Overstappen van Excel naar Spreadsheets

Macro's en add-ons gebruiken

Wilt u geavanceerde Google Workspace-functies voor uw bedrijf?

Probeer Google Workspace vandaag nog.

Op deze pagina

Taken automatiseren met macro's

" "

Excel:
Individuele berichten

Spreadsheets:
Macro's en Google Apps Script

Macro's gebruiken in een bericht in versie 2013.

Excel 2013 en 2010

U kunt taken die vaak worden herhaald automatiseren met macro's in Spreadsheets. Als u aangepaste functies, menu's of vensters nodig heeft, kunt u deze maken met Google Apps Script.

Praktische tips voor macro's

• Beperk het aantal acties in een macro voor de beste prestaties.
  • Gebruik macro's voor vaak herhaalde bewerkingen waarvoor niet veel configuratie is vereist.
  • Gebruik unieke macrosneltoetsen. U kunt maximaal 10 sneltoetsen per blad maken. Open aanvullende macro's via Extraand thenMacro's.
  • Voorkom dubbele macro's door een macro die voor één cel is gemaakt toe te passen op een celbereik. Selecteer hiervoor het volledige celbereik en activeer de macro.
  • Macroscripts zijn specifiek voor individuele bladen en kunnen alleen worden gebruikt in Spreadsheets. Ze werken niet in Google Documenten, Formulieren of Presentaties.

Een macro opnemen:

1. Open een spreadsheet in Spreadsheets.
  2. Klik bovenaan op Extra and then Macro's and then Macro opnemen.
  3. Selecteer onderaan het type celverwijzing dat u wilt gebruiken:
    • Absolute verwijzingen gebruiken: Wanneer u de macro uitvoert, voert deze alleen taken uit op de exacte cellen die u selecteert. Als u bijvoorbeeld begint in cel B1 (de opname start wanneer u de cursor plaatst) en vervolgens op cel D1 klikt en deze vetgedrukt maakt, geeft de macro cel D1 altijd vetgedrukt weer.
    • Relatieve verwijzingen gebruiken: Wanneer u de macro uitvoert, voert deze taken uit op de cel die u selecteert en werk dat u uitvoert in andere cellen. Als u bijvoorbeeld begint in cel B1, een formule toevoegt en vervolgens op cel D1 klikt en deze vetgedrukt maakt, voegt de macro altijd de formule toe, gaat twee cellen naar rechts en maakt deze cel vervolgens vetgedrukt.
  4. Voltooi de taak die u wilt opnemen. Klik op Opslaan wanneer u klaar bent.
  5. Geef de macro een naam.
  6. (Optioneel) Maak een aangepaste snelkoppeling voor de macro.
  7. Klik op Opslaan.
    Opmerking: Wanneer u een macro maakt in Google Spreadsheets, wordt er een script gemaakt door Google Apps Script. Als u het script wilt bewerken, klikt u bovenaan op Extra and then Scripteditor.
  8. Klik op Extra and then Macro's and then de macro om een macro uit te voeren.
In Spreadsheets vindt u de optie 'Macro opnemen' door op 'Macro's' te klikken onder 'Extra'.

Een script maken:

1. Klik op Extra and then Scripteditor.
  2. Maak een script.

Zie Overzicht van Google Apps Script voor meer informatie.

Zie Overzicht van Google Apps Script voor meer informatie of lees meer over aangepaste functies en macro's.

Excel-macro's converteren naar Google Spreadsheets

" "

Excel:
Macro's bewerken

Sheets:
Macro's opnieuw maken in Spreadsheets

Excel 2010 en 2013

U kunt macro's in Microsoft Excel-spreadsheets converteren naar Google Spreadsheets door ze opnieuw te maken met Google Apps Script. Apps Script stuurt macro's aan in Spreadsheets, net als Microsoft Visual Basic for Applications dit doet voor Excel.

Een macro opnieuw maken en bewerken in Spreadsheets met Apps Script:

1. Noteer welke macro's uit de oorspronkelijke Excel-spreadsheet u opnieuw moet maken in Spreadsheets.
  2. Open een spreadsheet in Spreadsheets en klik op Extraand thenMacro'sand thenMacro opnemen.
  3. Selecteer het type celverwijzing dat u wilt gebruiken en klik op Opslaan.
  4. Voltooi de taak die u wilt opnemen en klik op Opslaan.
  5. Voer een naam en eventueel een snelkoppelingsgetal in voor de macro en klik op Opslaan.
  6. Klik op Extraand thenMacro'sand thenMacro's beheren om het script te bewerken.
  7. Klik naast de macro die u wilt bewerken op Meer and then Script bewerken.
  8. Breng in het gedeelte macros.gs wijzigingen aan in de code. Gebruik indien nodig de Apps Script-documentatie voor Spreadsheets of zoek online naar het JavaScript-concept dat u nodig heeft.
  9. Klik op Macro opslaan  en sluit het tabblad om terug te gaan naar de spreadsheet.
  10. Herhaal stap 2 t/m 7 voor aanvullende macro's uit uw oude spreadsheet die u opnieuw wilt maken.
Een macro in Spreadsheets activeren
  1. Klik op Extraand thenMacro'sand thende opgeslagen macro. U kunt de macro ook uitvoeren met de sneltoets.
  2. De eerste keer dat u de macro uitvoert, moet u deze autoriseren.

Tip: Zie Simplifying Migration from VBA to Google Apps Script (Migratie van VBA naar Google Apps Script eenvoudiger maken) voor meer informatie over hoe de Apps Script-bibliotheek veelgebruikte functies van Visual Basic for Applications (VBA) kan nabootsen.

Doe meer met add-ons

" "

Excel:
Add-ins

Spreadsheets:
Add-ons

Add-ins in versie 2013.

Excel 2013

Add-ins in versie 2010.

Excel 2010

Gebruik kant-en-klare add-ons om meer te halen uit Spreadsheets. U kunt bijvoorbeeld
het volgende:

Add-ons downloaden:

1. Klik op Add-ons and then Add-ons toevoegen.
  2. (Optioneel) Als u een beschrijving van de add-on wilt bekijken, plaatst u de muisaanwijzer op de add-on of klikt u op de add-on voor een volledige beschrijving.
  3. Klik op de add-on die u wilt installeren en klik op Gratis.
  4. Lees indien nodig het toegangsbericht en klik op Toestaan.

Add-ons toevoegen.

Google, Google Workspace en de gerelateerde merken en logo's zijn handelsmerken van Google LLC. Alle andere bedrijfs- en productnamen zijn handelsmerken van de bedrijven waarmee ze in verband worden gebracht.

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.