Functie KWARTIEL.EXC (QUARTILE.EXC)

De functie KWARTIEL.EXC retourneert de waarde die het dichtst bij een opgegeven kwartiel van een dataset ligt, 0 en 4 niet inbegrepen.

Onderdelen van de functie KWARTIEL.EXC

KWARTIEL.EXC(gegevens; kwartielgetal)

Onderdeel Beschrijving
gegevens De matrix of het bereik met de dataset die wordt gebruikt.
kwartielgetal De kwartielwaarde die moet worden geretourneerd.
  • 1 retourneert de waarde in gegevens die het dichtst bij het eerste kwartiel (25%-punt) ligt.
  • 2 retourneert de waarde in gegevens die het dichtst bij de mediaan (50%-punt) ligt.
  • 3 retourneert de waarde in gegevens die het dichtst bij het derde kwartiel (75%-punt) ligt.

Voorbeeldformules

KWARTIEL.EXC(A2:A100; 3)

KWARTIEL.EXC(A2:A100; B2)

Opmerkingen

• Als het kwartielgetal geen geheel getal is, wordt het getal afgekapt.
  • Het kwartielgetal moet tussen 0 en 4 liggen (beide waarden niet inbegrepen).
  • In tegenstelling tot KWARTIEL.INC, berekent KWARTIEL.EXC een kwartiel op basis van een kwartielbereik waarin het nulde en vierde kwartiel niet zijn inbegrepen.

Voorbeelden

A
1 gegevens
2 6
3 7
4 15
5 36
6 39
7 40
8 41
9 42
10 43
11 47
12 49

A B C
1 KWARTIEL Resultaat Formule
2 1 15 =KWARTIEL.EXC(A2:A12; 1)
3 2 40 =KWARTIEL.EXC(A2:A12; 2)
4 3 43 =KWARTIEL.EXC(A2:A12; 3)

Gerelateerde functies

• PERCENTIEL: Retourneert de waarde voor een bepaald percentiel van een gegevensset.
  • PERCENTIEL.EXC: De functie PERCENTIEL.EXC retourneert de waarde voor een opgegeven percentiel van een dataset, 0 en 1 niet inbegrepen.
  • MEDIAAN: Retourneert de mediaanwaarde in een numerieke gegevensset.
  • KWARTIEL: Geeft een waarde die het dichtst bij een opgegeven kwartiel van een gegevensset ligt.
true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.