Van rechts naar links geschreven tekst bewerken en weergeven

Besturingselementen voor van rechts naar links geschreven tekst worden automatisch ingeschakeld als je een item (document, spreadsheet of presentatie) opent dat van rechts naar links geschreven tekst bevat, of wanneer je tekst toevoegt in een taal die van rechts naar links wordt geschreven. Je kunt ook zelf de besturingselementen voor van rechts naar links geschreven tekst inschakelen.

Besturingselementen inschakelen voor van rechts naar links geschreven talen

Op een computer: voer de volgende stappen uit om Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties in te stellen voor talen die van rechts naar links worden geschreven.

1. Ga naar het startscherm van Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties.
  2. Klik op Menu Menu in de linkerbovenhoek.
  3. Klik op Instellingen.
  4. Klik op het vakje naast 'Besturingselementen voor tekst van rechts naar links altijd weergeven'.
  5. Klik op OK. De instelling is nu van toepassing op Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties.
Google Documenten

Op een computer: alinearichting wijzigen

1. Schakel de besturingselementen voor tekst van rechts naar links in.
  2. Open een document.
  3. Klik in de werkbalk op de gewenste alinearichting rechts naar links.

Op een computer: tabelrichting (kolomvolgorde) wijzigen

1. Schakel de besturingselementen voor tekst van rechts naar links in.
  2. Open een document.
  3. Klik op Tabel en dan Tabeleigenschappen.
  4. Kies in het gedeelte Kolomvolgorde de optie Van rechts naar links of Van links naar rechts.

In iOS of Android: alinearichting wijzigen

1. Open een document in de Google Documenten-app.
  2. Tik op het opmaakpictogram Opmaak.
  3. Tik op ALINEA.
  4. Tik op de gewenste alinearichting rechts naar links.

In iOS: tabelrichting (kolomvolgorde) wijzigen

1. Open een document in de Google Documenten-app.
  2. Tik op een tabel.
  3. Tik op het opmaakpictogram Opmaak.
  4. Tik op TABEL.
  5. Tik op de gewenste tabelrichting tabelrichting van links naar rechtstabelrichting van rechts naar links.

Opmerking: In iOS of Android zijn de besturingselementen voor van rechts naar links geschreven tekst alleen zichtbaar als het document van rechts naar links geschreven tekst bevat. Besturingselementen voor van rechts naar links geschreven tekst worden ook automatisch ingeschakeld voor gebruikers die een taal op hun telefoon hebben ingesteld die van rechts naar links wordt geschreven.

Google Spreadsheets

Op een computer: de richting van de kolommen op een bepaald blad wijzigen

1. Schakel de besturingselementen voor tekst van rechts naar links in.
  2. Open een spreadsheet.
  3. Klik in de werkbalk op het richtingspictogram tabelrichting van rechts naar links om de richting van het spreadsheetraster te wijzigen.

Opmerking: Deze wijziging is alleen van toepassing op het huidige blad, dus niet op alle bladen in de spreadsheet.

In Android: de richting van de kolommen op een bepaald blad wijzigen

1. Open een spreadsheet in de Google Spreadsheets-app.
  2. Tik onderaan op de bladtab en tik op de pijl-omlaag Pijl-omlaag
  3. Tik op Van rechts naar links om de richting van het spreadsheetraster te wijzigen.

Opmerking: Deze wijziging is alleen van toepassing op het huidige blad, dus niet op alle bladen in de spreadsheet.

Op een computer: de richting van tekst in een cel wijzigen

1. Schakel de besturingselementen voor tekst van rechts naar links in.
  2. Open een spreadsheet.
  3. Klik in de werkbalk op de gewenste richting voor de tekst in de cel rechts naar links.

Opmerking: Als je in Google Spreadsheets tekst in een cel typt in een taal die van rechts naar links wordt geschreven, wordt de tekstrichting automatisch gewijzigd in rechts-naar-links. De tekstrichting wordt weer omgekeerd als je begint te typen in een taal die van links naar rechts wordt geschreven.

Google Presentaties

Op een computer: alinearichting wijzigen

1. Schakel de besturingselementen voor tekst van rechts naar links in.
  2. Open de presentatie.
  3. Klik in de opmaakwerkbalk op de gewenste alinearichting rechts naar links.

In Android en iOS: alinearichting wijzigen

1. Open een presentatie in de Google Presentaties-app.
  2. Tik op het opmaakpictogram Opmaak.
  3. Tik op ALINEA.
  4. Tik op de gewenste alinearichting rechts naar links.

Opmerking: In iOS zijn de besturingselementen voor van rechts naar links geschreven tekst alleen zichtbaar als het document van rechts naar links geschreven tekst bevat. Besturingselementen voor van rechts naar links geschreven tekst worden ook automatisch ingeschakeld voor gebruikers die een taal op hun telefoon hebben ingesteld die van rechts naar links wordt geschreven.

true
Informatiecentrum bezoeken

Gebruik je Google-producten, zoals Google Documenten, op het werk of op school? Misschien zijn onze tips, trainingen en templates dan wel wat voor jou. Leer werken met Office-bestanden zonder Office te installeren, creëer dynamische projectplannen en teamagenda's, breng je inbox automatisch op orde en nog veel meer.