Taken automatiseren in Google Spreadsheets

Je kunt tijd besparen door herhalende taken te automatiseren met macro's.

Een macro maken

1. Open op je computer een spreadsheet op sheets.google.com.
  2. Klik bovenaan op Uitbreidingen en dan Macro's en dan Macro opnemen.
  3. Kies onderaan welk type celverwijzing de macro moet gebruiken:
    • Absolute verwijzingen gebruiken: De macro voert taken uit op de exacte cel die je opneemt. Als je bijvoorbeeld opneemt dat cel A1 vet wordt gemaakt, maakt de macro altijd alleen maar cel A1 vet, ongeacht de cel waarop je hebt geklikt.
    • Relatieve verwijzingen gebruiken: De macro voert taken uit op de cel die je selecteert en nabijgelegen cellen. Als je bijvoorbeeld opneemt dat de cellen A1 en B1 vet worden gemaakt, kan de macro later worden gebruikt om de cellen C1 en D1 vet te maken.
  4. Voltooi de taak die je wilt opnemen. Klik op Opslaan als je klaar bent.
  5. Geef de macro een naam, maak een aangepaste sneltoets en klik op Opslaan.
    • Opmerking: Wanneer je een macro in Google Spreadsheets opneemt, wordt er een Apps Script gemaakt. Klik bovenaan op Extra en dan Scripteditor om dit Apps Script te bewerken.

Je kunt een macro uitvoeren door te klikken op Uitbreidingen en dan Macro's en dan de gewenste macro.

Een macro bewerken

Je kunt de naam wijzigen, een sneltoets toevoegen, het script bewerken of een macro verwijderen.

1. Open op je computer een spreadsheet op sheets.google.com.
  2. Klik bovenaan op Uitbreidingen en dan Macro's en dan Macro's beheren.
  3. Breng de wijzigingen aan. Wil je een macro verwijderen of het script bewerken, klik dan naast de macro op Meer Meer
  4. Klik op Updaten.

Een macro plannen

Je kunt instellen dat je macro wordt uitgevoerd op basis van acties, agenda-updates, tijdsintervallen of een bepaalde tijd en datum.

1. Open op je computer een spreadsheet op sheets.google.com.
  2. Klik op Extra en dan Scripteditor.
  3. Klik bovenaan op Bewerken en dan Triggers voor huidige project.
  4. Klik rechtsonder op Trigger toevoegen en selecteer de gewenste opties.
  5. Klik op Opslaan.

Aangepaste functies importeren

Je kunt aangepaste functies importeren die zijn gemaakt met Google Apps Script.

1. Open op je computer een spreadsheet op sheets.google.com.
  2. Klik bovenaan op Uitbreidingen en dan Macro's en dan Macro importeren.
  3. Klik naast de functie die je wilt importeren op Functie toevoegen.
true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.