Functie BASIS (BASE)

De functie BASIS zet een decimaal getal om in een tekstweergave in een andere basis. Bijvoorbeeld grondtal 2 voor binair.

Onderdelen van de functie BASIS

BASIS(waarde; grondtal; [min_lengte])

Onderdeel Beschrijving Opmerkingen
waarde Het getal dat wordt geconverteerd naar een grondtal.
  • De waarde moet een geheel getal zijn dat groter dan of gelijk is aan nul.
grondtal Het grondtal (of de radix) waarnaar het waardegetal wordt geconverteerd.
  • Het grondtal moet een geheel getal tussen 2 en 36 zijn.
min_lengte (Optioneel) De minimum lengte van de tekst die wordt geretourneerd.
  • Als de waarde van de minimum lengte groter is dan het aantal significante cijfers in het resultaat, wordt het resultaat aangevuld met voorloopnullen tot het aantal overeenkomt met de significante_cijfers.

Voorbeeldformules

BASIS(255; 16)

BASIS(A2; 2)

BASIS(4095; 16; 6)

Opmerkingen

• Numerieke argumentwaarden die geen geheel getal zijn, worden afgekapt op een geheel getal.
  • Het resultaat van de functie BASIS kan een niet-decimaal grondtal zijn. Houd hier rekening mee in berekeningen waarin het resultaat van de functie wordt gebruikt. Resultaten worden namelijk stilzwijgend geconverteerd door Google Spreadsheets. Als cel A2 bijvoorbeeld 1111 bevat (het binaire equivalent van de decimale waarde 31) en cel B2 een formule bevat zoals '= A2 + 9', is het resultaat 11120 (wat onjuist is in een binaire berekening).

Voorbeelden

In dit voorbeeld wordt het decimale getal 255 geconverteerd naar grondtal 16 (hexadecimaal):

A B
1 Formule Resultaat
2 =BASIS(255; 16) FF

In dit voorbeeld wordt het getal in cel A2 (decimale waarde 21) geconverteerd naar het opgegeven grondtal in cel B2 (binair):

A B C D
1 Getal Grondtal Formule Resultaat
2 21 2 =BASIS(A2; B2) 10101

In dit voorbeeld wordt het decimale getal 4095 geconverteerd naar grondtal 16 (hexadecimaal) met een minimale lengte van 6 tekens:

A B
1 Formule Resultaat
2 =BASIS(4095; 16; 6) 000FFF

Verwante functies

• DECIMAAL: De functie DECIMAAL converteert de tekstweergave van een getal met een ander grondtal naar grondtal 10 (decimaal).
  • BIN.N.DEC:  Converteert een binair getal met teken naar een decimale notatie.
  • BIN.N.HEX: Converteert een binair getal met teken naar een hexadecimale notatie met teken.
  • BIN.N.OCT: Converteert een binair getal met teken naar een octale notatie met teken.
  • OCT.N.BIN: Converteert een octaal getal met teken naar een binaire notatie met teken.
  • OCT.N.DEC: Converteert een octaal getal met teken naar een decimale notatie.
  • OCT.N.HEX: Converteert een decimaal getal met teken naar een hexadecimale notatie met teken.
  • DEC.N.BIN: Converteert een decimaal getal naar de binaire notatie met teken.
  • DEC.N.OCT: Converteert een decimaal getal naar de octale notatie met teken.
  • DEC.N.HEX: Converteert een decimaal getal naar de hexadecimale notatie met teken.
  • HEX.N.BIN: Converteert een hexadecimaal getal met teken naar een binaire notatie met teken.
  • HEX.N.DEC: Converteert een hexadecimaal getal met teken naar een decimale notatie.
  • HEX.N.OCT: Converteert een hexadecimaal getal met teken naar een octale notatie met teken.
true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.