Assen van een diagram bewerken

Wilt u geavanceerde Google Workspace-functies voor uw bedrijf?

Probeer Google Workspace vandaag nog.

Een tweede Y-as toevoegen

Je kunt een tweede Y-as toevoegen aan een lijn-, vlak- of kolomdiagram.

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Dubbelklik op het diagram dat je wilt wijzigen.
  3. Klik aan de rechterkant op Aanpassen.
  4. Klik op Reeks.
  5. Optioneel: kies naast 'Toepassen op' de gegevensreeks die je op de rechteras wilt weergeven.
  6. Kies Rechteras onder 'As'.
  7. Pas de as eventueel aan. Klik hiervoor op Verticale rechteras en breng vervolgens je wijzigingen aan.

Tip: Je kunt geen tweede X-as toevoegen, maar je kunt wel sets reeksen toevoegen.

Rijen en kolommen in een diagram verwisselen

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Dubbelklik op het diagram dat je wilt wijzigen.
  3. Klik aan de rechterkant op Instellen.
  4. Klik op Rijen/kolommen verwisselen.

De assen aanpassen

De verticale as bewerken

Je kunt de labels opmaken, minimale of maximale waarden instellen en de schaal wijzigen.

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Dubbelklik op het diagram dat je wilt wijzigen.
  3. Klik aan de rechterkant op Aanpassen.
  4. Klik op Verticale as.
  5. Breng de gewenste wijzigingen aan.

Tip: Als je de verticale aslijn wilt verbergen, vink je het selectievakje naast 'Aslijn weergeven' uit.

Kiezen welke gegevens op de horizontale as worden weergegeven
  1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Selecteer de cellen die je wilt opnemen in het diagram.
  3. Klik op Invoegen en dan Diagram.
  4. Klik aan de rechterkant op Instellen.
  5. Klik in het vak naast 'X-as' op Meer Meer en dan Bewerken.
  6. Selecteer de cellen die je op de horizontale as wilt weergeven.
  7. Klik op OK.
De horizontale as bewerken

Je kunt de labels opmaken of de volgorde op de as omkeren.

Tip: Als het diagram tijdreeksen of numerieke gegevens bevat, kun je ook de minimale en maximale waarden wijzigen.

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Dubbelklik op het diagram dat je wilt wijzigen.
  3. Klik aan de rechterkant op Aanpassen.
  4. Klik op Horizontale as.
  5. Breng de gewenste wijzigingen aan.

Gegevens op horizontale as groeperen

Als je meer informatie wilt weergeven, kun je groepen kolommen op de horizontale as labelen.

1. Open een spreadsheet in Google Spreadsheets op je computer.
  2. Zorg ervoor dat de gegevens meer dan één X-askolom bevatten. Bijvoorbeeld: Jaar, Kwartaal en Maand.
  3. Dubbelklik op het diagram dat je wilt wijzigen.
  4. Klik aan de rechterkant op Instellen.
  5. Klik naast 'Groeperen' op Toevoegen.
  6. Kies de gewenste groep.
  7. Klik nogmaals op Toevoegen om meer groepen toe te voegen.

Sets reeksen toevoegen (domeinsets)

Als je sets met gegevens naast elkaar wilt weergeven, kun je X-askolommen toevoegen aan je spreadsheet en diagram. Voor staafdiagrammen kun je ook Y-askolommen toevoegen.

1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Dubbelklik op het diagram dat je wilt wijzigen.
  3. Klik aan de rechterkant op Instellen.
  4. Klik onderaan op Set assen en reeksen toevoegen.
  5. Kies je X-as en reeks.
Klik nogmaals op Set assen en reeksen toevoegen om meer sets reeksen toe te voegen.

Titels en maatstreepjes wijzigen

Astitels toevoegen en bewerken
  1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Dubbelklik op het diagram dat je wilt wijzigen.
  3. Klik aan de rechterkant op Aanpassen.
  4. Klik op Diagram- en astitels.
  5. Kies naast Type de titel die je wilt wijzigen.
  6. Voer onder Titeltekst een titel in.
  7. Breng je wijzigingen aan in de titel en het lettertype.
Maatstreepjes toevoegen en bewerken
  1. Open op je computer een spreadsheet in Google Spreadsheets.
  2. Dubbelklik op het diagram dat je wilt wijzigen.
  3. Klik aan de rechterkant op Aanpassen.
  4. Vink onder 'Rasterlijnen en maatstreepjes' het selectievakje naast 'Primaire maatstreepjes' aan.
  • Optioneel: Je kunt het selectievakje naast 'Secundaire maatstreepjes' aanvinken om kleinere maatstreepjes weer te geven tussen de grotere maatstreepjes.

Tip: Als je je as wilt aanpassen, kun je de afstand tussen de maatstreepjes, de lijndikte en de kleur wijzigen.

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.