Overzicht van opmerkingen en discussies

Soms wilt u met andere mensen overleggen over de Google-documenten, -spreadsheets en -presentaties waaraan u werkt. Via opmerkingen die u in het bestand plaatst, kunt u vragen stellen, notities maken of uw wijzigingen markeren.

Vervolgens kunt u uw opmerkingen bewerken of verwijderen, maar ook opmerkingen van anderen beantwoorden en discussies met opmerkingen sluiten wanneer deze zijn afgerond.

U kunt geen opmerkingen toevoegen aan Microsoft® Office-bestanden in Google Drive. Als u opmerkingen wilt toevoegen aan een bestand en wilt samenwerken met anderen, moet u het bestand eerst opslaan in Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties.

Opmerkingen toevoegen, bewerken of verwijderen

U kunt een opmerking in uw bestand toevoegen wanneer u met anderen wilt overleggen over bepaalde gedeelten van een document, spreadsheet of presentatie, of wanneer u notities wilt maken over wijzigingen die u aanbrengt.

Let op: u kunt een bestand wel anoniem bekijken of bewerken, maar de opmerkingen die u aan het bestand toevoegt zijn niet anoniem als u bent ingelogd bij een Google-account.

Een opmerking toevoegen

1. Open een document, spreadsheet of presentatie.
  2. Markeer de informatie waarover u een opmerking wilt maken, bijvoorbeeld een paar regels tekst of een of meer afbeeldingen, cellen of dia's.
  3. Voeg op een van de volgende manieren een opmerking toe:
    • Klik op de knop (Opmerking) in de werkbalk.
    • Ga naar het menu Invoegen en kies Opmerking.
    • Gebruik de sneltoets Ctrl + Alt + M (Cmd + Option + M op een Mac).
  4. Typ uw opmerking in het vak dat rechts van het bestand wordt weergegeven.
  5. Klik op Invoegen om de opmerking op te slaan.

Een opmerking bewerken of verwijderen

1. Open het bestand waarin u de opmerking heeft gemaakt.
  2. Selecteer de opmerking die u wilt bewerken of verwijderen.
  3. Klik op Bewerken of Verwijderen direct onder de tekst van uw opmerking.

Een opmerking aan een bepaalde persoon richten

Wilt u er zeker van zijn dat een bepaalde persoon een notitie onder ogen krijgt, dan kunt u een opmerking aan deze specifieke persoon richten, zodat hij via e-mail een melding over uw opmerking ontvangt.

1. Open een document, spreadsheet of presentatie.
  2. Markeer de informatie waarover u een opmerking wilt maken.
  3. Ga naar het menu Invoegen, klik op Opmerking en typ uw opmerking.
  4. Voeg ergens in uw opmerking een plusteken (+) toe, gevolgd door het e-mailadres van degene die de opmerking moet zien, bijvoorbeeld +janjans@google.com.
  5. Klik op Invoegen om de opmerking op te slaan.

Heeft de persoon aan wie de opmerking is gericht geen toegang tot het bestand, dan wordt u gevraagd de instellingen voor delen aan te passen, zodat hij uw opmerking wel kan zien.

Opmerkingen beantwoorden of sluiten

Als u rechten heeft om bewerkingen uit te voeren of om opmerkingen te plaatsen, kunt u opmerkingen beantwoorden die anderen in uw bestanden hebben gemaakt. Wanneer een discussie is afgerond, kunt u de opmerking sluiten.

Een opmerking beantwoorden

1. Open het bestand met de opmerking die u wilt beantwoorden.
  2. Selecteer de betreffende opmerking.
  3. Klik in het tekstvak met de tekst 'Reageren' en voeg uw antwoord toe.
  4. Klik op de knop Beantwoorden.

Reageren op opmerkingen in spreadsheets

Wilt u reageren op opmerkingen in een spreadsheet, klik dan op het pictogram (Opmerking) op de tab van een blad om alle opmerkingen voor dat blad te bekijken. Klik nogmaals op het pictogram om de opmerkingen te verbergen.

Een opmerking sluiten

1. Open het bestand met de opmerking die u wilt sluiten.
  2. Selecteer de betreffende opmerking.
  3. Klik op Oplossen rechtsboven in de opmerking.

Wilt u een opmerking zien die al gesloten is, dan kunt u deze vinden door te klikken op Opmerkingen in de rechterbovenhoek van uw bestand.

U kunt direct vanuit het vak op een opmerking reageren of een gesloten opmerking opnieuw openen door te klikken op Opnieuw openen rechtsboven in de opmerking.

Meldingen over opmerkingen ontvangen

Als u wilt weten wanneer anderen opmerkingen in uw bestanden hebben geplaatst, kunt u e-mailmeldingen voor opmerkingen instellen.

1. Open een document, spreadsheet of presentatie.
  2. Klik op Opmerkingen in de rechterbovenhoek van uw bestand.
  3. Klik op Meldingen.
  4. Kies een instelling om aan te geven hoe vaak u e-mails over opmerkingen wilt ontvangen:
    1. Alle: elke keer wanneer er een opmerking wordt gemaakt in het bestand.
    2. Reacties voor u: elke keer wanneer anderen reageren op opmerkingen die u heeft gemaakt.
    3. Geen: nooit e-mails ontvangen over opmerkingen die in dat bestand worden gemaakt.

Matt is expert op het gebied van Documenten en Drive en auteur van deze Help-pagina. Kies een van de onderstaande opties om hem te laten weten wat u van deze pagina vindt.