Documentoverzichten, marges en linialen gebruiken

Een overzicht bekijken en bewerken

Je kunt je Google-document structuur geven met de functie Documentoverzicht. Deze functie detecteert koppen in de tekst en geeft deze weer om je te helpen het document overzichtelijk in te delen.

Een documentoverzicht openen

1. Open een document in Google Documenten.
  2. Klik op Weergeven en dan Documentoverzicht weergeven om het overzicht te openen. Het overzicht wordt aan de linkerkant geopend.
Een documentoverzicht sluiten
  1. Als je het documentoverzicht tijdelijk wilt sluiten, klik je aan de linkerkant naast 'Overzicht' op Documentoverzicht sluiten Terug.
  2. Als je het documentoverzicht volledig wilt verbergen, klik je bovenaan op Weergeven En dan Documentoverzicht weergeven.

Opmerking: Als je naast 'Documentoverzicht weergeven' een vinkje ziet, blijft het pictogram van het documentoverzicht Docs outline iconlinksboven in het document zichtbaar.

Koppen aan een overzicht toevoegen

Google Documenten voegt automatisch koppen aan het overzicht toe, maar je kunt ze ook handmatig toevoegen.

1. Open een document in Google Documenten.
  2. Selecteer de tekst die je wilt gebruiken voor een kop in het overzicht.
  3. Klik bovenaan op Normale tekst.
  4. Klik op een kopstijl. De kop wordt aan het overzicht toegevoegd.

Opmerking: Ondertitels worden niet in het overzicht weergegeven.

Meer informatie over hoe je een verwijderde kop opnieuw aan een documentoverzicht toevoegt

Koppen uit een overzicht verwijderen
  1. Open een document in Google Documenten.
  2. Ga naar het documentoverzicht en plaats de muisaanwijzer op de kop die je wilt verwijderen.
  3. Klik rechts van de kop op Uit overzicht verwijderen Uit overzicht verwijderen.

Een kop opnieuw aan een overzicht toevoegen

1. Selecteer de verwijderde koptekst.
  2. Klik met de rechtermuisknop op de selectie.
  3. Klik op Aan documentoverzicht toevoegen.
Een overzicht gebruiken om door een document te navigeren
  1. Open een document in Google Documenten.
  2. Klik op Weergeven en dan Documentoverzicht weergeven. Het overzicht wordt aan de linkerkant geopend.
  3. Klik op de kop waar je naartoe wilt gaan in het document. Je wordt nu naar deze plek in het document gebracht.

Sectie-einden toevoegen en marges verplaatsen

Je kunt eindemarkeringen tussen secties toevoegen en de marges van het document aanpassen om de content vorm te geven.

Sectie- en pagina-einden toevoegen

1. Open een document in Google Documenten.
  2. Selecteer een gedeelte van de content.
  3. Klik bovenaan op Invoegen en dan Eindemarkering.
  4. Kies een type eindemarkering.
    • Wil je op een nieuwe pagina beginnen, klik dan op Pagina-einde.
    • Wil je een nieuwe sectie op dezelfde pagina beginnen, klik dan op Sectie-einde (doorlopend).
    • Wil je een nieuwe sectie op de volgende pagina beginnen, klik dan op Sectie-einde (volgende pagina).

Sectie-einden weergeven of verbergen

Sectie-einden worden automatisch verborgen wanneer je een document opent. Je kunt als volgt lijnen weergeven op de plek waar de sectie-einden zijn ingevoegd:

1. Klik bovenaan op Weergeven.
  2. Klik op Sectie-einden weergeven.

Opmerkingen:

• Klik op Sectie-einden weergeven als je het sectie-einde weer wilt verbergen.
  • Wanneer je de lijnen van de sectie-einden als zichtbaar of verborgen instelt, wordt deze instelling toegepast op alle documenten die je opent (totdat je de instelling weer wijzigt).

Tip: Je kunt de marges van verschillende sectie-einden wijzigen. Meer informatie over hoe je marges aanpast

Marges van secties verplaatsen

1. Open een document in Google Documenten.
  2. Selecteer een gedeelte van de tekst, de grafische elementen of de afbeeldingen.
  3. Sleep de driehoek bovenaan naar de plek waar de marge moet komen.

Tip: Heb je meerdere secties, klik dan op Bestanden danPagina-instelling. Kies bovenaan welke secties je wilt wijzigen. Stel de marges in en klik op OK.

Meer informatie over hoe je marges van kop- en voetteksten kunt verplaatsen

Linialen weergeven of verbergen

Je kunt horizontale en verticale linialen gebruiken om tekst, afbeeldingen of tabellen in je document uit te lijnen.  De linialen worden automatisch weergegeven wanneer je een document opent. Je kunt de linialen als volgt verbergen:

• Klik bovenaan het document op Weergeven.
  • Klik op Liniaal weergeven.

Opmerking: Klik nog een keer op Liniaal weergeven als je de liniaal opnieuw wilt weergeven.