Dia's met ondertiteling presenteren

Je kunt tijdens een diapresentatie de automatische ondertiteling inschakelen om de woorden van de spreker in realtime onderaan het scherm weer te geven.

Deze functie is alleen beschikbaar in het Amerikaans-Engels en als je Chrome op een computer gebruikt.

Stap 1: Stel de microfoon in

Als je ondertiteling wilt gebruiken met Google Presentaties, moet de microfoon van de computer zijn ingeschakeld en correct werken.

Omdat er zoveel verschillende apparaten en microfoons zijn, kun je het beste de handleiding van je computer raadplegen voor instructies. De microfooninstellingen staan meestal in de Systeemvoorkeuren op een Mac of in het Configuratiescherm op een pc.

Google Presentaties gebruikt de microfoon van de computer of een externe microfoon die aan de computer is gekoppeld (zoals een handheld microfoon).

Stap 2: Presenteer met ondertiteling

1. Controleer of je een werkende internetverbinding hebt.
  2. Open op de computer een presentatie in Google Presentaties.
  3. Klik op Presenteren of druk op de sneltoets voor je browser om te beginnen met presenteren:
    • Chrome OS: Ctrl + Search + 5
    • Windows: Ctrl + F5
    • Mac: ⌘ + Shift + Enter
  4. Schakel de ondertiteling in door op CC te klikken of op de sneltoets voor je browser te drukken:
    • Chrome OS of Windows: Ctrl + Shift + c
    • Mac: ⌘ + Shift + c
  5. Begin te praten. Je ziet nu de ondertiteling onderaan het scherm verschijnen (zonder leestekens).
  6. Schakel de ondertiteling weer uit door op CC te klikken of op de sneltoets voor je browser te drukken:
    • Chrome OS of Windows: Ctrl + Shift + c
    • Mac: ⌘ + Shift + c

Opmerking: De ondertitels worden niet opgeslagen.

Tips voor het gebruik van ondertiteling

• Als je dia's presenteert via software voor videomeetings (zoals Hangouts Meet), wordt de ondertiteling weergegeven op het gedeelde scherm. Leg je publiek van tevoren uit dat de ondertiteling van Google Presentaties is (dus niet van de software voor videomeetings) en dat alleen de stem van de spreker wordt ondertiteld.
  • Sommige mensen vinden ondertitels storend, dus misschien kun je het publiek laten bepalen of de ondertiteling wel of niet moet worden ingeschakeld.
  • De ondertiteling en de microfoon worden automatisch uitgeschakeld als er gedurende een half uur geen activiteit op de computer is.

Problemen met ondertiteling oplossen

Als de ondertiteling niet werkt, probeer het probleem dan aan de hand van deze tips op te lossen:

• Demp het achtergrondgeluid zoveel mogelijk of ga naar een kamer waar het stiller is.
  • Controleer de microfooninstellingen in de systeemvoorkeuren van de computer.
  • Sluit een externe microfoon aan (als je dat nog niet hebt gedaan).
  • Controleer of de microfoon is aangesloten en niet door een andere app wordt gebruikt.
  • Pas het ingangsvolume van de microfoon aan.
  • Start de computer opnieuw op.
  • Maak het cachegeheugen van de browser leeg.

Opmerking: De tekst van de ondertiteling wordt mogelijk gemaakt door machine learning en is afhankelijk van de audio-invoer van de spreker, zoals het accent, de stembuiging en de intonatie. Modellen voor taalbegrip gebruiken miljarden veelvoorkomende woordgroepen en zinnen om gesproken woorden automatisch in tekst om te zetten. Om die reden kan de tekst bepaalde vooroordelen weerspiegelen en worden de woorden van de spreker niet altijd volledig en nauwkeurig in tekst omgezet. Google doet er alles aan om producten te maken die voor iedereen goed werken en voert actief onderzoek uit naar onbedoelde vooroordelen, strategieën om deze tegen te gaan en manieren om de kwaliteit te verbeteren.