Funktionen XELLER (XOR)

Funktionen XELLER returnerar SANT om ett udda antal av de angivna argumenten är logiskt sanna. I andra fall returneras FALSKT.

XELLER-formelns delar

XELLER(logiskt_uttryck1; [logiskt_uttryck2; …])

Del Beskrivning Kommentarer
logiskt_uttryck1 Ett uttryck eller en referens till en cell som innehåller ett uttryck som representerar ett logiskt värde, dvs TRUE eller FALSE eller ett uttryck som går att tvinga till ett logiskt värde.
logiskt_uttryck2 Fler uttryck eller cellreferenser som motsvarar logiska värden. Ett andra logiskt uttryck och eventuella ytterligare uttryck är valfria.

Exempelformler

XELLER(SANT;FALSKT;SANT)

XELLER(A2 = SANT; A3 = FALSKT)

XELLER(A1:A10;B1:B10)

XELLER(0;1;2;3)

Kommentarer

• Talet 0 är logiskt falskt. Alla andra tal (inklusive negativa tal) är logiskt sanna.
  • XELLER-funktionen accepterar både logiska värde- och intervallparametrar.
  • Returnerar SANT om ett udda antal argument har värdet SANT.

Exempel

A B
1 Resultat Formel
2 SANT =XOR(TRUE())
3 FALSKT =XOR(FALSE())
4 FALSKT =XOR(0)
5 SANT =XOR(1)
6 SANT =XOR(-3)

A B C D
9 logiskt_uttryck1 logiskt_uttryck2 Resultat Formel
10 SANT FALSKT SANT =XOR(A10;B10)
11 FALSKT FALSKT FALSKT =XOR(A11;B11)
12 SANT SANT FALSKT =XOR(A12;B12)
13 0 1 SANT =XOR(A13;B13)
14 1 5 FALSKT =XOR(A14;B14)

A B
17 Resultat Formel
18 FALSKT =XOR(A12;B13)
19 FALSKT =XOR(B11;B12;B13)
20 SANT =XOR(B11;B14)

Relaterade funktioner

• ELLER: Funktionen ELLER returnerar sant om ett av de tillhandahållna argumenten är logiskt sant och falskt om alla de tillhandahållna argumenten är logiskt falska.
  • OCH: Funktionen OCH returnerar sant om alla tillhandahållna argument är logiskt sanna och falskt om ett av de tillhandahållna argumenten är logiskt falska.

true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.