Lägga till formler och funktioner

Vill du ha avancerade Google Workspace-funktioner för företaget?

Prova Google Workspace i dag!

Du kan göra många olika typer av beräkningar med funktionerna för att skapa formler i Google Kalkylark. Här är en lista över alla tillgängliga funktioner .

Add formulas and functions to a spreadsheet

Klicka på Kopiera nedan om du vill ha ett exempelkalkylark och följa med i videon.

Kopiera

Använda en formel

1. Öppna ett kalkylark.
  2. Skriv ett likhetstecken (=) i en cell och skriv in den funktion du vill använda.

Obs! Du kan se förslag på formler och intervall baserat på din data.

En hjälpruta för funktionen med en definition av funktionen och dess syntax samt ett exempel som referens visas under hela redigeringen. Om du vill ha mer information klickar du på länken Läs mer längst ned i hjälprutan för att öppna hela artikeln.

Tips! Du kan få förslag på hur du slutför formler med relevanta funktioner. Du kan godkänna eller avvisa dessa förslag.

Om du vill aktivera eller inaktivera förslag klickar du på Verktyg Nästa Aktivera formelförslag högst upp.

Fler funktioner för att skapa formler

Enkla sätt att välja och redigera omfattningar

Läget för att välja omfattning

• När du redigerar formeln visas ett tecken för att välja omfattning (en grå hakparentes) bredvid markören där du förmodligen behöver ange en omfattning för formeln. När tecknet visas kan du flytta tangentbordspilarna i kalkylarket för att välja omfattning.
  • Växla mellan på och av för det här läget med kortkommandona F2 eller Ctrl + E. Om läget för val av intervall är av använder du piltangenterna för att flytta markören i inmatningsrutan istället för att välja ett intervall.
  • Du kan också klicka på arket och välja ett intervall områdenär du redigerar en formel.

Ersättning av intervall

• När texten i ett intervall är markerad i formeln använder du F2 eller Ctrl + E för att ange läget för att välja intervall och enkelt göra ändringar i det.
  • Om du trycker på Skift + F2 eller Skift + Ctrl + E när du redigerar texten i ett intervall kan du enkelt göra ändringar i alla förekomster av detta intervall i formeln.

Tips! Du kan även välja intervall som inte ligger bredvid varandra. Om du vill markera flera celler klickar du och håller ned Ctrl på tangentbordet (Cmd på en Mac) när du markerar cellerna som du vill ha med i formeln.

Formelkorrigeringar

Om det förekommer fel när du har tillämpat en formel på ett intervall visas kanske rutan Formelkorrigering med ett lösningsförslag.

Om du vill godkänna eller avvisa förslag kan du göra så här:

• Klicka på Godkänn eller Avvisa cancel.
  • Tryck på Crtl + Retur eller Cmd + Retur (på Mac).

Så här aktiverar eller inaktiverar du Formelkorrigering:

1. Klicka på Verktyg and then Autoslutför uppe till vänster.
  2. Klicka på Aktivera formelkorrigeringar.
Kapslade funktioner

En funktion som används i samma cell som en annan funktion kallas för en kapslad funktion. När funktioner kombineras räknar Google Kalkylark ut den innersta funktionen först. Den kapslade funktionen ligger inom parenteser och används som en av komponenterna i den omgivande funktionen.

Låt oss till exempel säga att du vill räkna ut det absoluta värdet för en summa med flera tal i cellomfattningen A1:A7. För att räkna ut summan av dessa tal anger du =SUM(A1:A7) i en cell.

Om du vill räkna ut det absoluta värdet av summan måste du kapsla in formeln för summan i formeln för det absoluta värdet. Om du vill räkna ut båda formlerna i en cell skriver du =ABS(SUM(A1:A7)) i cellen. Tänk på att funktionen =SUM() räknas ut först och används som en komponent i funktionen =ABS().

Markera formler

När du refererar till andra celler i en formel markeras dessa celler i kontrasterande färger för att du lättare ska kunna skapa en formel. När du klickar på en cell som innehåller en färdig formel ser du också att dessa celler är markerade.

Ändra storlek på formelfältet

Om du vill göra formelfältet större eller mindre, klickar du längst ned på det och drar det uppåt eller nedåt.

Obs! Du kan även använda kortkommandon för att ändra storleken. Klicka på formelfältet och klicka sedan på:

• PC: Ctrl + Up och Ctrl + Down
  • Mac: Ctrl + Option + Up och Ctrl + Option + Down
Funktioner som inte fungerar
Vissa funktioner från andra kalkylarksprogram fungerar inte i Kalkylark.
Typ Beskrivning
RING

Anropar ett dynamiskt länkbibliotek eller en kodresurs. Eftersom denna resurs kanske inte är tillgänglig på alla enheter används den här funktionen inte i Kalkylark.

Tips! Du kan använda makron eller Apps Script istället.

CUBE-funktioner (CUBEKPIMEMBER, CUBEMEMBER, CUBEMEMBERPROPERTY)

Gör att du kan använda CUBE-datamodellen i Excel.

Tips: Om du vill använda liknande CUBE-funktioner kan du använda dataanslutarna.

INFO

Returnerar information om dokumentfilen i Kalkylark, till exempel filens sökväg.

Obs! Eftersom Kalkylark handlar om samarbete på nätet är stora delar av informationen från den här metoden kanske inte är tillgänglig eller den mest transparenta för alla användare.

REGISTER.ID

Hämtar register-id från Windows.

Obs! Eftersom Kalkylark inte är kopplat till något operativsystem, stöds den här funktionen inte.

RTD

Hämtar data från en COM-automationsserver (Component Object Model).

Tips: Eftersom alla inte kan få åtkomst till COM-servern kan du använda makron eller Apps Script.

WEBSERVICE

Förlitar sig på Windows för att fungera fullt ut.

Obs! Eftersom Kalkylark inte är kopplat till något operativsystem, stöds den här funktionen inte.

true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.