Je bestanden beheren in Gmail-ruimtes

Als je ruimtes en bestanden wilt gebruiken in Gmail, zet je Google Chat aan in je Gmail-instellingen. Meer informatie over hoe je Chat aan- of uitzet in Gmail

Bestanden bekijken en beheren in een Gmail-ruimte

U kunt een lijst bekijken met bestanden die in een ruimte zijn gedeeld en een bestand openen of toevoegen aan Drive. Afbeeldingsbestanden worden niet weergegeven in ruimtes. Als u een chatbericht met een gedeeld bestand verwijdert, wordt het bestand ook verwijderd uit de ruimte.

Als u een bestand verwijdert in Drive, blijft de bestandslink in de ruimte staan totdat u de link verwijdert uit het chatbericht waarin deze is gedeeld. Als u het bestand uit het chatbericht verwijdert, wordt de bestandslink verwijderd uit de chat en van het tabblad Bestanden van de ruimte.

Een bestand toevoegen aan een gesprek

1. Open Gmail.
  2. Selecteer de ruimte.
  3. Klik bovenaan op het tabblad Bestanden.
    • Tip: Als je het tabblad Bestanden niet ziet, vouw je de ruimte uit op volledig scherm. Bestanden worden gesorteerd op datum en getoond als de geschiedenis aan staat.
  4. Klik op de bestandsnaam om een bestand te openen.
    • Voor Google-documenten, -spreadsheets en -presentaties: Het bestand wordt geopend naast het gesprek in het chatvenster.
    • Voor andere Google-bestanden: Het bestand wordt geopend in een nieuw browsertabblad.
    • Voor alle andere typen bestanden: Het bestand wordt geopend als voorbeeld op volledig scherm.

Tip: Als een bestand niet is toegevoegd aan Drive, klik je op de bestandsnaam om het bestand te downloaden. Pdf- en videobestanden worden geopend in een nieuw browsertabblad.

Samenwerken aan bestaande Google-documenten, -spreadsheets en -presentaties in een ruimte

Je kunt rechtstreeks in een ruimte met teamleden samenwerken aan gedeelde Google-documenten, -spreadsheets en -presentaties. Het document of de spreadsheet wordt geopend naast het gesprek in het chatvenster, waar je kunt chatten terwijl je samenwerkt aan het bestand. Als je samenwerkt met je teamleden, kun je bestanden bewerken, opmaken, delen en de naam ervan wijzigen zonder Gmail te verlaten. Als je wilt werken met reacties of andere functies in Documenten, Spreadsheets of Presentaties wilt gebruiken, open je het bestand in een nieuw tabblad.

1. Open Gmail.
  2. Selecteer de ruimte en vouw deze uit op volledig scherm als je dit nog niet hebt gedaan.
    • Als je een document wilt openen dat al is gedeeld, wijs je het document aan in de chat en dan klik op Openen in chat "". Het document wordt geopend aan de rechterkant en je kunt rechtstreeks wijzigingen aanbrengen zonder van tabblad te wisselen.
    • Als je een gedeeld document wilt maken in een ruimte, klik je in het antwoordgedeelte van het gesprekstabblad op Nieuw document maken "".
  3. Klik rechtsboven op Sluiten .
  4. Optioneel: Als je het document wilt openen in een nieuw browsertabblad, klik je rechtsboven in het gespreksvoorbeeld op Openen in nieuw tabblad "".

Tip: Je kunt ook samenwerken aan bestaande Google-documenten, -spreadsheets en -presentaties in privéchats.

Een bestand als bijlage toevoegen

Je kunt bestanden met een maximale grootte van 200 MB toevoegen in de volgende indelingen:

• .bmp
  • .gif
  • .jpg
  • .png
  • .wbmp
  • .heic

Je kunt op verschillende manieren een bestand bijvoegen in een ruimte. Je kunt bestanden bijvoegen via het tabblad Chat of het tabblad Bestanden van een ruimte.

Een bestand bijvoegen via het tabblad Chat

Op het tabblad Chat kun je een bestand bijvoegen vanaf je computer of vanuit Google Drive.

Een bestand bijvoegen vanaf je computer

1. Click Upload Import.
  2. Select the file you want to send en dan click Send Send Arrow.

Tip: The file is not added to Drive. Other participants get the file directly in the message.

Een bestand bijvoegen vanuit Google Drive

1. Klik op Google Drive .
  2. Selecteer het bestand dat je wilt sturen. Dit kan een bestand in je Drive zijn of een bestand dat je uploadt via je desktop of downloads.

Tip: Nadat je het bestand hebt geselecteerd dat je wilt toevoegen aan de ruimte, wordt je gevraagd toegangsinstellingen te kiezen voor de leden van de ruimte. Als je het bestand kunt bewerken, zie je de optie om iedereen in de ruimte toegang te geven om te bekijken, te reageren of te bewerken. Als je iedereen in een ruimte toegang geeft, krijgen mensen die later deelnemen aan de ruimte ook toegang.

1. Klik op Sturen Send Arrow.

Een bestand bijvoegen via het tabblad Bestanden

Je kunt bestanden ook rechtstreeks toevoegen aan het tabblad Bestanden van een ruimte.

