Opmerkingen toevoegen, bewerken, beantwoorden of verwijderen

In Google Documenten, Spreadsheets en Presentaties kun je opmerkingen gebruiken om samen met anderen aan een bestand te werken.

Opmerking: Je kunt een bestand wel anoniem bekijken of bewerken, maar de opmerkingen die je aan het bestand toevoegt zijn niet anoniem als je bent ingelogd bij een Google-account.

Opmerkingen toevoegen, bewerken of verwijderen

Een opmerking toevoegen
  1. Open een document, spreadsheet of presentatie.
  2. Selecteer de tekst, afbeeldingen, cellen of dia's waaraan je een opmerking wilt toevoegen.
  3. Voeg een opmerking toe door op de opmaakwerkbalk te klikken op Opmerking SNIPPET.
  4. Typ je opmerking.
  5. Klik op Invoegen.
Een opmerking bewerken of verwijderen
  1. Open een document, spreadsheet of presentatie.
  2. Klik op Meer three vertical dots in de opmerking die je wilt bewerken of verwijderen.
  3. Klik op Bewerken of Verwijderen.
Een opmerking naar een specifieke persoon sturen

Als je er zeker van wilt zijn dat iemand een bepaalde opmerking onder ogen krijgt, kun je zijn naam aan de opmerking toevoegen. Die persoon ontvangt dan een e-mail met je opmerking.

1. Open een document, spreadsheet of presentatie.
  2. Voeg je opmerking in.
  3. Voeg ergens in de opmerking de naam van de gewenste persoon toe (de eerste letter moet een hoofdletter zijn). Bekijk de suggesties die worden weergegeven en tik op de juiste naam. Je kunt ook het e-mailadres toevoegen van de persoon die het bericht moet lezen.
  4. Klik op Invoegen.

Opmerking: Als je iemand toevoegt die geen rechten heeft om het bestand te bekijken, wordt je gevraagd het bestand te delen.

Opmerkingen beantwoorden of sluiten

Als je rechten hebt om een document te bewerken of erop te reageren, kun je opmerkingen beantwoorden. Wanneer een discussie is afgerond, kun je de opmerking oplossen en sluiten.

Een opmerking beantwoorden

Opmerkingen in documenten of presentaties beantwoorden

1. Open een document of presentatie.
  2. Klik op de opmerking.
  3. Klik op Reageren en typ je antwoord.
  4. Klik op Beantwoorden om je antwoord op te slaan.

Opmerkingen in spreadsheets beantwoorden

1. Open een spreadsheet.
  2. Klik op de bladtab op Opmerking SNIPPET.
  3. Klik op de opmerking die je wilt beantwoorden.
  4. Klik op Reageren en typ je antwoord.
  5. Klik op Beantwoorden om je antwoord op te slaan.
Een opmerking sluiten of opnieuw openen
  1. Open een document, spreadsheet of presentatie.
  2. Klik op de opmerking die je wilt sluiten.
  3. Klik in de bovenhoek van de opmerking op Oplossen.

Als je een opmerking wilt bekijken die je hebt gesloten, klik dan op Opmerkingen in de bovenhoek in het venster. Als je een gesloten opmerking opnieuw wilt openen, klik dan op Opnieuw openen rechtsboven in de opmerking.

Meldingen van opmerkingen beheren
  1. Open een document, spreadsheet of presentatie.
  2. Klik rechtsboven in het bestand op Opmerkingen.
  3. Klik op Meldingen.
  4. Kies wanneer je meldingen wilt ontvangen:
  • Alle: elke keer wanneer er een opmerking wordt gemaakt.
  • Alleen die van jou: elke keer wanneer iemand reageert op een opmerking van jou of op een opmerking waaraan je bent toegevoegd.
  • Geen: nooit e-mails ontvangen over opmerkingen die in dat bestand worden gemaakt.

Opmerking: Als je opmerkingen wilt toevoegen aan Microsoft Office-bestanden in de apps Google Documenten, Spreadsheets of Presentaties, moet je het bestand converteren naar een Google Documenten-bestand.

Mary is expert op het gebied van Documenten en Drive en auteur van deze Help-pagina. Kies een van de onderstaande opties om haar te laten weten wat je van deze pagina vindt.