Ehdollisten muotoilusääntöjen käyttäminen Google Sheetsissä

Solut, rivit ja sarakkeet voidaan muotoilla muuttamaan tekstin tai taustan väriä tiettyjen ehtojen täyttyessä, esimerkiksi jos ne sisältävät tietyn sanan tai luvun.

1. Avaa laskentataulukko tietokoneella Google Sheetsissä.
  2. Valitse solut, joihin haluat käyttää muotoilusääntöjä.
  3. Klikkaa Muoto ja sitten Ehdollinen muotoilu. Työkalupalkki avautuu oikealle.
  4. Luo sääntö.
    • Yksi väri: Valitse Muotoile solut jos ‑kohdasta ehto, jonka haluat käynnistävän säännön. Valitse Muotoilun tyyli ‑kohdasta, miltä haluat solun näyttävän, kun ehdot täyttyvät.
    • Väriasteikko: Valitse Esikatselu-kohdasta väriasteikko. Valitse sitten vähimmäis- ja enimmäisarvo. Keskipistearvo on valinnainen. Voit valita arvon luokan klikkaamalla alanuolta Alanuoli.
  5. Valitse Valmis.
Esimerkki

Opettaja voi korostaa koetulokset nähdäkseen, ketkä oppilaista saivat alle 80 % vastauksista oikein.

1. Avaa laskentataulukko tietokoneella Google Sheetsissä.
  2. Valitse koetulokset.
  3. Klikkaa Muoto ja sitten Ehdollinen muotoilu.
  4. Valitse Muotoile solut jos ‑kohdasta Vähemmän kuin. Jos sääntö on jo määritetty, napauta sitä tai Lisää uusi sääntö ja sitten Vähemmän kuin.
  5. Valitse Arvo tai kaava ja kirjoita 0,8.
  6. Valitse punainen väri klikkaamalla Täyttö Täyttöväri.
  7. Valitse Valmis. Alhaiset pistemäärät korostetaan punaisella.

Edistyneen ehdollisen muotoilun käyttö

Omien kaavojen käyttö ehdollisen muotoilun yhteydessä

Voit käyttää omia kaavoja muotoilun lisäämiseen yhteen tai useaan soluun muiden solujen sisällön perusteella.

1. Avaa laskentataulukko tietokoneella Google Sheetsissä.
  2. Valitse muotoiltavat solut.
  3. Klikkaa Muoto ja sitten Ehdollinen muotoilu.
  4. Klikkaa avattavasta Muotoile solut jos ‑valikosta Oma kaava on. Jos sääntö on jo määritetty, klikkaa sitä tai Lisää uusi sääntö ja sitten Oma kaava on.
  5. Valitse Arvo tai kaava ja sitten lisää kaava ja säännöt.
  6. Valitse Valmis.

Huom. Kaavat voivat viitata ainoastaan samaan taulukkoon käyttäen vakiomerkintätapaa "(='taulukon nimi'!solu)." Voit viitata toiseen taulukkoon kaavassa käyttämällä INDIRECT-funktiota.

Esimerkki 1

Voit korostaa arvon useamman kuin yhden toistokerran datassa seuraavasti:

1. Avaa laskentataulukko tietokoneella Google Sheetsissä.
  2. Valitse muotoiltava soluväli, esimerkiksi solut A1–A100.
  3. Klikkaa Muoto ja sitten Ehdollinen muotoilu.
  4. Klikkaa avattavasta Muotoile solut jos ‑valikosta Oma kaava on. Jos sääntö on jo määritetty, klikkaa sitä tai Lisää uusi sääntö ja sitten Oma kaava on.
  5. Kirjoita sääntö ensimmäiselle riville. Tässä tapauksessa sääntö olisi "=LASKE.JOS($A$1:$A$100,A1)>1."
  6. Valitse muut muotoiluominaisuudet.
  7. Valitse Valmis.

Esimerkki 2

Voit käyttää yhtä rivin solun arvoa koko rivin muotoilun perusteena seuraavasti:

1. Avaa laskentataulukko tietokoneella Google Sheetsissä.
  2. Valitse muotoiltava soluväli, esimerkiksi sarakkeet A:E.
  3. Klikkaa Muoto ja sitten Ehdollinen muotoilu.
  4. Klikkaa avattavasta Muotoile solut jos ‑valikosta Oma kaava on. Jos sääntö on jo määritetty, klikkaa sitä tai Lisää uusi sääntö ja sitten Oma kaava on.
  5. Kirjoita sääntö ensimmäiselle riville. Jos esimerkiksi haluat muuttaa koko rivin vihreäksi, jos sarakkeen B arvo on Kyllä, kirjoita kaava "=$B1="Kyllä"."
  6. Valitse muut muotoiluominaisuudet.
  7. Valitse Valmis.

Absoluuttisten ja suhteellisten viittausten erot

Usein kaavojen kirjainten ja lukujen eteen täytyy lisätä dollarimerkki ($), jotta muotoilu lisätään käyttäen absoluuttisia viittauksia suhteellisten viittausten sijaan (A1–B1, A2–B2).

Jokerimerkkien käyttäminen ehdollisessa muotoilussa

Voit käyttää jokerimerkkejä vastaamaan useita lausekkeita. Jokerimerkkejä voidaan käyttää Teksti sisältää- ja Teksti ei sisällä ‑kentissä muotoilun aikana.

• Kysymysmerkki (?) vastaa mitä tahansa yksittäistä merkkiä. Esimerkiksi tekstisääntö, joka sisältää merkkijonon "a?c", muotoilee solut, joissa on "abc", mutta ei soluja, joissa on "ac" tai "abbc".
  • Nollaa (0) tai useampaa merkkiä vastaa tähti (*) . Esimerkiksi tekstisääntö, joka sisältää merkkijonon "a*c", muotoilee solut, joissa on "abc", "ac" ja "abbc", mutta ei soluja, joissa on "ab" tai "ca".
  • Kysymysmerkkiä tai tähteä tekstissä vastaa kyseinen merkki, jota edeltää aaltoviiva (~). Näin voit kiertää jokerimerkit. Esimerkiksi tekstisääntö, joka sisältää merkkijonon "a~?c", muotoilee solut, joissa on "a?c" mutta ei soluja, joissa on "abc" tai "a~?c".

Huomioitavaa

• Voit poistaa säännön viemällä osoittimen säännön päälle ja klikkaamalla Poista Poista.
  • Säännöt otetaan huomioon siinä järjestyksessä, jossa ne on lueteltu. Solun tai soluvälin muotoilun määrittää ensimmäinen tosi sääntö. Voit muuttaa sääntöjen järjestystä klikkaamalla ja vetämällä niitä.
  • Jos kopioit ja liität solusta, jossa on muotoilusääntöjä, näitä sääntöjä käytetään, kun liität kopioidun datan.