Afbeeldingen en video's invoegen of verwijderen

In Google Documenten en Spreadsheets kun je foto's, video's en .gif-bestanden toevoegen of verwijderen. In Google Presentaties kun je foto's, video's, audio, gif's en stickers toevoegen. Je kunt ook tijdelijke aanduidingen voor afbeeldingen toevoegen om je presentatie te plannen.

Een afbeelding aan een document of presentatie toevoegen

1. Open op je computer een document of presentatie in Google Documenten of Presentaties.
  2. Klik op Invoegen en dan Afbeelding.
  3. Kies waar je de afbeelding vandaan wilt halen.
    • Uploaden vanaf computer: voeg een afbeelding in die is opgeslagen op je apparaat.
    • Zoeken op internet: zoek op internet naar een afbeelding.
    • Gif's en stickers: Voeg een gif of sticker toe aan je dia.
    • Drive: gebruik een afbeelding die is opgeslagen in je Google Drive.
    • Foto's: gebruik een afbeelding uit je Google Foto's-bibliotheek.
    • Via URL: voeg een link naar je afbeelding of een .gif in.
  4. Klik op Invoegen of Openen.

Meer informatie over hoe je afbeeldingen toevoegt in Google Spreadsheets

Een gif of sticker toevoegen aan een presentatie
  1. Open op je computer een presentatie in Google Presentaties.
  2. Klik bovenaan het scherm in het midden van het menu op Invoegen.
  3. Klik in het dropdownmenu op Afbeelding en dan Gif's en stickers.
  4. Klik in het rechterdeelvenster dat wordt geopend op de balk Zoeken.
  5. Typ uw zoekwoorden.
  6. Je kunt je resultaten filteren op Gif's(standaard) of Stickers.
Een afbeelding in een document positioneren en bewerken
  1. Ga op je computer naar Google Documenten.
  2. Open een document.
  3. Klik op de afbeelding die je wilt verplaatsen of bewerken. Er wordt nu een pop-upvenster geopend met bewerkingsopties.
  4. Kies een van deze opties om de opmaak van de afbeelding te wijzigen:
    • Inline
    • Tekstomloop
    • Tekst onderbreken
    • Achter de tekst Behind text
    • Voor de tekst In front of text
    Belangrijk: Deze functies zijn niet beschikbaar in documenten met een indeling zonder paginering. Als je deze functies wilt gebruiken, moet je ervoor zorgen dat je document een indeling met paginering heeft.
  5. Als je Tekstomloop of Tekst onderbreken hebt geselecteerd, kun je de positie wijzigen in:
    • Verplaatsen met tekst
    • Vaste positie op pagina

Je kunt aanvullende wijzigingen aanbrengen in een afbeelding. Hiervoor doe je het volgende:

1. Klik op Afbeeldingsopties More en dan Alle afbeeldingsopties.
  2. Selecteer een afbeeldingsoptie in de zijbalk aan de rechterkant:

• Grootte en rotatie: stel de grootte, schaal en rotatie van de afbeelding in.

• Tekstomloop: stel in hoe de tekst om de afbeelding heen moet worden geplaatst.

• Positie: stel de positie voor de afbeelding in het document in.

• Kleurwijziging: wijzig de kleur van de afbeelding.

• Aanpassingen: stel de transparantie, de helderheid en het contrast van de afbeelding in.

Belangrijk: Tekstomloop en Positie zijn niet beschikbaar in documenten met een indeling zonder paginering. Als je deze functies wilt gebruiken, moet je ervoor zorgen dat je document een indeling met paginering heeft.
Een afbeelding vanaf je computer of internet toevoegen

Een afbeelding slepen

Belangrijk: Deze functie is niet beschikbaar voor Google Spreadsheets.

1. Klik op een afbeelding op je computer of een website.
  2. Houd de muisknop ingedrukt en sleep de afbeelding naar je document.

Een afbeelding kopiëren en plakken

1. Klik met de rechtermuisknop op een afbeelding op je computer of een website.
  2. Klik op Kopiëren
  3. Ga naar je document, presentatie of spreadsheet.
  4. Klik op Plakken Paste.

Tip: Het kan even duren voordat de afbeelding wordt weergegeven.

