. Åpne Gmail.
  2. Velg rommet.
  3. Klikk på Filer-fanen øverst. I Gmail må du kanskje vise rommet i fullskjermvisning for å se Filer-fanen.
  4. Klikk på Se i chatten  og så rull til chatmeldingen der filen ble delt.
  5. Ved siden av filen klikker du på Flere handlinger og så Slett .

Tips:

• Hvis du sletter en fil i Disk, blir fillinken værende i rommet til du sletter den fra chatmeldingen der den ble delt.
    • Hvis du ikke sletter den fra chatten blir Disk-handlinger deaktivert for filen, og fillinken viser en «Fil i papirkurven»-melding når noen klikker på den.
    • Hvis du ikke sletter den fra chatten, og du tømmer Disk-papirkurven, vises det en melding om at filen er slettet når filen klikkes, og filtittelen tilbakestilles til den opprinnelige tittelen den hadde da den ble delt.
  • Når du sletter filen fra chatmeldingen, fjernes fillinken fra chatten og fra Filer-fanen i rommet.

Organiser og administrer filene dine i Google Disk

• Klikk på Legg til i Disk Legg til i Min disk for å legge til en fil i Google Disk.
  • Hvis du har tillatelse til å flytte en fil i Disk, klikker du på Flytt .
  • Hvis du ikke har tillatelse til å flytte en fil i Disk, klikker du på Legg til en snarvei til Disk .
  • Hvis du har opprettet en snarvei til en fil, klikker du på Legg til en snarvei til Disk .

Tips: Klikk på Se i Chat for å åpne en chatmelding med en delt fil.

Finn ut mer om hvordan du administrerer snarveier for filer i Google Disk