Functie AVERAGE.WEIGHTED

The AVERAGE.WEIGHTED function finds the weighted average of a set of values, given the values and the corresponding weights.

Onderdelen van de functie AVERAGE.WEIGHTED

AVERAGE.WEIGHTED(waarden; gewichten; [aanvullende waarden]; [aanvullende gewichten])

Onderdeel Beschrijving Opmerkingen
waarden De waarden waarvan het gemiddelde wordt berekend.
  • Kan verwijzen naar een celbereik, of kan zelf de waarden bevatten.
gewichten De bijbehorende lijst met gewichten die worden toegepast.
  • Kan verwijzen naar een celbereik, of kan zelf de gewichten bevatten.
  • Gewichten kunnen niet negatief zijn, maar ze kunnen wel nul zijn.
  • Ten minste één van de gewichten moet positief zijn.
  • Als je een celbereik gebruikt, moet dat bereik hetzelfde aantal rijen en kolommen als het waardenbereik hebben.
[aanvullende_waarden] Aanvullende waarden waarvan het gemiddelde wordt berekend.
  • Aanvullende waarden zijn optioneel.
[aanvullende_gewichten] Aanvullende gewichten die worden toegepast.
  • Aanvullende gewichten zijn optioneel, maar elke aanvullende_waarde moet worden gevolgd door exact één aanvullend_gewicht.

Voorbeeldformules

AVERAGE.WEIGHTED(10; 1; 20; 3)

AVERAGE.WEIGHTED(A1:A2; B1:B2)

AVERAGE.WEIGHTED(A1:A2; B1:B2; C1; C2)

Voorbeelden

Dit voorbeeld geeft de gewogen gemiddelden van verschillende getallen en gewichten weer:

A B C D
1 2 1 Formule Resultaat
2 4 3 =AVERAGE.WEIGHTED(A1:A2; B1:B2) 3,5
3 8 6 =AVERAGE.WEIGHTED(2; 10; 4; 15) 3,2
4     =AVERAGE.WEIGHTED(A1:A2; B1:B2; C1; C2) 6,2

In dit voorbeeld van een gewogen gemiddelde wordt iemands cijfer op een schoolvak berekend:

A B C
1 Item Cijfer Percentage van eindcijfer
2 Huiswerk 95 25%
3 Deelname 90 10%
4 Deelexamen 85 15%
5 Projecten 88 20%
6 Eindexamen 82 30%
7   Formule Resultaat
8 Eindcijfer =AVERAGE.WEIGHTED(B2:B6; C2:C6) 87,7

Verwante functies

• SOMPRODUCT: Berekent de som van de producten van de overeenkomende elementen in twee even grote matrices of bereiken.
  • GEMIDDELDE: Retourneert de numerieke gemiddelde waarde in een gegevensset, waarbij tekst wordt genegeerd.
true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.