Een tijdelijke aanduiding voor een afbeelding toevoegen

Een tijdelijke aanduiding voor een afbeelding invoegen

1. Open op je computer een presentatie in Google Presentaties.
  2. Klik bovenaan op Weergeven en dan Themamaker.
  3. Klik op Invoegen en dan Tijdelijke aanduiding en dan Tijdelijke aanduiding voor afbeelding.
  4. Selecteer een vorm voor de tijdelijke aanduiding voor de afbeelding.
Tip: Je kunt het formaat, de locatie, de volgorde of de indeling van een tijdelijke aanduiding voor een afbeelding wijzigen.

Een tijdelijke aanduiding voor een afbeelding vervangen

1. Open op je computer een presentatie met een tijdelijke aanduiding in Google Presentaties.
  2. Klik in de tijdelijke aanduiding op Afbeelding invoegen Afbeelding invoegen.
  3. Kies waar je de afbeelding vandaan wilt halen.
Een afbeelding vervangen
  1. Open op je computer een document of presentatie in Google Documenten of Presentaties.
  2. Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding die je wilt vervangen.
  3. Klik op Afbeelding vervangen.
  4. Kies waar je de afbeelding vandaan wilt halen:
    • Uploaden vanaf computer
    • Zoeken op internet
    • Drive
    • Foto's
    • Via URL
    • Camera
  5. Kies een afbeelding.
  6. Klik op Vervangen of Selecteren.

Tip: In Google Presentaties kun je een afbeelding ook slepen en neerzetten om een afbeelding in je presentatie te vervangen.

Meer informatie over hoe je afbeeldingen vervangt in Spreadsheets

Een video aan een presentatie toevoegen

1. Open op je computer een presentatie in Google Presentaties.
  2. Klik op de dia waaraan je de video wilt toevoegen.
  3. Klik op Invoegen en dan Video.
  4. Geef aan waar je de video vandaan wilt halen:
    • Zoeken op YouTube
    • Via URL
    • Google Drive
  5. Kies een video.
  6. Klik op Selecteren.
Een video afspelen tijdens een Google-presentatie

Google Presentaties speelt video's nu automatisch af zoals andere animaties of dia-overgangen.

Als je een video wilt starten en je door wilt gaan naar de volgende dia, gebruik je een van de volgende opties:

• Op een willekeurige toets drukken
  • Met de muis klikken
  • Een presenter gebruiken
Tip: Update oudere presentaties zodat geïntegreerde opties voor presentaties, zoals audio en video, automatisch worden afgespeeld.
Wijzigen hoe een video wordt afgespeeld in je presentatie
  1. Selecteer de video.
  2. Klik in de werkbalk op Opmaakopties.
    • Je kunt ook met de rechtermuisknop op de video klikken en vervolgens Opmaakopties selecteren in het menu.
  3. Kies onder 'Video afspelen' in de zijbalk een van de volgende opties:
    • Afspelen (bij klikken): De video wordt afgespeeld als je doorgaat naar de volgende dia. Dit is de standaardinstelling.
    • Afspelen (automatisch): De video wordt afgespeeld zonder dat je hoeft te klikken.
    • Afspelen (handmatig): De video wordt afgespeeld als je specifiek op de ingesloten video in de dia klikt. Vroeger was dit de standaardinstelling.

Audiobestand toevoegen aan een presentatie

Je kunt .mp3- en .wav-bestanden die zijn opgeslagen in je Drive, aan een presentatie toevoegen. Meer informatie over hoe je bestanden uploadt naar Google Drive

Tip: Je kunt .wav-bestanden gebruiken uit de volgende browsers:

• Chrome
  • Firefox
  • Safari
  • Microsoft Edge
  1. Open op je computer een presentatie in Google Presentaties.
  2. Selecteer de dia waaraan je het audiobestand wilt toevoegen.
  3. Klik op Invoegen en dan Audio.
  4. Kies een audiobestand.
  5. Klik op Selecteren.
Video- en audiobestanden delen in Google Presentaties

De toegangscontrole stelt automatisch rechten voor als nieuwe gebruikers toegang willen tot presentaties die het volgende bevatten:

• Audiobestanden
  • Videobestanden

Als je ervoor wilt zorgen dat een presentator video- en audiobestanden kan afspelen die in een gedeelde presentatie zijn ingesloten, doe je het volgende:

1. Open een Google-presentatie op je computer.
  2. Klik op Delen.
  3. Voeg personen of groepen toe.
  4. Kies Bewerker, Reageerder of Kijker.
  5. Klik op Delen.
    • Tip: De toegangscontrole werkt automatisch en kan een update voor de rechten voorstellen.
  6. Bevestig de wijzigingen.

Gerelateerde bronnen

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.