Functie GAUSS

De functie GAUSS retourneert de kans dat een willekeurige variabele, afkomstig uit een normale verdeling, zich tussen het gemiddelde en z standaarddeviaties boven (of onder) het gemiddelde bevindt. Een normale verdeling wordt ook vaak een gaussverdeling genoemd. De naam van deze functie is hieraan ontleend.

Onderdelen van de functie GAUSS

GAUSS(z)

Onderdeel Beschrijving Opmerkingen
z Het aantal standaarddeviaties van het gemiddelde.
  • De parameter z geeft aan hoe ver van het gemiddelde een willekeurige variabele kan vallen.
  • Een normale verdeling wordt gekenmerkt door een gemiddelde (μ) en een standaarddeviatie (z * σ).

Voorbeeldformules

GAUSS(1)

GAUSS(B2)

Opmerkingen

• Als voor z een negatieve waarde wordt gebruikt, retourneert GAUSS(z) een negatief getal.
  • Als voor z een waarde in een andere cel wordt gebruikt (bijvoorbeeld 'GAUSS(B2)'), retourneert GAUSS het getal 0 als de cel geen gegevens bevat.
  • Als GAUSS(z) wordt aangeroepen, staat dit gelijk aan het stellen van de vraag: 'Wat is de kans dat een willekeurig getal zich tussen μ en de standaarddeviatie z * σ bevindt?'

Voorbeelden

A B C
1 Functie Resultaat Opmerking
2 =GAUSS(1) 0,3413447461 De kans dat een variabele tussen het gemiddelde en 1 standaarddeviatie boven het gemiddelde valt.
3 =GAUSS(-1) -0,3413447461 De kans dat een variabele tussen het gemiddelde en 1 standaarddeviatie onder het gemiddelde valt. Het resultaat is een negatieve waarde.
4 =2*GAUSS(1) 0,6826894921 De kans dat een variabele binnen 1 standaarddeviatie van het gemiddelde valt.

Verwante functie

NORM.VERD: Retourneert de waarde van de normale verdelingsfunctie (of cumulatieve normale verdelingsfunctie) voor een waarde, gemiddelde en standaarddeviatie.

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.