CHI.TOETS

Retourneert de kans met behulp van een Pearson-chikwadraattoets op de twee gegevensbereiken. Bepaalt de waarschijnlijkheid dat de waargenomen categorische gegevens uit een verwachte verdeling zijn verkregen.

Gebruiksvoorbeelden

CHI.TOETS(A1:A5; B1:B5)

CHI.TOETS(A1:D3; A5:D7)

Syntaxis

CHI.TOETS(waargenomen_bereik; verwacht_bereik)

• waargenomen_bereik: de aantallen die samenhangen met elke categorie gegevens.

• verwacht_bereik: de verwachte aantallen voor elke categorie onder de nulhypothese.

Opmerkingen

• waargenomen_bereik en verwacht_bereik moeten beide bereiken zijn met hetzelfde aantal rijen en kolommen.

• Als een cel in een van beide bereiken niet-numeriek is, tellen deze cel en de corresponderende cel in het andere bereik niet mee voor de berekening.

Zie ook

CHI.KWADRAAT: Berekent de rechtszijdige chikwadraatverdeling, die vaak wordt gebruikt bij het testen van hypothesen.

CHI.KWADRAAT.INV: Berekent de inverse van de rechtszijdige chikwadraatverdeling.

CHIKW.VERD: Berekent de linkszijdige chikwadraatverdeling, die vaak wordt gebruikt bij het testen van hypothesen.

CHIKW.VERD.RECHTS: Berekent de rechtszijdige chikwadraatverdeling, die vaak wordt gebruikt bij het testen van hypothesen.

F.TOETS: Retourneert de kans met behulp van een F-toets voor gelijkheid van varianties. Bepaalt of het waarschijnlijk is dat twee steekproeven afkomstig zijn uit populaties met dezelfde variantie.

T.TOETS: Retourneert de kans met behulp van de t-toets. Bepaalt of het waarschijnlijk is dat twee steekproeven afkomstig zijn uit dezelfde twee onderliggende populaties met hetzelfde gemiddelde.

Voorbeeld

Stel dat je de zuiverheid van een zeszijdige dobbelsteen wilt testen. Je gooit de dobbelsteen 60 keer en telt het aantal keren dat elke zijde wordt gegooid. Vervolgens vergelijk je het resultaat met een verwachte verdeling waarbij elke zijde 10 keer wordt gegooid. Er is slechts een kans van 5,1% dat de dobbelsteen zuiver is.

A B
1 Waargenomen gegevens Verwachte gegevens
2 11 10
3 15 10
4 8 10
5 10 10
6 2 10
7 14 10
8 Oplossing Formule
9 0,05137998348 =CHI.TOETS(A1:A6; B1:B6)

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.