Dia's met ondertiteling presenteren

Je kunt tijdens een diapresentatie automatische ondertiteling inschakelen om de woorden van de spreker in realtime weer te geven.

Aanbevolen browser en schermlezers

Editors van Documenten raadt Chrome en het volgende aan:

• NVDA of JAWS voor Windows
  • ChromeVox voor ChromeOS
  • VoiceOver voor MacOS

Stap 1: Stel de microfoon in

Als je ondertiteling wilt gebruiken met Google Presentaties, moet de microfoon van de computer zijn ingeschakeld en correct werken.

Omdat er zo veel verschillende apparaten en microfoons zijn, raden we je aan in de handleiding van je computer te kijken voor instructies. De microfooninstellingen vind je op een Mac meestal in de Systeemvoorkeuren en op een pc in het Configuratiescherm.

Google Presentaties gebruikt de microfoon van de computer of een externe microfoon die aan de computer is gekoppeld.

Stap 2: Presenteer met ondertiteling

1. Maak verbinding met internet.
  2. Open je presentatie in Google Presentaties.
  3. Klik op Presenteren of druk op de sneltoets voor je browser om te beginnen met presenteren:
    • Chrome OS: Ctrl + Search + 5
    • Windows: Ctrl + F5
    • Mac: ⌘ + Shift + Enter
  4. Klik linksonder op het scherm Presenteren op Meer opties Meeren dan Voorkeuren voor ondertiteling en dan Ondertiteling in-/uitschakelen of druk op de sneltoets voor je browser:
    • Chrome OS of Windows: Ctrl + Shift + c
    • Mac: ⌘ + Shift + c
  5. Begin te praten. Je ziet nu de ondertiteling onderaan het scherm verschijnen (zonder leestekens).
  6. Klik naast Cc op het dropdownmenu Pijl-omlaag om de tekstpositie of -grootte te wijzigen.
  7. Zet de ondertiteling weer uit door op Cc te klikken of op de sneltoets voor je browser te drukken:
    • Chrome OS of Windows: Ctrl + Shift + c
    • Mac: ⌘ + Shift + c

Tip: De ondertitels worden niet opgeslagen.

Tips voor het gebruik van ondertiteling

• Als je dia's presenteert via software voor videoconferencecalls (zoals Google Meet), wordt de ondertiteling weergegeven op het gedeelde scherm. Leg je publiek van tevoren uit dat de ondertiteling van Google Presentaties is (dus niet van de software voor videoconferencecalls) en dat alleen de stem van de spreker wordt ondertiteld.
  • Sommige mensen vinden ondertitels storend, dus misschien kun je het publiek laten bepalen of de ondertiteling wel of niet moet worden ingeschakeld.
  • De ondertiteling en de microfoon worden automatisch uitgeschakeld als er gedurende een half uur geen activiteit op de computer is.

Problemen met ondertiteling oplossen

Als de ondertiteling niet werkt, kun je aan de hand van deze tips proberen het probleem op te lossen:

• Demp het achtergrondgeluid of ga naar een kamer waar het stiller is.
  • Controleer de microfooninstellingen in de systeem- en browservoorkeuren.
  • Sluit een externe microfoon aan.
  • Controleer of de microfoon is aangesloten en niet door een andere app wordt gebruikt.
  • Pas het ingangsvolume van de microfoon aan.
  • Start de computer opnieuw op.
  • Maak het cachegeheugen van de browser leeg.

Tip: De tekst van de ondertiteling wordt mogelijk gemaakt door machine learning. Het resultaat is afhankelijk van de audio-invoer van de spreker, zoals het accent, de stembuiging en intonatie. Modellen voor taalbegrip gebruiken miljarden veelvoorkomende woordgroepen en zinnen om gesproken woorden automatisch in tekst om te zetten, en kunnen daarom ook bepaalde vooroordelen weerspiegelen. Hierdoor worden de woorden van de spreker niet altijd volledig en nauwkeurig in tekst omgezet. Google doet er alles aan om producten te maken die voor iedereen goed werken en voert actief onderzoek uit naar onbedoelde vooroordelen, strategieën om deze tegen te gaan en manieren om de kwaliteit te verbeteren.

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.