Tillgänglighet för Google Dokument, Kalkylark, Presentationer och Teckningar

Google Dokument, Kalkylark, Presentationer och Teckningar är utformade för att fungera med skärmläsare, punktskriftsenheter, skärmförstoring med mera.

Du kan använda tillgänglighetsfunktioner för Android med Dokumentredigerare, till exempel TalkBacks skärmläsningsprogram, skärmförstoring och mycket annat.

Använd skärmläsningsprogrammet TalkBack

Om TalkBack inte redan är aktiverat på din Android-enhet läser du mer om hur du aktiverar TalkBack. Följ tipsen nedan när du har aktiverat TalkBack.

Dokument-appen

Hitta ett dokument

1. Öppna Dokument-appen.
  2. Leta efter dokumentet du vill läsa eller redigera i appen.
    • Ny dokumentmeny: Använd den här menyn för att skapa ett tomt dokument eller använd en mall.
    • Navigeringspanel: Du hittar navigeringspanelen uppe till vänster. Öppet för att utforska alternativ som Nytt och Delas med mig.
    • Sök: Sök efter ett dokument.
    • Öppna dokument: Öppna från Google Drive eller från enhetens lagringsutrymme.
    • Fler alternativ: Utforska alternativ som Sortera efter, Lägg till nytt eller Uppdatera.

Läsa ett dokument

1. Öppna Dokument-appen.
  2. Flytta fokus till dokumentet och tryck sedan snabbt två gånger för att välja.
  3. Svep åt höger för att börja läsa dokumentet.
  4. Valfritt: Ändra detaljnivån för navigeringen i dokumentet.
    • Svep upp eller ned om du vill navigera efter tecken, ord eller stycken. Svep sedan åt höger för att flytta dig vidare i dokumentet.
    • Navigera efter rader genom att gå till Fler alternativ och välja Utskriftslayout. Flytta fokus tillbaka till dokumenttexten och svep upp eller ned tills du hör alternativet för att navigera efter rad. Svep sedan åt höger för att flytta dig vidare i dokumentet.
  5. Tryck på skärmen om du vill sluta läsa.

Redigera ett dokument

1. Öppna Dokument-appen.
  2. Flytta fokus till dokumentet och tryck sedan snabbt två gånger för att välja.
  3. Flytta fokus till Redigera-knappen och tryck sedan snabbt två gånger för att aktivera.
  4. Följande redigeringskontroller finns i appen:
    • Utforska knappar och menyer: Svep åt höger, vänster, upp eller ned.
    • Anpassa detaljnivå eller kontrollera markören: Flytta fokus till dokumenttexten och svep sedan upp och åt höger för att öppna den lokala snabbmenyn.
    • Använd skärmtangentbordet: Dra med fingret fingret över tangentbordet och lyft fingret för att ange att en viss tangent ska aktiveras.

Markera och agera på text

1. Öppna Fler alternativ och sedan Urvalskontroll.
  2. Från menyn väljer du alternativ som Markera, Markera allt, Kopiera, Klipp ut, Klistra in, Kommentera eller Läs upp markeringsformatering. Alternativen på menyn beror på vad du har valt.

Stänga av redigeringsmeddelanden

Du kan stänga av skärmläsarmeddelanden om andra personer som öppnar eller lämnar dokumentet.

1. Gå till Fler alternativ.
  2. Välj Stäng av inmatningar och utgångar.

Kalkylark-appen

Hitta ett kalkylark

1. Öppna Kalkylark-appen.
  2. Leta efter kalkylarket du vill läsa eller redigera i appen.
    • Ny kalkylarkmeny: Använd den här menyn för att skapa ett tomt kalkylark eller använd en mall.
    • Navigeringspanel: Du hittar navigeringspanelen uppe till vänster. Öppet för att utforska alternativ som Nytt och Delas med mig.
    • Sök: Sök efter ett kalkylark.
    • Öppna kalkylark: Öppna från Google Drive eller från enhetens lagringsutrymme.
    • Fler alternativ: Utforska alternativ som Sortera efter, Lägg till nytt eller Uppdatera.

Redigera ett kalkylark

1. Öppna Kalkylark-appen.
  2. Flytta fokus till kalkylarket och tryck sedan snabbt två gånger för att välja.
  3. Flytta fokus till en cell för att läsa den och tryck sedan snabbt två gånger för att redigera.

