Opmerkingen en actie-items gebruiken

In Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties kun je de volgende acties uitvoeren als je samen met anderen aan een bestand werkt:
  • Opmerkingen toevoegen, bewerken, beantwoorden of verwijderen.
  • Taken en actie-items toewijzen.

Opmerkingen toevoegen, bewerken, bekijken of verwijderen

Een opmerking toevoegen

Als je opmerkingen wilt toevoegen aan een Microsoft Office-bestand in Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties, moet je het bestand converteren naar een Google Documenten-bestand.

1. Open een document, spreadsheet of presentatie op je computer.
  2. Markeer de tekst, afbeeldingen, cellen of dia's waaraan je een opmerking wilt toevoegen.
  3. Voeg een opmerking toe door in de werkbalk op Opmerking toevoegen Add comment te klikken.
  4. Typ je opmerking.
  5. Klik op Opmerking.
Alle opmerkingen bekijken
  1. Open een document, spreadsheet of presentatie op je computer.
  2. Klik rechtsboven op Opmerkingen.
  3. Klik nog een keer op Opmerkingen om het venster te sluiten.
Een opmerking bewerken of verwijderen
  1. Open een document, spreadsheet of presentatie op je computer.
  2. Klik op Meer Meer in de opmerking die je wilt bewerken of verwijderen.
  3. Klik op Bewerken of Verwijderen.
Een opmerking naar een specifieke persoon sturen

Als je er zeker van wilt zijn dat iemand een bepaalde opmerking onder ogen krijgt, kun je zijn naam aan de opmerking toevoegen. Deze persoon ontvangt dan een e-mail met je opmerking.

1. Open een document, spreadsheet of presentatie op je computer.
  2. Voeg je opmerking in.
  3. Voeg ergens in de opmerking de naam van de gewenste persoon toe (de eerste letter moet een hoofdletter zijn). Bekijk de suggesties die worden weergegeven en klik op de juiste naam. Je kunt ook het e-mailadres toevoegen van de persoon die het bericht moet lezen.
  4. Klik op Invoegen.

Opmerking: Als je iemand toevoegt die geen rechten heeft om het bestand te bekijken, wordt er gevraagd of je het bestand wilt delen.

Opmerkingen beantwoorden of sluiten

Als je rechten hebt om een document te bewerken of erop te reageren, kun je opmerkingen beantwoorden. Wanneer een discussie is afgerond, kun je de opmerking oplossen en sluiten.

Tip: Je kunt ook rechtstreeks vanuit je e-mail opmerkingen beantwoorden of sluiten. Meer informatie over hoe je met opmerkingen werkt in Gmail

Meldingen van opmerkingen beheren
  1. Open een document, spreadsheet of presentatie op je computer.
  2. Klik rechtsboven in het bestand op Opmerkingen Opmerkingen openen.
  3. Klik op Meldingen.
  4. Kies wanneer je meldingen wilt ontvangen:
  • Alle: elke keer wanneer er een opmerking wordt gemaakt.
  • Alleen die van jou: elke keer wanneer iemand reageert op een opmerking van jou of op een opmerking waaraan je bent toegevoegd.
  • Geen: nooit e-mails ontvangen over opmerkingen die in dat bestand worden gemaakt.
Een opmerking beantwoorden

Opmerkingen in documenten of presentaties beantwoorden

1. Open een document of presentatie op je computer.
  2. Klik op de opmerking.
  3. Klik op Reageren en typ je antwoord.
  4. Klik op Reageren om je antwoord op te slaan.

Opmerkingen in spreadsheets beantwoorden

1. Open een spreadsheet op je computer.
  2. Klik op de bladtab op Opmerking toevoegen Add comment.
  3. Klik op de opmerking die je wilt beantwoorden.
  4. Klik op Reageren en typ je antwoord.
  5. Klik op Reageren om je antwoord op te slaan.
Een opmerking sluiten of opnieuw openen
  1. Open een document, spreadsheet of presentatie op je computer.
  2. Klik op de opmerking die je wilt sluiten.
  3. Klik in de bovenhoek van de opmerking op Oplossen.

Wil je een opmerking bekijken die je hebt gesloten, klik dan op Opmerkingen in de bovenhoek van het venster. Wil je een gesloten opmerking opnieuw openen, klik dan op Opnieuw openen rechtsboven in de opmerking.

Actie-items gebruiken en opvolgen

Je kunt opmerkingen gebruiken om taken of actie-items toe te wijzen met je werk- of schoolaccount. Voorgestelde actie-items worden weergegeven op basis van de content van je bestand.

Een actie-item toewijzen in een opmerking
  1. Open een Google-bestand op je computer.
  2. Markeer de tekst, afbeeldingen, cellen of dia's waaraan je een opmerking wilt toevoegen.
  3. Voeg een opmerking toe door in de werkbalk op Opmerking toevoegen Add comment te klikken.
  4. Typ je opmerking.
  5. Voeg ergens in je opmerking het e-mailadres toe (voorafgegaan door @ of +) van de persoon aan wie je het actie-item wilt toewijzen.
  6. Klik op het vakje naast 'Toewijzen aan [naam]'.
  7. Klik op Toewijzen. De persoon aan wie je het actie-item hebt toegewezen, ontvangt nu een e-mail.
Een actie-item opnieuw toewijzen
  1. Open een Google-bestand op je computer.
  2. Klik op de opmerking.
  3. Klik op Reageren.
  4. Typ je opmerking.
  5. Voeg ergens in je opmerking het e-mailadres toe (voorafgegaan door @ of +) van de persoon aan wie je het actie-item opnieuw wilt toewijzen.
  6. Klik op het vakje naast 'Opnieuw toewijzen aan [naam]'.
  7. Klik op Opnieuw toewijzen. De persoon aan wie je het actie-item hebt toegewezen, ontvangt nu een e-mail.
Voorgestelde actie-items gebruiken, bewerken of uitschakelen (alleen in het Engels)

Voorgestelde actie-items worden weergegeven wanneer je actiegerichte woorden gebruikt.

1. Open op je computer een document in Google Documenten.
  2. Als Google Documenten een actie-item detecteert terwijl je typt (bijvoorbeeld: 'Actie-item: Jenny moet een vervolgmail sturen' of 'Taak: Alex moet de presentatie afmaken'), wordt een voorgesteld actie-item weergegeven.
    • Klik op Toewijzen als je de suggestie wilt accepteren.
    • Klik op Sluiten als je de suggestie wilt negeren.
    • Klik op Meer Meer en dan Bewerken als je de suggestie wilt bewerken.
    • Klik op Extra en dan Voorkeuren en vink 'Actie-items voorstellen' uit als je het geven van suggesties wilt uitschakelen.

Actie-items kunnen alleen worden voorgesteld als in de tekst:

• Iemands naam of e-mailadres wordt vermeld.
    • Iemand met toegang tot het bestand wordt vermeld.
Een actie-item als klaar markeren
  1. Open een Google-bestand op je computer.
  2. Klik rechtsboven in de opmerking op Gereed Gereed.
Vervolgacties in een document bekijken
  1. Open Google Drive of het startscherm van Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties op je computer.
  2. Klik rechtsboven in een document op het nummer. Zie je geen nummer, dan zijn er geen vervolgacties voor dat document.
  3. Bekijk het aantal open:
    • Actie-items
    • Suggesties
  4. Klik op een optie in de lijst om naar het eerste actie-item of de eerste suggestie te gaan.
  5. Klik op het nummer om het menu weer te sluiten.