Dela text, ta bort dubbletter eller trimma tomt utrymme

Dela in data i kolumner

Du kan dela tydligt definierad data, som text avgränsad med kommatecken, i flera kolumner med Google Kalkylark. Exempelvis kan en kolumn med Efternamn, Förnamn delas in i två kolumner: Efternamn och Förnamn.

1. På datorn öppnar du ett kalkylark i Google Kalkylark.
    • Om data finns redan i arbetsbladet markerar du de celler du vill dela upp.
    • Om data inte finns i arket klistrar du in den.
  2. Klicka på Data följt av Dela text till kolumner högst upp.
  3. Ändra vilket tecken som används i Kalkylark för att dela data genom att klicka på rullgardinsmenyn bredvid Separator.
  4. Korrigera hur kolumnerna sprids när du har delat texten genom att klicka på menyn bredvid Separator följt av Avgränsa automatiskt.

Obs! När du har klistrat in data kan du klicka på Klistra in Klistra in följt av Dela text till kolumner.

Ta bort rader med upprepad data

1. På datorn öppnar du ett kalkylark i Google Kalkylark.
  2. Välj det datafält som du vill ta bort dubbletter i.
    • Celler med identiska värden men olika skiftlägen, formatering eller formler betraktas som dubbletter.
  3. Klicka på  Dataföljt av Datarensningföljt av Ta bort dubbletter högst upp.
  4. Välj vilka kolumner som ska inkluderas och om data har rubriker eller inte.
  5. Klicka på Ta bort dubbletter.

Obs! Om du väljer en cell inom ett intervall tas dubbletter bort för hela intervallet.

Ta bort extra blanksteg

1. På datorn öppnar du ett kalkylark i Google Kalkylark.
  2. Välj det datafält som du vill ta bort extra inledande, efterföljande eller dubbla blanksteg från.
  3. Klicka på  Data följt av   Datarensningföljt av Trimma tomt utrymme högst upp.

Obs! Utrymme med fasta avgränsare, som & nbsp, trimmas inte.

true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.