Funksjonen AVERAGE.WEIGHTED

Funksjonen AVERAGE.WEIGHTED finner det vektede gjennomsnittet av et sett med verdier, gitt verdiene og de tilsvarende vektene.

Delene i funksjonen AVERAGE.WEIGHTED

AVERAGE.WEIGHTED(verdier; vekter; [ytterligere_verdier]; [ytterligere_vekter])

Del Beskrivelse Merknader
verdier Verdiene det skal beregnes gjennomsnittet av.
  • Kan referere til et celleområde eller inneholde selve verdiene.
vekter Den tilhørende listen over vekter som skal brukes.
  • Kan referere til et celleområde eller inneholde selve vektene.
  • Vektene kan ikke være negative, men de kan være null.
  • Minst én av vektene må være positiv.
  • Hvis du bruker et celleområde, må det inneholde samme antall rader og kolonner som verdiområdet.
[ytterligere_verdier] Ytterligere verdier det skal beregnes gjennomsnittet av.
  • Ytterligere verdier er valgfrie.
[ytterligere_vekter] Ytterligere vekter som skal brukes.
  • Ytterligere vekter er valgfrie, men for hver ytterligere_verdi må det være akkurat én ytterligere_vekt.

Eksempelformler

AVERAGE.WEIGHTED(10; 1; 20; 3)

AVERAGE.WEIGHTED(A1:A2; B1:B2)

AVERAGE.WEIGHTED(A1:A2; B1:B2; C1; C2)

Eksempler

Dette eksemplet viser de vektede gjennomsnittene av forskjellige tall og vekter:

A B C D
1 2 1 Formel Resultat
2 4 3 =AVERAGE.WEIGHTED(A1:A2; B1:B2) 3,5
3 8 6 =AVERAGE.WEIGHTED(2; 10; 4; 15) 3,2
4     =AVERAGE.WEIGHTED(A1:A2; B1:B2; C1; C2) 6,2

Dette eksempelet på et vektet gjennomsnitt beregner karakteren til en skoleelev:

A B C
1 Element Karakter Prosentandel av sluttkarakteren
2 Lekser 95 25 %
3 Deltakelse 90 10 %
4 Tentamen 85 15 %
5 Prosjekter 88 20 %
6 Avsluttende eksamen 82 30 %
7   Formel Resultat
8 Sluttkarakter =AVERAGE.WEIGHTED(B2:B6; C2:C6) 87,7

Beslektede funksjoner

• SUMMERPRODUKT (SUMPRODUCT): Funksjonen SUMMERPRODUKT beregner summen av produktene av tilsvarende oppføringer i to like store matriser eller områder.
  • GJENNOMSNITT (AVERAGE): Funksjonen GJENNOMSNITT returnerer den numeriske gjennomsnittsverdien i et datasett. Tekst blir ignorert.
true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.