1. Klik op Bestand toevoegen .
  2. Selecteer het bestand dat je aan de ruimte wilt toevoegen.

Tip: Als je het bestand stuurt, krijg je een melding als de ruimte of iemand in de ruimte geen toegang heeft. Als je het bestand kunt bewerken, zie je de optie om iedereen in de ruimte toegang te geven om te bekijken, te reageren of te bewerken. Als je iedereen in een ruimte toegang geeft, krijgen mensen die later deelnemen aan de ruimte ook toegang.

1. Nadat je een bestand hebt gekozen om toe te voegen aan het tabblad Bestanden, wordt er een conceptbericht met het bestand gemaakt in het chatvenster. Je kunt een bericht met de documentlink toevoegen voordat je het bestand indient.
  2. Klik op Sturen Send Arrow.

Bestanden worden geblokkeerd in Chat

Er zijn verschillende redenen waarom zich uploadfouten voordoen in Google Chat. Chat blokkeert bestanden of links die virussen kunnen verspreiden, zoals uitvoerbare bestanden. De bestandstypen die niet zijn toegestaan in Chat worden regelmatig geüpdatet, omdat schadelijke software continu verandert.

Bepaalde bestandstypen kunt u niet bijvoegen. Dit zijn onder andere:

• ADE, ADP, APK, BAT, CAB, CHM, CMD, COM, CPL, DLL, DMG, EXE, HTA, INS, ISP, JAR, JS, JSE, LIB, LNK, MDE, MSC, MSI, MSP, MST, NSH, PIF, SCR, SCT, SHB, SYS, VB, VBE, VBS, VXD, WSC, WSF en WSH.
    Deze lijst geldt ook voor gecomprimeerde vormen, zoals GZ- of BZ2-bestanden, of bestanden die worden gevonden in archieven, zoals zip- of TGZ-bestanden.
  • Documenten met schadelijke macro's.
  • Met een wachtwoord beveiligde archieven waarvan de inhoud een archief is.

Als een geblokkeerd bestand niet hierboven staat en u zeker weet dat het veilig is, uploadt u het bestand naar Drive en stuurt u het vervolgens als Drive-bijlage.

Een bestand verwijderen

1. Open Gmail.
  2. Selecteer de ruimte.
  3. Klik bovenaan op het tabblad Bestanden. In Gmail moet je de ruimte misschien uitvouwen op volledig scherm om het tabblad Bestanden te kunnen zien.
  4. Klik op Bekijken in chat  en dan scroll naar het chatbericht waarin het bestand is gedeeld.
  5. Klik naast het bestand op Meer Meer
  6. Klik op Verwijderen Verwijderen.

Tips:

• Als je een bestand verwijdert in Drive, blijft de bestandslink in de ruimte staan totdat je het bestand verwijdert uit het chatbericht waarin het is gedeeld.
    • Als je het bestand niet uit de chat verwijdert, worden Drive-acties gedeactiveerd voor het bestand. Klikt iemand op de bestandslink, dan wordt er een bericht getoond dat het bestand in de prullenbak staat.
    • Als je het bestand niet uit de chat verwijdert en je de prullenbak van je Drive leegmaakt, wordt er een bericht getoond dat het bestand is verwijderd als iemand op de bestandslink klikt. De titel van het bestand wordt teruggezet naar de oorspronkelijke titel.
  • Als je het bestand uit het chatbericht verwijdert, wordt de bestandslink verwijderd uit de chat en van het tabblad Bestanden van de ruimte.

Een document maken

Je kunt een gedeeld document maken in een ruimte zonder naar een ander venster te schakelen.

Als je een Documenten-, Spreadsheets- of Presentaties-bestand maakt, wordt dit gedeeld met de mensen in de ruimte. Het bestand wordt toegevoegd aan het tabblad Bestanden van de ruimte en verschijnt naast het gesprek in het chatvenster.

1. Open Gmail.
  2. Selecteer de ruimte.
  3. Klik in het reactiegedeelte van het gesprekstabblad op Nieuw document maken .
  4. Kies het type document dat je wilt maken.
  5. Geef het document een naam.
  6. Klik op Delen.

Tip: Als het document is gemaakt, wordt er een melding naar de ruimte gestuurd.

Je bestanden ordenen en beheren in Google Drive

• Als je een bestand wilt toevoegen aan Google Drive, klik je op Toevoegen aan Drive Toevoegen aan Mijn Drive.
  • Als je rechten hebt om een bestand in Drive te verplaatsen, klik je op Verplaatsen .
  • Als je geen rechten hebt om een bestand in Drive te verplaatsen, klik je op Snelkoppeling aan Drive toevoegen .
  • Als je een snelkoppeling naar een bestand hebt gemaakt, klik je op Nog een snelkoppeling toevoegen aan Drive .

Tip: Als je een chatbericht met een gedeeld bestand wilt openen, klik je op Bekijken in chat .

Bekijk meer informatie over hoe je snelkoppelingen voor bestanden in Google Drive beheert.