Markera cell eller intervall

1. Öppna Kalkylark-appen.
  2. Flytta fokus till kalkylarket och tryck sedan snabbt två gånger för att välja.
  3. Öppna Fler alternativ och sedan Välj cell eller intervall
  4. Tryck snabbt två gånger för att aktivera redigeringsfältet.
  5. Ange en cell (C3) eller ett intervall som avgränsas av ett kolon (R4:R10).
  6. Välj OK.

Ändra meddelanden

1. Öppna Kalkylark-appen.
  2. Flytta fokus till kalkylarket och tryck sedan snabbt två gånger för att välja.
  3. Öppna Fler alternativ och sedan Tillgänglighetsinställningar
  4. Välj vilka egenskaper som ska läsas upp genom att aktivera Läs formateringsegenskaper
    • Valfritt: Slå på eller av uppläsning av textformatering, cellformatering, sifferformatering och teckensnitt.
  5. Om du vill höra ändringar som gös av redigeringsbehöriga slår du på Läs ändringar av redigeringsbehörig.

Ändra cellformatering

1. Öppna Kalkylark-appen.
  2. Flytta fokus till kalkylarket och tryck sedan snabbt två gånger för att välja.
  3. Flytta fokus till cellen och tryck sedan snabbt två gånger för att välja.
  4. Utforska genom att trycka för att använda formateringsknapparna i verktygsfältet.

Presentationer-appen

Hitta en presentation

1. Öppna Presentationer-appen.
  2. Leta efter presentationen du vill läsa eller redigera i appen.
    • Ny presentationsmeny: Använd den här menyn för att skapa en tom presentation eller använd en mall.
    • Navigeringspanel: Du hittar navigeringspanelen uppe till vänster. Öppet för att utforska alternativ som Nytt och Delas med mig.
    • Sök: Sök efter en presentation.
    • Öppna presentationen: Öppna från Google Drive eller från enhetens lagringsutrymme.
    • Fler alternativ: Utforska alternativ som Sortera efter, Lägg till nytt eller Uppdatera.

Läsa en presentation

1. Öppna Presentationer-appen.
  2. Flytta fokus till presentationen och tryck sedan snabbt två gånger för att välja.
  3. Svep åt höger för att börja läsa presentationen.
  4. Använd dessa tips för att navigera:
    • Flytta fokus: Svep åt höger eller vänster.
    • Flytta till nästa eller föregående bild: Svep med två fingrar åt vänster eller höger.
    • Zooma in eller ut: Nyp med två fingrar.
    • Panorera kanvas: Dra med två fingrar över skärmen.

Välja, redigera och avmarkera former

1. Öppna Presentationer-appen.
  2. Flytta fokus till presentationen och tryck sedan snabbt två gånger för att välja.
  3. Flytta fokus till formen eller gruppen och tryck sedan snabbt två gånger för att välja.
  4. Om du vill redigera den valda formen trycker du snabbt två gånger igen.
  5. Om du vill avmarkera alla former flyttar du fokus till kanvas och trycker sedan snabbt två gånger.

Flytta en form

1. Öppna Presentationer-appen.
  2. Flytta fokus till presentationen och tryck sedan snabbt två gånger för att välja.
  3. Flytta fokus till formen.
  4. Tryck snabbt två gånger och håll nere tills du hör ”dra för att rotera former”.
  5. Dra med fingret för att flytta formen.

Rotera en form

1. Öppna Presentationer-appen.
  2. Flytta fokus till presentationen och tryck sedan snabbt två gånger för att välja.
  3. Flytta fokus till formen och tryck sedan snabbt två gånger för att välja.
  4. Svep åt höger tills fokus når rotationshandtaget.
  5. Tryck snabbt två gånger och håll nere tills du hör ”dra för att rotera former”.
  6. Dra med fingret för att rotera formen.

Stänga av redigeringsmeddelanden

Du kan stänga av skärmläsarmeddelanden om andra personer som öppnar eller lämnar presentationen.

1. Gå till Fler alternativ.
  2. Välj Stäng av inmatningar och utgångar.

Använda kortkommandon

Om du använder ett anslutet tangentbord med din enhet kan du använda kortkommandon med Dokument-, Kalkylark- och Presentationer-apparna. En lista med Android-genvägar finns i Kortkommandon för Dokument , Kortkommandon för Kalkylark och Kortkommandon Presentationer.

Använda en punktskriftsskärm

Du kan använda en punktskriftsskärm för att läsa och skriva text i apparna Dokument och Presentationer. Läs mer om stöd för punktskrift.

true
Visit the Learning Center

Using Google products, like Google Docs, at work or school? Try powerful tips, tutorials, and templates. Learn to work on Office files without installing Office, create dynamic project plans and team calendars, auto-organize your inbox, and more.