SWITCH

Testar ett uttryck mot en lista över fall och returnerar motsvarande värde för det första matchande fallet, med ett valfritt standardvärde om inget annat uppfylls.

Exempelanvändning

SWITCH(A1:A10, 0, ”Nej”, 1, ”Ja”, ”Övrigt”)

SWITCH(A3:A8, 4, ”Fyra”, 8, ”Åtta”)

Syntax

SWITCH(expression, case1, value1, [case2, value2, ...], [default])

• expression – giltiga värden.

• case1 – det första fallet som ska kontrolleras mot expression.

• value1 – motsvarande värde som ska returneras om case1 motsvarar expression.

• case2; value2; …VALFRITT ytterligare fall och värden om det första inte motsvarar uttrycket.

• defaultVALFRITT: ett valfritt värde, anges som den sista parametern, ska returneras om inga av fallen motsvarar uttrycket.

Se även

IFS:

Utvärderar flera villkor och returnerar ett värde som motsvarar det första villkoret som är sant.

IF: Returnerar ett värde om ett logiskt uttryck är TRUE och ett annat om det är FALSE.

Exempel 1

S B C
1 Data Resultat Formel
2 1 Ja =SWITCH(A2:A7,0,”Nej”,1,”Ja”, ”Övrigt”)
3 1 Ja
4 2 Övrigt
5 0 Nej
6 3 Övrigt
7 2 Övrigt

Exempel 2

S B C
1 Betyg Godkänd? Formel
2 A Godkänd =SWITCH(A2:A6,”F”,”Underkänd”, ”Godkänd”)
3 B Godkänd
4 C Godkänd
5 D Godkänd
6 F Underkänd
true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.