Spridningsdiagram

Spridningsdiagram visar numeriska koordinater längs de horisontella (X) och vertikala (Y) axlarna. Använd ett spridningsdiagram när du vill ta reda på hur mycket en variabel påverkas av en annan. Ange exempelvis lön för anställda och antal års erfarenhet.

Läs om hur du lägger till och redigerar ett diagram.

Spridningsdiagram

Så här formaterar du din data

• Första kolumnen: Ange värden för X-axeln.
  • Första raden (valfritt): Ange ett kategorinamn på den första raden av varje kolumn. Inlägg på första raden visas som etiketter i historiken.
  • Andra kolumner: Ange Y-värden. Varje kolumn med Y-värden visas som en serie punkter i diagrammet.
  • Andra rader: Varje rad är en punkt i diagrammet.

Tips!

• Lägg till en trendlinje om du vill hitta mönster i din data.
  • Ju närmare datapunkterna är att skapa en rät linje, desto starkare blir sambandet mellan de två variablerna.

Exempel

Glassförsäljning och temperatur
Temperatur (i Fahrenheit) Glassförsäljning
54 125 USD
58 175 USD
59 325 USD
62 275 USD
64 425 USD
65 400 USD
67 450 USD
72 425 USD
73 450 USD
75 525 USD
77 550 USD
80 625 USD
Spridningsdiagram som visar glassförsäljning och temperaturer

Kopiera

Intäkter och utgifter
Månad Utgifter Intäkt
januari 90 000 USD 110 000 USD
februari 120 000 USD 115 000 USD
mars 100 000 USD 117 000 USD
april 110 000 USD 130 000 USD
maj 125 000 USD 127 000 USD
juni 60 000 USD 80 000 USD
juli 50 000 USD 87 000 USD
augusti 70 000 USD 95 000 USD
september 100 000 USD 110 000 USD
oktober 120 000 USD 133 000 USD
november 145 000 USD 150 000 USD
december 90 000 USD 120 000 USD
Spridningsdiagram som visar intäkter och kostnader

Kopiera

Andra typer av spridningsdiagram

Bubbeldiagram

Använd ett bubbeldiagram för att visa data med tre dimensioner. Precis som ett spridningsdiagram är de första två dimensionerna den horisontella (X) och vertikala (Y) axeln. Den tredje dimensionen är storleken på bubblan.

Läs om hur du lägger till och redigerar ett diagram.

Bubbeldiagram

Så här formaterar du din data

• Kolumn 1: Ange en etikett. Etiketten visas i bubblan.
  • Kolumn 2: Ange värden för X-axeln.
  • Kolumn 3: Ange värden för Y-axeln. Varje kolumn med Y-värden visas som en serie punkter på diagrammet.
  • Kolumn 4: Ange namnet på dataserien. Alla dataserier har olika färger. Namnet visas i förklaringen.
  • Kolumn 5: Ange ett tal för bubblans storlek.
  • Rader: Varje rad representerar en bubbla i diagrammet.

Exempel

Distriktsregistrering

Skola Antal elever Antagning Skoltyp Storlek
Summerville Prep 400 95 Låg- och mellanstadium 9
Sunset Academy 750 75 Låg- och mellanstadium 8
Eastwood Middle School 250 40 Högstadium 10
Greenlands High School 400 65 Gymnasium 7
West Shores High School 500 30 Gymnasium 6
Bubbeldiagram som visar elevregistrering i distriktets skolor

Kopiera

Anpassa ett spridningsdiagram

1. På datorn öppnar du ett kalkylark i Google Kalkylark.
  2. Dubbelklicka på diagrammet du vill ändra.
  3. Klicka på Anpassa till höger.
  4. Välj ett alternativ:
    • Diagramformat: Ändra hur diagrammet ser ut.
    • Diagram- och axeltitlar: Redigera eller formatera titeltexten.
    • Serie: Ändra punktfärger, axelplats eller lägg till felstaplar, dataetiketter eller trendlinje.
    • Förklaring: Ändra förklaringens position och text.
    • Horisontell axel: Redigera eller formatera axeltext eller ändra axelordningen.
    • Vertikal axel: Redigera eller formatera axeltext, ange minsta eller högsta värde eller loggskala.
    • Rutnätslinjer: Lägg till och redigera rutnät.
    • Bubbla: Ändra hur bubblan ser ut för bubbeldiagram.