Kaavojen ja funktioiden lisääminen

Haluatko Google Workspace ‑lisäominaisuudet käyttöön yritykselle?

Kokeile Google Workspacea

Voit tehdä Google Sheetsissä monia erilaisia laskutoimituksia luomalla kaavoja funktioiden avulla.Tässä on luettelo kaikista käytettävissä olevista funktioista.

Add formulas and functions to a spreadsheet

Voit ladata itsellesi esimerkkilaskentataulukon videota varten, kun klikkaat alta Luo kopio.

Luo kopio

Kaavan käyttäminen

1. Avaa laskentataulukko.
  2. Lisää yhtäsuuruusmerkki (=) soluun ja kirjoita haluamasi funktio.

Huom. Saatat nähdä dataan perustuvia ehdotettuja kaavoja ja välejä.

Näet muokatessasi funktion ohjeruudun, joka sisältää funktion määritelmän ja syntaksin sekä esimerkin sen käytöstä. Jos tarvitset lisätietoja, voit avata täydellisen ohjeartikkelin klikkaamalla ohjeruudun alareunassa olevaa "Lue lisää" ‑linkkiä.

Vinkki: Saatat saada ehdotuksia kaavojen täyttämiseksi sopivilla funktioilla. Voit hyväksyä tai hylätä ehdotukset.

Voit laittaa ehdotukset päälle tai pois päältä valitsemalla yläreunasta Työkalut Seuraava Ota kaavaehdotukset käyttöön.

Kaavan luomisen lisäominaisuudet

Yksinkertaisia tapoja valita ja muokata välejä

Välin valintatila

• Kun muokkaat kaavaa, välin valintailmaisin (harmaa hakasulje) näkyy osoittimen vieressä siinä kaavan kohdassa, johon todennäköisesti haluat lisätä välin. Kun näet ilmaisimen, voit valita välin näppäimistön nuolinäppäimillä.
  • Voit ottaa tämän tilan käyttöön ja poistaa sen käytöstä pikanäppäimillä F2 tai Ctrl + e. Jos välin valintatila on pois käytöstä, välin valinnan sijaan nuolinäppäimet siirtävät osoitinta syöteruudussa.
  • Voit valita välin myös klikkaamalla laskentataulukon kohtia muokatessasi kaavaa.

Välin korvaaminen

• Kun olet korostanut kaavassa välin tekstin, voit siirtyä välin valintatilaan painamalla F2 tai Ctrl + e, minkä jälkeen voit tehdä muutoksia väliin.
  • Jos painat vaihto + F2 tai vaihto + Ctrl + e muokatessasi välin tekstiä, voit tehdä helposti muutoksia kyseisen välin kaikkiin esiintymiin kaavassa.

Vinkki: Voit valita kaavaan muitakin kuin vierekkäisiä välejä. Voit valita useita soluja, kun pidät Ctrl-näppäintä pohjassa (Cmd Mac-tietokoneilla) valitessasi kaavaan sisällytettäviä soluja.

Kaavan korjaukset

Jos ilmenee virheitä, kun käytät kaavaa välillä, korjausehdotuksen lisäksi saattaa näkyä Kaavan korjaus ‑kenttä.

Voit hyväksyä tai hylätä ehdotuksia seuraavasti:

• Valitse Hyväksy  tai Hylkää cancel.
  • Valitse näppäinyhdistelmä Crtl + Enter tai Cmd + Return (Mac-tietokoneella).

Kaavan korjauksen laittaminen päälle tai pois päältä:

1. Valitse vasemmasta yläkulmasta Työkalut and then Automaattinen täydennys
  2. Klikkaa Ota kaavan korjaukset käyttöön.
Sisäkkäiset funktiot

Funktiota, jota käytetään samassa solussa toisen funktion kanssa, kutsutaan sisäkkäiseksi funktioksi. Kun funktioita yhdistellään, Google Sheets laskee sisimmän funktion ensimmäisenä. Sisäkkäinen funktio asetetaan sulkeisiin, ja se toimii ympäröivän funktion yhtenä osana.

Esimerkki: Haluat laskea soluvälin A1:A7 sisältämien useiden lukujen summan itseisarvon. Voisit laskea kyseisten lukujen summan kirjoittamalla soluun '=SUMMA(A1:A7)'.

Jotta voit laskea kyseisen summan absoluuttisen arvon, sinun on sisällytettävä summakaava itseisarvon kaavaan. Voit laskea molemmat kaavat samassa solussa kirjoittamalla '=ITSEISARVO(SUMMA(A1:A7))'. Huomaa, että =SUMMA()-funktio suoritetaan ensin ja että sitä käytetään =ITSEISARVO()-funktion osana.

Kaavojen korostus

Kun viittaat kaavassa muihin soluihin, kyseiset solut korostetaan toisistaan poikkeavilla väreillä. Tämä helpottaa kaavan muodostamista. Kun klikkaat viimeistellyn kaavan sisältävää solua, kyseiset solut näkyvät korostettuina.

Kaavapalkin koon muuttaminen

Voit suurentaa ja pienentää kaavapalkkia klikkaamalla sen alareunaa ja vetämällä sitä ylös tai alas.

Huom. Voit muuttaa kokoa myös pikanäppäinten avulla. Klikkaa kaavapalkkia ja sitten

• PC: Ctrl + ylös ja Ctrl + alas
  • Mac: Ctrl + Optio + ylös ja Ctrl + Optio + alas
Funktiot, jotka eivät toimi
Jotkin muiden laskentataulukko-ohjelmien funktiot eivät toimi Sheetsissä.
Tyyppi Kuvaus
CALL

Kutsuu dynaamisten linkkien kirjaston tai koodiresurssin Sheets ei käytä tätä funktiota, koska tämä resurssi ei välttämättä ole käytettävissä kaikilla laitteilla.

Vinkki: Voit sen sijaan käyttää makroja tai Apps-skriptiä.

KUUTIO-funktiot (KUUTIOKPIJÄSEN, KUUTIONJÄSEN, KUUTIONJÄSENENOMINAISUUS)

Sallii Excelin KUUTIO-datamallin käytön.

Vinkki: Jos haluat käyttää vastaavia KUUTIO-funktioita, voit käyttää Dataliittimet-ominaisuutta.

KUVAUS

Palauttaa Sheets-dokumenttitiedoston tiedot, kuten sen tiedostopolun.

Huom. Koska yhteiskäyttö verkossa on Sheetsin keskeinen ominaisuus, kaikki käyttäjät eivät välttämättä voi käyttää tai osaa tulkita monia tämän menetelmän palauttamia tietoja.

REGISTER.ID

Noutaa rekisteritunnuksen Windowsista.

Huom. Tätä funktiota ei tueta, koska Sheetsiä ei ole linkitetty mihinkään yksittäiseen käyttöjärjestelmään.

RTD

Noutaa datan Component Object Model (COM) ‑automaatiopalvelimelta.

Vinkki: Koska kaikki käyttäjät eivät voi päästä COM-palvelimelle, voit käyttää makroja tai Apps-skriptiä.

VERKKOPALVELU

Täydellinen toiminta edellyttää Windows-käyttöjärjestelmää.

Huom. Tätä funktiota ei tueta, koska Sheetsiä ei ole linkitetty mihinkään yksittäiseen käyttöjärjestelmään.

true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.