Conditionele opmaakregels gebruiken in Google Spreadsheets

Een conditionele opmaakregel maken

1. Open een spreadsheet in de Google Spreadsheets-app op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Selecteer het bereik dat je wilt opmaken.
  3. Tik op Opmaak Opmaak en dan Conditionele opmaak. Er wordt een venster geopend.
  4. Stel de voorwaarden voor je regel in. Als de cel of het bereik al een regel bevat en je nog een regel wilt toevoegen, tik je eerst op TOEVOEGEN
    • Eén kleur: Kies onder 'Cellen opmaken als' de voorwaarde die de regel moet activeren. Kies onder Opmaakstijl hoe de cel er moet uitzien wanneer aan de voorwaarden wordt voldaan. Wil je je eigen opmaakstijl maken, tik dan onder Aangepast op Toevoegen Plus.
    • Kleurenschaal: selecteer onder Opmaakstijl de gewenste kleurenschaal. Je kunt een waarde voor het minimale punt, het maximale punt en het middelpunt instellen. Als je geen waarde instelt, wordt de kleurenschaal automatisch aangepast op basis van je gegevens.
  5. Tik op OPSLAAN.
Voorbeeld

Een docent wil testscores met kleur markeren om in één oogopslag te zien welke leerlingen een score van minder dan 80% hebben behaald.

1. Open een spreadsheet in de Google Spreadsheets-app op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Selecteer de testscores.
  3. Tik op Opmaak Opmaak en dan Conditionele opmaak.
  4. Tik onder 'Cellen opmaken als' op Kleiner dan. Als er al een regel is, tik je op de regel of op TOEVOEGEN en dan Kleiner dan.
  5. Tik op Waarde of formule en geef het getal 0,8 op.
  6. Tik op het rode vakje om een rode kleur te kiezen.
  7. Tik op OPSLAAN. De lage scores worden nu gemarkeerd met rood.
Je regels voor conditionele opmaak bekijken
  1. Open een spreadsheet in de Google Spreadsheets-app op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Opmaak Opmaak en dan Conditionele opmaak.
  3. Kies bovenaan de gewenste optie:
    • Geselecteerd bereik: hier zie je de regels die samenvallen met het geselecteerde bereik.
    • Alle: hier zie je alle regels die van toepassing zijn op het blad.
  4. Tik op Gereed Gereed om terug te keren naar de spreadsheet.

Geavanceerde conditionele opmaak gebruiken

Aangepaste formules met conditionele opmaak gebruiken

Je kunt aangepaste formules gebruiken om opmaak op één of meer cellen toe te passen op basis van de content van andere cellen.

1. Open een spreadsheet in de Google Spreadsheets-app op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Selecteer de cellen die je wilt opmaken.
  3. Tik op Opmaak Opmaak en dan Conditionele opmaak.
  4. Tik onder het dropdownmenu 'Cellen opmaken als' op de optie Aangepaste formule. Als er al een regel is, tik je op de regel of op TOEVOEGEN en dan Aangepaste formule
  5. Tik op 'Waarde of formule' en voeg de formule en regels toe.
  6. Tik op OPSLAAN.

Opmerking: Formules kunnen alleen naar hetzelfde blad verwijzen als je de standaardnotatie (='bladnaam'!cel) gebruikt. Wil je in de formule naar een ander blad verwijzen, gebruik dan de functie INDIRECT.

Voorbeeld 1

Markeren wanneer je gegevens meer dan één exemplaar van dezelfde waarde bevatten:

1. Open een spreadsheet in de Google Spreadsheets-app op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Selecteer het bereik dat je wilt opmaken. Bijvoorbeeld de cellen A1 tot en met A100.
  3. Tik op Opmaak Opmaak en dan Conditionele opmaak.
  4. Tik onder het dropdownmenu 'Cellen opmaken als' op de optie Aangepaste formule.Als er al een regel is, tik je op de regel of op TOEVOEGEN en dan Aangepaste formule
  5. Geef de regel voor de eerste rij op. In dit geval is dat =AANTAL.ALS($A$1:$A$100;A1)>1.
  6. Kies eventuele andere opmaakeigenschappen.
  7. Tik op OPSLAAN.

Voorbeeld 2

Een hele rij opmaken op basis van de waarde van een van de cellen in die rij:

1. Open een spreadsheet in de Google Spreadsheets-app op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Selecteer het bereik dat je wilt opmaken, bijvoorbeeld kolommen A:E.
  3. Tik op Opmaak Opmaak en dan Conditionele opmaak.
  4. Tik onder het dropdownmenu 'Cellen opmaken als' op de optie Aangepaste formule. Als er al een regel is, tik je op de regel of op TOEVOEGEN en dan Aangepaste formule
  5. Geef de regel voor de eerste rij op. Als je bijvoorbeeld de hele rij groen wilt maken wanneer kolom B de waarde 'Ja' bevat, dan schrijf je de formule =$B1="Ja".
  6. Kies eventuele andere opmaakeigenschappen.
  7. Tik op OPSLAAN.

Absolute versus relatieve verwijzingen

In veel gevallen moet je een dollarteken ($) voor de letters en cijfers in formules zetten, zodat de opmaak wordt toegepast op basis van absolute verwijzingen en niet op basis van relatieve verwijzingen.

Jokertekens gebruiken bij conditionele opmaak

Jokertekens zijn handig om waarden te vinden die overeenkomen met meerdere expressies. Je kunt jokertekens gebruiken voor de velden 'Tekst bevat' of 'Tekst bevat niet' en op basis daarvan opmaak toepassen.

• Gebruik een vraagteken (?) voor één willekeurig teken. Bevat je tekstregel bijvoorbeeld 'a?c', dan wordt opmaak toegepast op cellen met 'abc', maar niet op cellen met 'ac' of 'abbc'.
  • Gebruik een asterisk (*) voor nul (0) of meer tekens. Bevat je tekstregel bijvoorbeeld 'a*c', dan wordt opmaak toegepast op cellen met 'abc', 'ac' en 'abbc', maar niet op cellen met 'ab' of 'ca'.
  • Plaats een tilde (~) voor het jokerteken als je juist vraagtekens of sterretjes in een tekst wilt vinden. Zo kun je de jokertekens omzeilen. Bevat je tekstregel bijvoorbeeld 'a~?c', dan wordt opmaak toegepast op cellen met 'a?c', maar niet op cellen met 'abc' of 'a~?c'.

Opmerkingen:

• Je kunt een regel verwijderen door op Verwijderen Verwijderen en dan Gereed Gereed te tikken.
  • Regels worden in de weergegeven volgorde toegepast. De eerste regel die waar is, definieert de opmaak van de cel of het bereik. Wil je de volgorde veranderen, tik dan op Verplaatsen Verplaatsen en sleep de regels naar de gewenste positie.
  • Als je gegevens kopieert uit een cel of bereik waarop opmaakregels van toepassing zijn, dan worden deze regels toegepast wanneer je de gekopieerde gegevens plakt.
true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.